Image Alt

My Pet

Γαργαλιούνται οι γάτες;

Γαργαλιούνται οι γάτες;

Πολλές φορές την ώρα που έχετε ξαπλώσει στον καναπέ κι έρχεται δίπλα σας η γάτα σας, απλώνετε το χέρι σας και την χαϊδεύετε. Βλέπετε ότι ανταποκρίνεται και σας ευχαριστεί με ένα ζύμωμα των ποδιών της πάνω σας ή με ένα γουργουρητό. Και ξαφνικά, τη βλέπετε να τεντώνει την ουρά της, να είναι ακίνητη με γουρλωμένα τα μάτια κι έπειτα να σας ρίχνει απαλά, μία προειδοποιητική γρατζουνιά. Τι έχει συμβεί; Μήπως την αγγίξατε σε ευαίσθητο σημείο; Όλοι το έχουμε ζήσει. Η αλλαγή στη συμπεριφορά της μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γάτες γαργαλιούνται.

Αρέσει στις γάτες το γαργάλημα;

Οι γάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην αφή, αλλά ένα μικρό χάδι σαν γαργαλητό στο κεφάλι, την πλάτη ή το πρόσωπο μπορεί να είναι καλοδεχούμενο.

Ομοίως κι εκείνες, τρίβουν το πρόσωπό τους πάνω σας σαν να μιμούνται αυτή την κίνηση. Το γαργαλητό στην πραγματικότητα διεγείρει τους νευρικούς υποδοχείς τόσο του πόνου όσο και της ευχαρίστησης, γι’ αυτό μερικές γάτες όπως και οι άνθρωποι, δεν το αγαπούν.

Οι γάτες που δεν τους αρέσει το γαργάλημα αντιδρούν ως εξής:

Το να γνωρίζεις πώς να χαϊδεύεις σωστά τη γάτα σου είναι μια πολύτιμη μορφή επικοινωνίας και βοηθά στην ενίσχυση της μεταξύ σας σχέσης. Οι γάτες σας δείχνουν με τον τρόπο τους ότι δεν θέλουν να τις γαργαλάτε ούτε να αγγίζετε ορισμένα σημεία του σώματός τους.

Μερικά από αυτά είναι:

  • Τεντώνουν προς τα πίσω τα αυτιά
  • Ανοίγουν διάπλατα τα μάτια
  • Μένουν ακίνητες
  • Γρυλίζουν

Εάν τους αρέσει συνήθως αντιδρούν ως εξής:

  • Γουργουρίζουν
  • Ζυμώνουν με τα μπροστινά τους πόδια
  • Κάνουν απαλές κινήσεις με την ουρά τους

Γαργαλιούνται οι γάτες;

Πότε υπάρχει πρόβλημα υγείας

Μερικές φορές όταν αγγίζουμε τις γάτες κοντά στη βάση της ουράς τους, αντιδρούν σαν να τις έχουμε τσιμπήσει. Όσο ξεκαρδιστικό κι αν φαίνεται, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει. Μπορεί η γάτα σας να έχει ψύλλους ή ακόμα και αλλεργία και να αισθάνεται άβολα σαν να έχει φαγούρα όταν την αγγίζετε.

Επιπλέον, οι υπέρβαρες γάτες δυσκολεύονται να καθαρίσουν εκείνο το σημείο και αντιδρούν όταν κάποιος μπορεί να τις αγγίζει εκεί που οι ίδιες δυσκολεύονται να φτάσουν. Ή μπορεί η γάτα σας να είναι απλώς υπερευαίσθητη και το άγγιγμα να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για εκείνη. Πρόκειται για μια κατάσταση που συνδέεται με μία διαταραχή επιληπτικών κρίσεων και ίσως χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για να αισθανθεί πιο άνετα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι γάτες μπορούν να δαγκώσουν ξαφνικά ή να ουρήσουν.

Επομένως, εάν παρατηρήσετε τέτοιου είδους αντιδράσεις, κανονίστε αμέσως έναν κτηνιατρικό έλεγχο.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed