Image Alt

My Pet

10 αλλαγές που θα παρατηρήσετε στην γάτα σας καθώς γερνάει

10 αλλαγές που θα παρατηρήσετε στην γάτα σας καθώς γερνάει

Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, θα παρατηρήσετε αρκετές αλλαγές στη συμπεριφορά, την εμφάνιση και τη γενική της υγεία. Η κατανόηση των σημείων γήρανσης στις γάτες είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής της μεγαλώνοντας. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε ορισμένα κοινά σημάδια που υποδεικνύουν ότι η γάτα σας γερνάει.

01. Μείωση του επιπέδου δραστηριότητάς τους

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια γήρανσης στις γάτες είναι η μείωση του επιπέδου δραστηριότητάς τους. Οι ηλικιωμένες γάτες τείνουν να κινούνται πιο αργά και μπορεί να ενδιαφέρονται λιγότερο για παιχνίδια ή εξερευνήσεις. Μπορεί να προτιμούν να αράζουν και να κοιμούνται αντί για τα ενεργητικά καμώματα της νιότης τους.

02. Αλλαγές στην υφή και το χρώμα της γούνας τους

Καθώς οι γάτες γερνούν, το τρίχωμά τους μπορεί να υποστεί αλλαγές. Ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι γίνεται πιο λεπτό, με διαφορετική υφή ή χρώμα. Ορισμένες γάτες εμφανίζουν γκρίζες ή λευκές κηλίδες, ιδίως γύρω από το πρόσωπο και τα πόδια.

03. Αλλαγές στην όρεξη:

Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες. Μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη όρεξη ή να γίνουν πιο επιλεκτικές ως προς τις προτιμήσεις τους για φαγητό. Οι αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης και της οσμής μπορεί να συμβάλλουν σε αυτές τις αλλαγές της διατροφικής τους συμπεριφοράς.

04. Μεταβολές βάρους

Οι αυξομειώσεις του βάρους είναι συνηθισμένες στις γάτες που γερνούν. Ορισμένες γάτες μπορεί να χάσουν βάρος λόγω μείωσης της μυϊκής μάζας και της όρεξης, ενώ άλλες μπορεί να πάρουν βάρος λόγω μειωμένης δραστηριότητας και βραδύτερου μεταβολισμού. Η τακτική παρακολούθηση του βάρους της γάτας σας είναι σημαντική για να διασφαλίσετε ότι διατηρεί μια υγιή σωματική κατάσταση.

05. Οδοντιατρικά ζητήματα

Οι ηλικιωμένες γάτες είναι επιρρεπείς σε οδοντικά προβλήματα, όπως ασθένειες των ούλων και τερηδόνα. Μπορεί να παρατηρήσετε τη γάτα σας να δυσκολεύεται να φάει ή να εμφανίζει σημάδια οδοντικού πόνου, όπως να αγγίζει το στόμα της ή να της τρέχουν τα σάλια. Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και η οδοντιατρική φροντίδα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της στοματικής της υγείας.

Δείτε επίσης: Πως θα σταματήσει η γάτα σας να μασάει καλώδια

06. Κοιμάται περισσότερο

Οι γάτες είναι γνωστές για την αγάπη τους για τον ύπνο, αλλά οι ηλικιωμένες γάτες τείνουν να κοιμούνται ακόμη περισσότερο. Μπορεί να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους κοιμώμενες ή αναπαυόμενες σε άνετα σημεία του σπιτιού.

07. Μειωμένη κινητικότητα

Τα προβλήματα στις αρθρώσεις είναι συνηθισμένα στις ηλικιωμένες γάτες, οδηγώντας σε δυσκαμψία και μειωμένη κινητικότητα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δυσκολεύεται να πηδήξει σε επιφάνειες που παλαιότερα έφτανε εύκολα ή να δυσκολεύεται να ανέβει σκάλες

08. Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας της

Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα με την χρήση της λεκάνης άμμου τους, όπως ούρηση ή αφόδευση εκτός του κουτιού. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, πόνο από αρθρίτιδα ή νοητική εξασθένιση. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα άμεσα και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση.

09. Λιγότερο περιποιημένη εμφάνιση

Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αυτοκαλλωπισμό, με αποτέλεσμα να έχουν μια λιγότερο περιποιημένη εμφάνιση. Ίσως χρειαστεί να τις βοηθήσετε με την περιποίηση, βουρτσίζοντας το τρίχωμά τους και διατηρώντας το καθαρό.

10. Αλλαγές στην  συμπεριφορά

Στις ηλικιωμένες γάτες μπορεί να εμφανιστούν γνωστικές μεταβολές, με αποτέλεσμα την αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Η γάτα σας μπορεί να αποπροσανατολιστεί, να φωνάζει περισσότερο ή να εμφανίζει σημάδια άγχους ή επιθετικότητας. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας.

Δείτε επίσης: 13 facts για να γνωρίσεις την γάτα σου καλύτερα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed