Image Alt

My Pet

Γάτα τρώει το φαγητό της

Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου;

Δεν υπάρχει γρήγορη και εύκολη απάντηση στη συχνότητα με την οποία πρέπει να ταΐζετε μια γάτα ή ένα γατάκι. Πολλοί παράγοντες μπορούν να καθορίσουν τη συχνότητα, όπως η ηλικία, η υγεία, πόσες γάτες έχετε, το περιβάλλον του σπιτιού σας, καθώς και το είδος της τροφής. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι όλη μέρα σπίτι, μπορεί να ταΐζει κονσέρβες τη γάτα πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, ένας εργαζόμενος ή μια οικογένεια, θα βασιστεί περισσότερο στην ξηρή τροφή για γάτες, και κονσέρβα νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ.

Συχνότητα ταΐσματος για γατάκια (κονσέρβες)

Τα γατάκια χρειάζονται περίπου τα διπλάσια θρεπτικά συστατικά από τις ενήλικες γάτες, τόσο για ανάπτυξη όσο και για ενέργεια. Προφανώς, δεν μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες ποσότητες τροφής. Επομένως, όπως και τα ανθρώπινα μωρά, χρειάζονται συχνά τάισμα στην αρχή, μειώνοντας τη συχνότητα σταδιακά όσο μεγαλώνουν. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να ζυγίζετε τα γατάκια τακτικά, για να διασφαλίσετε ότι το βάρος τους μεταβάλλεται σωστά. Η πείνα τους θα είναι συνήθως μια πολύ καλή κατευθυντήρια γραμμή για να καθοριστεί εάν λαμβάνουν την ιδανική ποσότητα τροφής

Κατά κανόνα, είναι καλύτερο για τα γατάκια ηλικίας κάτω των οκτώ εβδομάδων να παραμείνουν με τη μητέρα γάτα. Εάν αυτό είναι αδύνατο, ταΐσετε με μπιμπερό (από την ηλικία των δύο εβδομάδων). Εναλλακτικά, το γατάκι μπορεί σε ηλικία πέντε εβδομάδων να εισαχθεί σταδιακά σε μια καλή τροφή κονσέρβα (ειδική για μικρά γατάκια), αναμεμειγμένη σε ίσα μέρη μιας για ενήλικες. Καλό είναι να μη δίνετε στα γατάκια πλήρες γάλα, καθώς πολλές γάτες είναι αλλεργικές σε αυτό. Καθώς το γατάκι πλησιάζει την ηλικία των έξι εβδομάδων, η ποσότητα της φόρμουλας μπορεί να μειωθεί σταδιακά, έως ότου το γατάκι τρώει μόνο κονσέρβες.

Σημείωση: Οι παρακάτω οδηγίες αναφέρονται σε κονσερβοποιημένες τροφές.

  • Στις 6 Εβδομάδες: Πέντε ή και περισσότερες δόσεις τροφής, σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίστε να ζυγίζετε τακτικά το γατάκι, και να καταγράφετε το βάρος του για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του.
  • Στις 12 εβδομάδες: Αυξήστε την ποσότητα κάθε γεύματος και σταδιακά πηγαίντε τα σε τρία γεύματα την ημέρα.
  • Περίπου 6 Μήνες: Μπορείτε να πάτε σταδιακά τα γεύματα σε δύο φορές την ημέρα.

Ταΐζοντας ενήλικες γάτες

Εκτός κι εάν ένα γατάκι παρουσιάζει υπερβολική αύξηση βάρους, θεωρείται “ενήλικας” στην ηλικία του ενός έτους και για τα επόμενα εννέα περίπου χρόνια μπορεί να τρέφεται με τροφή “συντήρησης” ενηλίκων μία ή δύο φορές την ημέρα. Ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας πει τα συγκεκριμένα γραμμάρια που πρέπει να δώσετε, ή συμβουλευτείτε την δοσολογία που αναγράφετε πάνω στη συσκευασία.

Ξηρά τροφή

Συνήθως προτιμούμε την λύση της ξηράς τροφής για ευκολία. Οι κτηνίατροι λένε ότι η ξηρά τροφή που δίνεται για τη διευκόλυνση του ιδιοκτήτη, θα καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της γάτας, αρκεί να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Αρκετές γάτες έχουν ζήσει μεγάλη και ευτυχισμένη ζωή, τρώγοντας αποκλειστικά ξηρή τροφή. Μπορείτε όμως να ανταμείψετε το κατοικίδιο σας, με κονσέρβα ως συμπλήρωμα, και αυτό σίγουρα θα σας ευχαριστήσει με νάζια και χάδια.

Ηλικιωμένες ή με ειδικές ανάγκες γάτες

Οι ηλικιωμένες γάτες μπορούν να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα σίτισης με τις ενήλικες γάτες, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει καταστάσεις που απαιτούν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Είναι καλύτερο για αυτές τις γάτες να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας για τη σίτιση, τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τον τύπο της τροφής. Στην αγορά υπάρχουν τροφές προσαρμοσμένες σε όλες τις ανάγκες του κατοικίδιου μας.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed