Image Alt

My Pet

εκπαιδεύσετε γάτα

Εκπαιδεύσετε την γάτα σας στην πειθαρχεία

Αν και οι γάτες έχουν την φήμη ότι δεν εκπαιδεύονται, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έτσι όταν μια γάτα έχει ας πούμε μια καταστροφική συμπεριφορά, εσείς μπορείτε να την εκπαιδεύσετε και να την πειθαρχήσετε.|

Οι γάτες είναι συχνά γνωστό ότι πηδούν στους πάγκους, μασάνε καλώδια και γρατζουνάνε αντικείμενα. Κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές είναι φυσικές αντιδράσεις στο περιβάλλον της γάτας, ενώ άλλες είναι απλώς κακές συνήθειες. Συχνά είναι δυνατόν να πειθαρχήσετε μια γάτα χτυπώντας τα χέρια σας ή υψώνοντας τη φωνή σας. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι δεν πρέπει να πειθαρχήσετε τη γάτα σας χτυπώντας την, τρομάζοντάς την, αρπάζοντάς την από το σβέρκο ή με άλλες αρνητικές μεθόδους.

Το να αφήνετε μια γάτα να συμπεριφέρεται άσχημα χωρίς συνέπειες ενισχύει την ιδέα ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αποδεκτή από εσάς. Τα καλά νέα είναι, ότι μπορείτε να αλλάξετε το πώς συμπεριφέρεται η γάτα σας, επιβραβεύοντας την καλή συμπεριφορά και πειθαρχώντας την κακή συμπεριφορά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο πειθαρχίας μιας γάτας.

 πώς να εκπαιδεύσετε γάτα

Εκπαιδεύστε τη γάτα σας

Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από ό,τι πολλοί άνθρωποι νομίζουν και έχουν εξαιρετική μνήμη, τόσο μακροπρόθεσμη όσο και βραχυπρόθεσμη, για αυτό και μπορούν να εκπαιδευτούν.

Τα κατοικίδια ζώα, όπως και οι άνθρωποι, αντιδρούν καλά στη θετική ενίσχυση, οπότε οι γάτες θα θυμούνται όταν παίρνουν κάτι που τους αρέσει. Στις περισσότερες γάτες αρέσει η προσοχή, το φαγητό, τα παιχνίδια ή και τα τρία. Επιλέξτε ένα κίνητρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δελεάσετε τη γάτα σας να κάνει αυτό που θέλετε να κάνει και να της παρέχετε μια μορφή θετικής ενίσχυσης. Αν είναι δυνατόν, επιβραβεύστε τη γάτα σας με κάποια λιχουδιά ή παιχνίδι μόνο όταν την εκπαιδεύετε για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Με το να κρατάτε το επιθυμητό αντικείμενο για την εκπαίδευση, αυτό θα αυξήσει την αξία της ανταμοιβής και θα την κάνει πολύ πιο δελεαστική για τη γάτα σας.

Κίνητρο για τη γάτα σας, μπορεί να είναι ο τόνος, μια λιχουδιά με τυρί σε σπρέι, οι γαρίδες και τα παιχνίδια με catnip. Πολλές γάτες λατρεύουν τις τραγανές λιχουδιές, ειδικά εκείνες με γεύση κοτόπουλο ή ψάρι. Και φυσικά, μια αγκαλιά και χάιδεμα μπορεί να βοηθήσει, αν η κακή συμπεριφορά προκλήθηκε από την επιθυμία για περισσότερη προσοχή.

πώς να εκπαιδεύσετε μια γάτα

Αποθαρρύνετε την κακή συμπεριφορά

Για να πειθαρχήσετε τη γάτα σας και να αποθαρρύνετε μια κακή συμπεριφορά, ακόμα και αν δεν είστε παρόντες υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

Xρησιμοποιήσετε ταινία διπλής όψης ή αλουμινόχαρτο:

Αυτά τα απλά πράγματα μπορούν να τοποθετηθούν σε επιφάνειες στις οποίες δεν θέλετε η γάτα σας να πατάει ή να ξύνει. Στις γάτες δεν αρέσουν αυτές οι υφές. Βάλτε μπάλες από τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο κατά μήκος των άκρων ενός ντουλαπιού ή ενός πάγκου όπου η γάτα σας πηδάει, ή εφαρμόστε σειρές από ταινία διπλής όψης στην περιοχή του καναπέ όπου η γάτα σας γρατζουνάει την ταπετσαρία. Φροντίστε, ωστόσο, να παρέχετε θετικές εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα γατόδεντρο ή ένα ονυχοδρόμιο.

Βάλτε μια φωνή

Ξαφνιάστε τη γάτα σας με ένα δυνατό “αουτς” ή μια άλλη λέξη για να σταματήσετε οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά. Αυτό είναι αποτελεσματικό για γάτες που είναι επιθετικές με τους ανθρώπους και μπορεί να δαγκώσουν ή να πιαστούν από το χέρι ή το πόδι σας. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε αμέσως από τη γάτα. Πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο και κλείστε την πόρτα.

Μην χρησιμοποιείτε βία

Μην απαντάτε με βία σε μια γάτα που δείχνει επιθετικότητα, αυτό αυξάνει την επιθετικότητα στη γάτα και την κάνει πιο επιφυλακτική απέναντι σας. Μην επιχειρήσετε να σηκώσετε μια γάτα που είναι επιθετική, καθώς αυτό συνήθως αυξάνει την επιθετική της συμπεριφορά.

Βέβαια, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να μην τιμωρείτε ποτέ σωματικά τη γάτα σας. Αυτό περιλαμβάνει το ξύλο, το χτύπημα, την κλωτσιά ή τον εσκεμμένο τραυματισμό της γάτας σας. Η προσπάθεια να εκπαιδεύσετε τη γάτα με σωματικά μέσα δεν έχει αποτέλεσμα και μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μια πιο ενοχλητική, ακόμη και επιθετική, συμπεριφορά.

Απομακρυνθείτε για λίγο

Το ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια, αν η γάτα σας είναι ήρεμη όταν επιστρέψετε, επιβραβεύστε την. Οι γάτες που είναι επιθετικές είναι συνήθως φοβισμένες ή αγχωμένες για κάτι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσπαθείτε να εντοπίζετε πιθανά προβλήματα σε μια γάτα που δείχνει επιθετικότητα προς τους ανθρώπους ή άλλα ζώα.

γάτα γρατζουνάει καναπέ

Παρέχετε εναλλακτικές λύσεις

Παρέχετε εναλλακτικές λύσεις, ώστε η γάτα σας να έχει μια διέξοδο για τη συμπεριφορά που έχει προσπαθώντας να σας εκφράσει κάτι. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας ανεβαίνει σε ράφια, μπορεί να θέλει να είναι ψηλά. Κάντε την να πηγαίνει στο περβάζι του παραθύρου και στη συνέχεια επιβραβεύστε τη γάτα σας όταν το χρησιμοποιεί. Ή, αν η γάτα σας πηδάει στη βρύση κάθε φορά που την ανοίγετε, μπορεί απλώς να θέλει τρεχούμενο νερό για να πιει, οπότε σκεφτείτε να προμηθευτείτε ένα σιντριβάνι.

Ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά

Η επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς με λιχουδιές, ή παιχνίδι κάνει τη γάτα σας να συνεχίσει να επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά και ενισχύει τον δεσμό ανάμεσά σας. Όποτε είναι δυνατόν, δώστε λιχουδιές, επαίνους και προσοχή στη γάτα σας αν εκείνη συμπεριφέρεται καλά. Αν την παρατηρήσετε να βρίσκεται δίπλα σε κάτι που συνήθιζε να μασάει, χωρίς να το κάνει επιβραβεύστε την. Αν την παρατηρήσετε να ξύνει το ξύστρα αντί για τον καναπέ σας, επιβραβεύστε την. Η γάτα σας θα μάθει γρήγορα τη διαφορά μεταξύ καλής και κακής συμπεριφοράς.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος θετικής ενίσχυσης για να διδάξετε στη γάτα σας κόλπα, όπως να κουνάει το χέρι, να γυρίζει ή να κάθεται. Τα κόλπα δεν είναι μόνο για τους σκύλους.

γάτα σε γατόδεντρο

Αποκλείστε ιατρικά ζητήματα

Μερικές φορές, ένα ιατρικό ζήτημα μπορεί να προκαλέσει τη κακή συμπεριφορά της γάτας σας. Ένα συνηθισμένο τέτοιο ζήτημα είναι μια γάτα με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτη ή υπερθυρεοειδισμό που έχει επιτακτική ούρηση λόγω του προβλήματος υγείας, δεν μπορεί να φτάσει εγκαίρως στο κουτί της άμμου και καταλήγει να ουρεί έξω από την αμμολεκάνη. Ενώ πολλοί κηδεμόνες μπορεί απλώς να θεωρήσουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που αξίζει τιμωρία, το θέμα δεν πρόκειται να βελτιωθεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία.

Εάν η γάτα σας αναπτύξει ξαφνικά συμπεριφορές που προβληματίζουν, όπως επιθετικότητα, ούρηση στο σπίτι, καυγάδες με άλλα κατοικίδια του σπιτιού με τα οποία η γάτα τα πήγαινε καλά στο παρελθόν ή απλώς δεν έχει καλή συμπεριφορά, καλό είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας, γιατί ίσως η γάτα σας, πάσχει από κάποια μη διαγνωσμένη ασθένεια.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed