Image Alt

My Pet

γάτα

Αρέσει στις γάτες να τους μιλάμε όπως στα μωρά;

Προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας; Τότε θα σας προτείναμε να της μιλήσετε όπως θα κάνατε σε ένα μωρό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το να μιλάμε στη γάτα μας με έντονο τόνο και εκτεταμένα φωνήεντα, όπως ακριβώς θα επικοινωνούσαμε με ένα μωρό, θα τους τραβήξει την προσοχή και μάλιστα αυτό συμβαίνει κυρίως όταν γίνεται από τους κηδεμόνες τους και όχι από έναν ξένο.

Οι γάτες είναι ευαίσθητες στον τρόπο επικοινωνίας

μιλήστε στη γάτα σας σαν να είναι μωρό

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε πότε η γάτα σας είναι χαρούμενη, αλλά είχατε ποτέ περιέργεια αν το κατοικίδιό σας μπορεί να καταλάβει πότε είστε και εσείς; Μια μελέτη, αποκάλυψε ότι οι γάτες μας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στις επικοινωνίες μας από όσο φανταζόμασταν. Μάλιστα φάνηκε ότι μια γάτα μπορεί επίσης να διακρίνει μεταξύ των ήχων που της απευθύνετε και εκείνων που απευθύνετε σε έναν άλλο άνθρωπο. Επομένως, να έχετε υπόψη σας τον τόνο που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε στο κατοικίδιο ζώο σας, διαφορετικά μπορεί κατά λάθος να νομίζουν ότι μιλάτε σε άλλον άνθρωπο και να απομακρυνθούν.

Πώς ξέρουμε ότι αρέσει στη γάτα μας να της μιλάμε μωρουδίστικα

Για να καταλήξουν στο ότι αρέσει στις γάτες να μιλάμε όπως στα μωρά, η de Mouzon και η ομάδα της δούλεψαν με 16 γάτες ηλικίας μεταξύ 8 μηνών και 2 ετών. Τα κατοικίδια ανήκαν σε μαθητές που φοιτούν στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή στο Alfort της Γαλλίας.

Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να ηχογραφήσουν τον εαυτό τους κάνοντας ερωτήσεις όπως “Θέλεις να παίξουμε;” ή κάτι που αρέσει στα κατοικίδια, “Θέλεις μια λιχουδιά;” Το έκαναν δύο φορές: Μία φορά με τρόπο που απευθύνεται σε κατοικίδια και μία όπως θα μιλούσαν με έναν άλλο ενήλικα άνθρωπο. Στη συνέχεια, ζήτησαν από 16 άγνωστες γυναίκες να καταγράψουν τις ίδιες ερωτήσεις.

η γάτα σας προσέχει όταν της μιλάτε σαν να είναι μωρό

Μετά από αυτό, ξεκίνησε η επόμενη φάση του πειράματος. Οι ερευνητές παρουσίασαν στις γάτες τις ηχογραφήσεις στο σπίτι τους. Οι ιδιοκτήτες τους ήταν επίσης παρόντες, αλλά τους ζήτησαν να μην αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδιά τους. Οι επιστήμονες βαθμολόγησαν την ένταση της αντίδρασης κάθε γάτας σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 20. Στη συνέχεια, οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα κατοικίδια με βάση τη διαστολή της κόρης τους, εάν γύριζαν τα αυτιά τους και αν σταματούσαν την κίνηση ή κινούνταν προς την κατεύθυνση της καταγραφής.

Οι ηχογραφήσεις ένα, δύο, τρία και πέντε έπαιξαν τα λόγια που απευθύνονταν σε άνθρωπο. Η τέταρτη ηχογράφηση, ωστόσο, ήταν αυτή η μωρουδίστικη ομιλία που απευθυνόταν σε κατοικίδια. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι γάτες ενδιαφέρθηκαν λιγότερο καθώς καθεμία από τις τρεις ηχογραφήσεις που ακουγόταν στην αρχή, ήταν η ομιλία που απευθυνόταν σε άνθρωπο, αλλά η προσοχή τους ήταν πιο μεγάλη όταν ακουγόταν η ομιλία προς τα κατοικίδια. Όταν ακούστηκε η πέμπτη ηχογράφηση της ανθρώπινης ομιλίας, οι γάτες επέστρεψαν στην κατάσταση αδιαφορίας τους.

Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν το ίδιο με μια ηχογράφηση ομιλίας από κάποιον άγνωστο, οι γάτες αδιαφορούσαν ακόμη και όταν ακουγόταν η ομιλία που απευθυνόταν σε κατοικίδια. Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα κατοικίδια ήταν ζώα εσωτερικού χώρου και επομένως δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με άγνωστα άτομα.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα καταλήγουμε ότι οι γάτες είναι πράγματι πολύ εναρμονισμένες με τους κηδεμόνες τους και δεν τους βλέπουν απλά σαν κάποιον που τους δίνει μόνο φαγητό.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed