Image Alt

My Pet

γάτες αδιάφορες απόμακρες

Είναι οι γάτες απόμακρες και αδιάφορες;

Σύμφωνα με τα στερεότυπα λέγεται ότι οι γάτες είναι απόμακρες και αδιάφορες, ενώ τα σκυλιά είναι στοργικά και πιστά. Κατά πόσο ισχύει αυτό;

Συνολικά, η γνωστική έρευνα για τις γάτες δείχνει ότι δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους, φαίνεται να βιώνουν άγχος αποχωρισμού, ανταποκρίνονται περισσότερο στις φωνές τους παρά στις φωνές των ξένων και αναζητούν επιβεβαίωση από εκείνους σε καταστάσεις που τους τρομοκρατούν.

Μελέτη περιπλέκει την εικόνα της σχέσης μας με τις γάτες

γάτες αδιάφορες απόμακρες

Όμως μια νέα μελέτη, από ερευνητές στην Ιαπωνία, περιπλέκει την εικόνα της σχέσης μας με τις γάτες. Προσαρμόζοντας μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη μελέτη των σκύλων, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γάτες – σε αντίθεση με τους σκύλους – δεν αποφεύγουν τους ξένους που αρνούνται να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες τους.

Στο πείραμα, μια γάτα παρακολουθούσε καθώς ο ιδιοκτήτης της προσπαθούσε να ανοίξει ένα κουτί για να βάλει κάτι μέσα. Κοντά του βρέθηκαν δύο άγνωστοι και ο κηδεμόνας της γάτας γύρισε σε καθέναν από αυτούς και ζήτησε βοήθεια. Ο ένας άγνωστος τον βοήθησε να ανοίξει το κουτί, ενώ ο άλλος αρνήθηκε και δεν έκανε τίποτα.

Στη συνέχεια, και οι δύο άγνωστοι πρόσφεραν στη γάτα μια λιχουδιά και οι επιστήμονες παρακολουθούσαν για να δουν ποιον πλησίασε η γάτα πρώτα. Αν προτιμούσε να παίρνει φαγητό από εκείνον που βοήθησε θα έδειχνε μια προκατάληψη θετικότητας, δείχνοντας ότι η βοηθητική αλληλεπίδραση έκανε τη γάτα να αισθάνεται πιο ζεστά προς τον ξένο. Αν απέφυγε να πάρει φαγητό από αυτόν που δεν βοήθησε, ίσως αυτή η αρνητικότητα μπορεί να σημαίνει ότι η γάτα ένιωθε δυσπιστία.

Όταν χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος σε σκύλους, έδειξαν μια ξεκάθαρη αρνητικότητα στον άγνωστο που αρνήθηκε να βοηθήσει τον κηδεμόνα τους. Αντίθετα, οι γάτες στη νέα μελέτη ήταν εντελώς αδιάφορες. Δεν έδειξαν καμία προτίμηση ούτε για το ένα άτομο, ούτε για το άλλο. Προφανώς, όσον αφορά τις γάτες, η τροφή είναι τροφή.

Θα μπορούσε κάποιος μετά από αυτό να συμπεράνει ότι οι γάτες έχουν εγωισμό και ότι δεν τους ενδιαφέρει για το πώς αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι τους. Εδώ όμως θα δούμε ξεφεύγοντας από τις προκαταλήψεις, ότι οι γάτες μάλλον δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων. Δεν γνώριζαν ότι κάποιοι από τους ξένους δεν βοήθησαν.

Οι γάτες δεν είναι αδιάφορες ή εγωίστριες, απλά έχουν ξεχωριστό τρόπο σκέψης

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι γάτες εξημερώθηκαν πιο πρόσφατα και έχουν αλλάξει από την εξημέρωση πολύ λιγότερο από τους σκύλους. Παρόλο που οι γάτες είναι σε θέση να λάβουν κάποιες ανθρώπινες κοινωνικές ενδείξεις – μπορούν να ακολουθήσουν την ανθρώπινη υπόδειξη και είναι ευαίσθητες στα ανθρώπινα συναισθήματα – είναι πιθανώς λιγότερο συντονισμένες στις κοινωνικές μας σχέσεις από ότι οι σκύλοι.

Ενώ οι σκύλοι κατάγονται από αγέλη, οι πρόγονοι των γατών ήταν σε μεγάλο βαθμό μοναχικοί κυνηγοί. Η εξημέρωση πιθανότατα αύξησε τις υπάρχουσες κοινωνικές δεξιότητες των σκύλων, αλλά μπορεί να μην έκανε το ίδιο για τις γάτες, οι οποίες ήταν λιγότερο κοινωνικά ενήμερες στην αρχή. Επομένως, δεν πρέπει να βιαζόμαστε να συμπεράνουμε ότι οι γάτες μας δεν νοιάζονται αν οι άνθρωποι είναι κακοί μαζί μας. Το πιο πιθανό είναι ότι απλά δεν μπορούν να το δείξουν.

 

Δυστυχώς, εξακολουθούμε να γνωρίζουμε σχετικά λίγα για το πώς σκέφτονται οι γάτες. Μελλοντική έρευνα μπορεί να δείξει ότι η κατανόηση των ανθρώπων από τις γάτες είναι ακόμη πιο περιορισμένη από ό,τι αντιλαμβανόμαστε επί του παρόντος. Εναλλακτικά, μπορεί να αποδειχθεί ότι οι γάτες είναι σε καλύτερη θέση να αναγνωρίσουν την ανθρώπινη κοινωνική δυναμική σε διαφορετικά πλαίσια.

Προτού κρίνουμε τις φίλες μας τις γάτες ως αδιάφορες, απόμακρες ή εγωίστριες, θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους και τον ξεχωριστό τρόπο σκέψης τους.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed