Image Alt

My Pet

Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει μια γάτα

Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει μια γάτα

Το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας είναι συνήθως 12 – 15 χρόνια. Ωστόσο, μερικές γάτες μπορεί να φτάσουν την ηλικία των 21 ετών ή και περισσότερο. Συχνά ζουν περισσότερο από πολλές φυλές σκύλων. Αρκετοί είναι οι παράγοντες μπορούν να καθορίσουν τη διάρκεια ζωής μιας γάτας.

Ορισμένες ράτσες ζουν περισσότερο

Ενώ είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο καιρό θα ζήσει μια γάτα, ωστόσο είναι γνωστό πως ορισμένες ράτσες γατών ζουν περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα οι γάτες Σιάμ και Μανξ είναι δύο ράτσες που συχνά ξεπερνούν τον μέσο όρο ζωής των γατών.

Σημαντικός παράγοντας η καλή διατροφή

Οι γάτες τρώνε κυρίως κρέας, επομένως θεωρούνται σαρκοφάγα ζώα. Οι ενήλικες γάτες δεν μπορούν να αφομοιώσουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων ή λακτόζης, επομένως αυτά είναι περιττά συστατικά στην τροφή τους. Επίσης οι υδατάνθρακες μπορούν και να μειώσουν την ποσότητα πρωτεΐνης που αφομοιώνει ο οργανισμός, άρα στην πραγματικότητα οι υδατάνθρακες είναι επιβλαβείς για μια γάτα. Οι πρωτεΐνες, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικές. Οι γάτες απαιτούν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης σε σύγκριση με έναν σκύλο, λόγω του μοναδικού πεπτικού τους συστήματος. Οι ενήλικες γάτες πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 5,5 g/kg πρωτεΐνης την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι η μέση γάτα οκτώ κιλών χρειάζεται να καταναλώνει τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα και συχνά πολύ περισσότερο. Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι επίσης πολύ σημαντικά για μια γάτα. Η ταυρίνη, η μεθειονίνη και η κυστίνη είναι μερικά από αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα και χωρίς αυτά, κάποιες σημαντικές βιταμίνες και την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή της, η γάτα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας κι άρα θα ζήσει λιγότερο.

Οι οικόσιτες γάτες δεν εκτίθενται σε κινδύνους

Ορισμένες γάτες ζουν αποκλειστικά σε εσωτερικό χώρο, άλλες σε εξωτερικό και άλλες ζουν τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό. Εξυπακούεται πως οι γάτες που ζουν σε εξωτερικό χωρο αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους από αυτούς μιας γάτας εσωτερικού χώρου.  Οι γάτες εσωτερικού χώρου δεν εκτίθενται σε τόσους πολλούς κινδύνους, δεδομένου ότι είναι προστατευμένες σε ένα ασφαλές σπίτι. Η διατροφή της συνήθως ελέγχεται και η έκθεση σε τοξίνες, παράσιτα και ασθένειες μειώνεται, ειδικά εάν είναι εμβολιασμένη και λαμβάνει προληπτικά φάρμακα και βιταμίνες.

Η γηραιότερη γάτα που έχει καταγραφεί

Το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες καταγράφει τη γηραιότερη γάτα που έζησε 38 χρόνια και τρεις ημέρες. Η Crème Puff ήταν μια οικόσιτη κοντότριχη γάτα. Μάλιστα μερικές φορές έτρωγε τροφές που οι άλλες γάτες δεν πλησιάζουν καν όπως σπαράγγια, και κρέμα γάλακτος. Γεννήθηκε το 1967 και πέθανε το 2005 στο Όστιν του Τέξας. Είναι άγνωστο πώς η Crème Puff μπόρεσε να ζήσει τόσα χρόνια, αλλά σίγουρα πρέπει να ήταν ένας συνδυασμός στοργικής φροντίδας, καλής γενετικής και ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.

Η καταγωγή της εξημερωμένης γάτας

Οι γάτες έχουν γίνει οικόσιτα ζώα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εξημερώθηκαν κυρίως για να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών των τρωκτικών. Στη συνέχεια οι γάτες εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο ως κατοικίδια και οι άνθρωποι άρχισαν να εκτρέφουν επιλεκτικά γάτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαφορετικές ράτσες. Οι πρώτες ράτσες ήταν αποτέλεσμα εκτροφής γατών από τέσσερις μεγάλες περιοχές. Την περιοχή κοντά στην Αραβική Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Νότια Ασία και τη Δυτική Ευρώπη. Αυτές οι τέσσερις περιοχές έχουν δημιουργήσει γάτες που έχουν διαφορετικούς γενετικούς δείκτες ανάλογα με την περιοχή ή τη φυλή από την οποία προέρχονται.

Πίνακες αντιστοιχίας μεταξύ της χρονολογικής ηλικίας της γάτας και την ηλικία του ανθρώπου.

 

Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει μια γάτα

Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει μια γάτα

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed