Image Alt

My Pet

Γάτα που την έχουν αγκαλιά και της μιλούν μωρουδιακά

Αρέσει στις γάτες να τους μιλάνε «μωρουδίστικα»;

Προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας; Αφήστε το φαγητό και δοκιμάστε αντ’ αυτού να μιλήσετε σαν μωρό. Ναι, καλά διαβάσατε. Μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι το να κερδίσετε την προσοχή του κατοικίδιου ζώου σας είναι τόσο απλό όσο το να μιλάτε με υψηλό τόνο και εκτεταμένα φωνήεντα, ακριβώς όπως θα επικοινωνούσατε με ένα μωρό.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη υπέδειξε ότι η γάτα σας μπορεί πραγματικά να σας ξεχωρίσει από τους ξένους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, φάνηκε ότι οι γάτες ανταποκρίνονται στα “μωρουδίστικα” των κηδεμόνων παρά των… υπόλοιπων.

Οι γάτες καταλαβαίνουν πότε απευθυνόμαστε σε αυτές

Είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε πότε η γάτα σας είναι χαρούμενη, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το κατοικίδιό σας μπορεί να καταλάβει το ίδιο και για εσάς; Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ερευνητικό περιοδικό Animal Cognition από τους Γάλλους ερευνητές Charlotte de Mouzon, Marine Gonthier και Gérard Leboucher, αποκάλυψε ότι οι γάτες μας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στις επικοινωνίες μας απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

Μάλιστα, η γάτα σας μπορεί επίσης να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των λέξεων που λέτε σε εκείνη και των λέξεων που απευθύνετε σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Προσέξτε λοιπόν τον τόνο που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε στο κατοικίδιό σας – αλλιώς μπορεί κατά λάθος να νομίζει ότι μιλάτε σε κάποιον άλλον και να χάσει τη συγκέντρωσή του.

Η έρευνα με τους κηδεμόνες και τις γάτες τους

Η de Mouzon και η ομάδα της εργάστηκαν με 16 γάτες ηλικίας μεταξύ 8 μηνών και 2 ετών. Τα κατοικίδια ανήκαν σε φοιτητές που φοιτούν στην Εθνική Κτηνιατρική Σχολή στο Alfort της Γαλλίας.

Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ζήτησε από τους κηδεμόνες να ηχογραφήσουν τους εαυτούς τους να κάνουν τις ερωτήσεις: “Θέλεις να παίξουμε;” ή “Θέλεις μια λιχουδιά;”. Αυτό το έκαναν δύο φορές: Μία φορά σε ομιλία που απευθυνόταν στο κατοικίδιο και μία φορά κανονικά όπως θα μιλούσαν σε έναν άλλο ενήλικα άνθρωπο. Στη συνέχεια, ζήτησαν από 16 άγνωστες γυναίκες να ηχογραφήσουν τις ίδιες ερωτήσεις.

Ύστερα από αυτήν τη διαδικασία, ξεκίνησε η επόμενη φάση του πειράματος. Οι ερευνητές παρουσίασαν στις γάτες τις ηχογραφήσεις στα σπίτια τους. Οι κηδεμόνες τους ήταν επίσης παρόντες, αλλά τους ζητήθηκε να μην αλληλεπιδράσουν με τα κατοικίδιά τους. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ρουμπρίκα για να βαθμολογήσουν την ένταση της αντίδρασης κάθε γάτας σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 20. Στη συνέχεια οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα κατοικίδια με βάση τη διαστολή της κόρης του ματιού τους, αν γύρισαν τα αυτιά τους και αν σταμάτησαν την κίνηση ή αν κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της ηχογράφησης.

Γάτα που της μιλούν μωρουδιακά

Οι γάτες ανταποκρίνονται στα “μωρουδίστικα” των κηδεμόνων τους

Εν τέλει, η μελέτη ανακάλυψε ότι οι γάτες ενδιαφέρονται λιγότερο όταν έπαιζαν οι ηχογραφήσεις με τις ομιλίες που απευθύνονταν σε άνθρωπο, ενώ αμέσως έστρεφαν την προσοχή τους όταν οι κηδεμόνες τους μιλούσαν “μωρουδίστικα”.

Παρόλα αυτά, όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το ίδιο με την ηχογράφηση ενός ξένου, οι γάτες αδιαφόρησαν ακόμη περισσότερο όταν έπαιξε η ομιλία που απευθυνόταν προς το κατοικίδιο. Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κατοικίδια ήταν ζώα εσωτερικού χώρου και επομένως δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με ανθρώπους που δεν γνώριζαν.

Οι γάτες μπορεί να είναι μυστηριώδεις, αλλά αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σκέφτεται το κατοικίδιό σας για εσάς, αυτή η μελέτη για την “χαριτωμένη” ομιλία προς τη γάτα επιβεβαιώνει λίγο πολύ αυτό που όλοι ελπίζαμε να είναι αλήθεια. Οι γάτες είναι όντως ιδιαίτερα συνδεδεμένες με τους κηδεμόνες τους και τους βλέπουν ως κάτι περισσότερο από τον πάροχο του φαγητού τους.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed