Image Alt

My Pet

γάτα κοιμάται

Γάτα: Πώς να κοιμάται τα βράδια

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η γάτα σας κοιμάται όλη μέρα, αλλά μόλις είστε έτοιμοι εσείς να πάτε για ύπνο εκείνη αρχίζει να σας ενοχλεί ανεβαίνοντας στο κρεβάτι πειράζοντάς σας; Αν σκέφτεστε γιατί η γάτα σας σας ξυπνά τη νύχτα και πώς να την κάνετε να έχει το ίδιο πρόγραμμα ύπνου με εσάς, δεν είστε μόνοι.

Γιατί η γάτα σας δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ

Συχνά, φαίνεται ότι οι γάτες απλώς δεν συγχρονίζονται με το δικό μας πρόγραμμα, δηλαδή τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι ή κοιμόμαστε.

Από τη φύση τους, οι γάτες είναι ξύπνιες  και τείνουν να είναι πιο δραστήριες αργά τα βράδια και νωρίς το πρωί. Αυτή είναι δηλαδή είναι η περίοδος που οι γάτες προτιμούν να παίζουν, να κυνηγούν και να κάνουν όλες τις βασικές τους δραστηριότητες.

Στην άγρια ​​φύση, αυτή είναι επίσης η στιγμή που πολλά από τα θηράματά τους (όπως τα τρωκτικά) ξυπνούν και αρχίζουν να κυκλοφορούν, επομένως είναι η τέλεια στιγμή για ένα αρπακτικό όπως η γάτα σας να σηκωθεί και να κυνηγήσει.

Πολλές εξημερωμένες γάτες έχουν διατηρήσει αυτές τις συμπεριφορές. Κατά κανόνα, οι γάτες κοιμούνται 18 ώρες την ημέρα, κατανεμημένες σε μια σειρά από υπνάκους που κατά μέσο όρο διαρκούν 78 λεπτά ο καθένας. Κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και στη μέση της νύχτας, μόνο για να σηκωθούν και να γίνουν δραστήριες ακριβώς όταν πηγαίνουμε εμείς για ύπνο, και πάλι λίγο πριν θελήσουμε να σηκωθούμε.

γάτα δεν κοιμάται

Πώς να κάνετε μια γάτα να κοιμηθεί τη νύχτα

Ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι αργούν να κοιμηθούν και άλλοι είναι ξυπνούν πολύ νωρίς, οι περισσότερες γάτες μπορούν να είναι αρκετά ρυθμισμένες στον κύκλο ύπνου/αφύπνισης τους. Δεν είναι πάντα δυνατό να τους πείσετε να αλλάξουν. Αλλά αν η γάτα σας, σας ξυπνάει τη νύχτα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Ασφαλώς θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το αν πρόκειται για μια μεγαλύτερη γάτα που είναι ανήσυχη και κλαίει τη νύχτα, καθώς υπάρχουν πολλά ιατρικά ζητήματα που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες γάτες. Κατά κανόνα, αυτές οι γάτες έχουν ιστορικό καλής συμπεριφοράς, αλλά ξαφνικά αρχίζουν να μένουν ξύπνιες, να περπατάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας, να νιαουρίζουν και να δείχνουν ανήσυχες. Εάν συμβαίνει αυτό, καλό είναι να πάτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό για εξέταση και εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υποκείμενη ασθένεια.

1. Κρατήσετε τη γάτα σας ξύπνια την μέρα όσο περισσότερο μπορείτε

Ίσως το πιο εύκολο βήμα είναι να εμποδίσετε τη γάτα σας να πάρει μερικούς από τους υπνάκους αργά την ημέρα. Εάν μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα σας ξύπνια για μεγάλο μέρος της βραδιάς, μπορεί να είναι και αυτή αρκετά κουρασμένη για να κοιμηθεί μόλις έρθει η ώρα να πάτε για ύπνο.

Το να παίζετε παιχνίδια με τη γάτα σας μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στο να την κουράσουν. Όσο περισσότερο μπορείτε να κρατήσετε τη γάτα σας ξύπνια, τόσο πιο πιθανό είναι να σας αφήσει ήσυχους να κοιμηθείτε και εσείς.

γάτα κοιμάται

2. Κρατήστε άγρυπνη τη γάτα σας όσο λείπετε

Το ότι σας ενοχλούν όταν πάτε για ύπνο θέλοντας να παίξουν μαζί σας, μπορεί να είναι επειδή βαριούνται και νιώθουν μοναξιά. Εάν η γάτα σας είναι μόνη στο σπίτι όλη μέρα ενώ είστε στη δουλειά, μπορεί να ανυπομονεί να περάσει χρόνο μαζί σας το βράδυ. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τον χρόνο που θέλετε εσείς να κοιμηθείτε και να χαλαρώσετε.

Αν κρατάτε τη γατούλα σας ξύπνια και αφοσιωμένη σε κάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ λείπετε, μπορεί να τα βοηθήσει να είναι ήρεμη το βράδυ. Εδώ είναι μερικές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Αφήστε ανοιχτή την τηλεόραση για να παρακολουθεί η γάτα σας (δοκιμάστε εκπομπές με φύση)
  • Ταΐζετε τη γάτα σας χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι παζλ αντί για ένα μπολ, ώστε η γάτα σας να πρέπει να εργαστεί για να πάρει το φαγητό της
  • Ρύθμιση έξυπνων μπολ να ανοίγουν σε συγκεκριμένες ώρες για να μοιράζονται λιχουδιές

Η χρήση τροφής και λιχουδιών ως κίνητρο είναι εξαιρετική για να κρατάτε τις γάτες απασχολημένες και να περνούν καλά, αλλά είναι σημαντικό να μην ταΐζετε τη γάτα σας πολύ ή να της δίνετε πάρα πολλές λιχουδιές.

3. Ταΐστε τη γάτα σας με ένα μικρό γεύμα πριν τον ύπνο

Οι γάτες τείνουν επίσης να κοιμούνται μετά το φαγητό όπως και εμείς. Οπότε το να προσφέρετε ένα μικρό γεύμα ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να ενθαρρύνει τη γάτα σας να δειπνήσει και να πάει για ύπνο. Και αν στη γάτα σας αρέσει να σας ξυπνάει για φαγητό —ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες— δοκιμάστε να ρυθμίσετε ένα έξυπνο μπολ (αυτόματος τροφοδότης τροφής για κατοικίδια) για να μπορεί να φάει λίγη τροφή εκείνη την ώρα.

4. Ρυθμίστε ξεχωριστούς χώρους ύπνου

Εάν καμία από τις άλλες ιδέες δεν έχει λειτουργήσει, ίσως χρειαστεί να πάρετε τον έλεγχο του χώρου σας και να κλείσετε την πόρτα του δωματίου σας. Μπορείτε επίσης να της δημιουργήσετε έναν άνετο χώρο, όπου η γάτα σας μπορεί να περάσει τη νύχτα αλλά δεν μπορεί να σας ενοχλήσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με φαγητό, νερό, μερικά παιχνίδια και ένα δοχείο με άμμο.

5. Προσπαθήστε να μην ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της εκτός και αν είναι απαραίτητο

Εάν η γάτα σας θέλει απλώς να σηκωθείτε για παράδειγμα, να παίξετε ή να δώσετε φαγητό και εσείς σηκώνεστε για να την κάνετε να σας αφήσει ήσυχη, θα μάθει ότι πλέον μπορεί να το κάνει και παίρνει αυτό που ζητά. Γιατί καταλαβαίνουν ότι αν σας ενοχλήσει αρκετά, θα αποκτήσει αυτό που θέλει.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, αγνοήστε εντελώς τη συμπεριφορά της και λάβετε μέτρα το επόμενο βράδυ για να την αποτρέψετε εξαρχής. Ωστόσο, εάν η γάτα σας είναι μεγαλύτερη και ξαφνικά φαίνεται ότι έχει περισσότερη ανάγκη το βράδυ, πηγαίνετε στον κτηνίατρο και μην αγνοήσετε τη συμπεριφορά.

γάτα κοιμάται

6. Κάντε υπομονή

Πολλές —αν όχι οι περισσότερες— γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν να κοιμούνται κανονικά όλη τη νύχτα. Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος, υπομονή και κατανόηση —αλλά όχι τιμωρία— για να προσαρμοστούν αυτές οι συμπεριφορές.

Τα γατάκια μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να αναπτύξουν καλές συνήθειες και οι ώριμες γάτες χρειάζονται υποστήριξη για να αλλάξουν αυτές τις συνήθειες που μπορεί να έχουν αναπτύξει.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed