Image Alt

My Pet

γατάκια συμπεριφορά

Γατάκια: Πώς μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε

Τα γατάκια όταν είναι μικρά μπορεί συχνά να συμπεριφέρονται άτακτα, όπως το να ξύνουν έπιπλα, να δαγκώνουν ή να ανεβαίνουν σε διάφορες επιφάνειες, αλλά αν τα εκπαιδεύσετε θα μπορέσετε σιγά σιγά να αντιμετωπίσετε και να διορθώσετε τις “κακές” συμπεριφορές. Βέβαια ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, να θυμάστε ότι η υπομονή είναι το κλειδί για να δείτε αποτελέσματα, όταν εκπαιδεύετε ένα γατάκι.

Γιατί τα γατάκια κάνουν αταξίες;

γατάκια συμπεριφορά

Τα γατάκια είναι σαν τα μωρά. Μαθαίνουν συνεχώς για τον κόσμο γύρω τους και για το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι μέσω της θετικής και αρνητικής ενίσχυσης. Όταν το γατάκι σας κάνει κάποια αταξία, απλώς μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεται.

Τα περισσότερα γατάκια χρησιμοποιούν εύκολα το δοχείο άμμου και το ονυχοδρόμιο, ενώ μερικές φορές δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν το ένα ή το άλλο. Μπορεί επίσης ενώ έχουν αρχίσει να τα χρησιμοποιούν σωστά, στη συνέχεια ξαφνικά να σταματήσουν να το κάνουν.

Για να είναι πειθαρχημένα και να έχουν καλή συμπεριφορά τα γατάκια θα πρέπει να ανακαλύψετε τον λόγο της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και στη συνέχεια να διορθώσετε τις καταστάσεις που την προκάλεσαν.

Ξύσιμο και γδάρσιμο

Τα γατάκια και οι γάτες πρέπει να διατηρούν τα νύχια τους και πρέπει να ξύνουν για να διατηρούν τα νύχια τους υγιή. Το κόλπο είναι να τα ανακατευθύνετε από τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα σε πιο κατάλληλες επιφάνειες για να ακονίζουν τα νύχια τους.

Εκπαίδευση στην αμμολεκάνη

Τα περισσότερα γατάκια προσαρμόζονται εύκολα στη λεκάνη της άμμου, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει με μια μητέρα γάτα. Διαφορετικά, είναι συνήθως εύκολο να εκπαιδεύσετε ένα γατάκι να την χρησιμοποιεί. Βεβαιωθείτε ότι το κουτί είναι εύκολα προσβάσιμο, γεμάτο με άμμο καλής ποιότητας και καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αμέσως μετά το γεύμα, τοποθετήστε το γατάκι σας στην αμμολεκάνη. Ίσως χρειαστεί να του δείξετε καθοδηγώντας το πόδι του για μερικές γρατζουνιές στην άμμο. Οι πιθανότητες είναι ότι, υπό κατάλληλες συνθήκες, το γατάκι σας δεν θα κάνει λάθη και θα μάθει να τη χρησιμοποιεί τακτικά. Αν το γατάκι σας δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη, ίσως η αιτία να είναι η βρώμικη άμμος.

γατάκια συμπεριφορά - εκπαίδευση για την αμμολεκάνη

Μάσημα και δάγκωμα

Όπως και τα ανθρώπινα μωρά, τα γατάκια εξετάζουν τα πάντα με το στόμα τους, ειδικά όταν βγάζουν δόντια. Για αυτό είναι σημαντικό να κρατάτε τα επικίνδυνα αντικείμενα μακριά τους. Τα γατάκια λατρεύουν να “παίζουν” και αν δεν υπάρχουν άλλες γάτες για να τα εξυπηρετήσουν, θα αρκεστούν στο κοντινότερο ανθρώπινο χέρι ή αστράγαλο, ειδικά αν έχετε ενθαρρύνει αυτή τη μορφή παιχνιδιού από νωρίς. Ενώ μπορεί επίσης να μασήσουν τα φυτά του σπιτιού, αν βρίσκονται κοντά τους.

Άλματα

Τα γατάκια λατρεύουν τα ύψη και πολλά από αυτά είναι έμπειρα στα άλματα. Μπορούν να εκσφενδονιστούν προς τα πάνω με ελάχιστη προσοχή και φαινομενικά μικρή προσπάθεια. Προβλήματα προκύπτουν όταν πηδούν συχνά σε ένα τραπέζι ή στον πάγκο που δεν θα θέλατε.

Νυχτερινή συμπεριφορά

Οι γάτες και ιδιαίτερα τα γατάκια μπορεί να παρουσιάσουν υπερδραστήρια συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότερες γάτες είναι ξύπνιες και δραστήριες το βράδυ, αλλά το κλειδί είναι να τους μάθετε πώς να ξανακοιμούνται και να σας αφήνουν ήσυχους.

Αταξίες που επιδιώκουν την προσοχή σας

Αν και είναι φυσικό τα γατάκια να είναι παιχνιδιάρικα και περίεργα, ορισμένα είναι ιδιαίτερα ατίθασα και η συμπεριφορά τους κλιμακώνεται σε κακή συμπεριφορά. Πολύ πιθανό είναι να προχωρούν σε αταξίες γιατί  αναζητούν την προσοχή σας ή βαριούνται (ή και τα δύο).

γατάκια και συμπεριφορά

Πώς να σταματήσετε την κακή συμπεριφορά

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές τεχνικές για να σταματήσετε μια κακή συμπεριφορά που έχουν τα γατάκια, αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Ένας απλός τρόπος για να σταματήσετε μια κακή συμπεριφορά  είναι να έχετε πρόχειρο ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό. Ψεκάστε λίγο στο γατάκι σας για να αποθαρρύνετε τη συμπεριφορά του.

Παροχή ονυχοδρόμιου

Για να σταματήσετε το γατάκι σας να γρατζουνάει τα έπιπλα ή άλλα μέρη που δεν επιτρέπεται, παρέχετε επιθυμητές επιφάνειες γρατζουνίσματος. Τα ονυχοδρόμια ποικίλλουν σε τιμή και στυλ. Μια δημοφιλής και φθηνή επιλογή είναι ένα μοντέλο από κυματοειδές χαρτόνι. Η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας γατόχορτου στο ονυχοδρόμιο μπορεί να το κάνει πιο ελκυστικό για τη γάτα σας.

γατάκια συμπεριφορά - ονυχοδρόμιο

Διαχειριστείτε τα νύχια του

Το να κόβετε τα αιχμηρά νύχια που έχει το γατάκι σας από καιρό σε καιρό είναι μια καλή ιδέα. Αυτό όχι μόνο θα κάνει το καταστροφικό ξύσιμο λιγότερο σημαντικό, αλλά θα μειώσει και την πιθανότητα να γρατζουνίσει εσάς. Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση πλαστικών προστατευτικών για τα νύχια. Εφαρμόζονται εύκολα και δεν παρεμβαίνουν στη φυσιολογική ανάπτυξη των νυχιών της γάτας σας.

Διατηρήστε το δοχείο της άμμου καθαρό

Επειδή η αποφυγή του δοχείου της άμμου είναι μια σημαντική συμπεριφορά, είναι σημαντικό να παρέχετε στη γάτα σας ένα άψογα καθαρό δοχείο άμμου. Μια άλλη επιλογή είναι να το ψεκάσετε με ένα ελκυστικό άρωμα, το οποίο πωλείται στα καταστήματα με είδη κατοικίδιων ζώων. Παρέχετε περισσότερες από μια αμμολεκάνες για τη γάτα σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες μάρκες και τύπους άμμου. Ορισμένες γάτες αποφεύγουν τα καλυμμένα κουτιά άμμου, ενώ άλλες προτιμούν την ιδιωτικότητα που παρέχουν. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, που μπορεί να κάνουν το γατάκι σας να μην πηγαίνει στην τουαλέτα. Ο κτηνίατρός σας θα μπορεί εύκολα να αποκλείσει αυτή και άλλες ασθένειες με μια απλή ανάλυση ούρων.

Αποφύγετε το παιχνίδι

Αν και το να παίζετε με το γατάκι σας μπορεί να είναι διασκεδαστικό, μπορεί να κλιμακωθεί και να γίνει δυσάρεστο κάποια στιγμή. Τα γατάκια μαθαίνουν να αναστέλλουν τη σοβαρότητα του δαγκώματος και του γρατζουνίσματος από τα αδελφάκια τους και τη μητέρα τους. Αν δαγκώσουν ή γρατζουνίσουν πολύ δυνατά, θα τα επιπλήξουν με ένα νιαούρισμα και ένα εξίσου σκληρό δάγκωμα. Αν το γατάκι σας αποχωρίστηκε πολύ νωρίς από την οικογένειά του, μπορεί να μην έχει μάθει τη σωστή συμπεριφορά στο παιχνίδι. Εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε γάντια, να χρησιμοποιείτε παιχνίδια αντί για χέρια ή απλά να απομακρύνεστε αν το γατάκι σας γίνει πολύ σκληρό. Αυτό θα βοηθήσει τη γάτα να μάθει να αποφεύγει το δάγκωμα ή το γρατζούνισμα, ακόμη και στο παιχνίδι.

γατάκια συμπεριφορά

Βάλτε όρια για τα άλματα

Το καλύτερο είναι να έχετε στο μυαλό σας κάποιους κανόνες για το γατάκι σας πριν αρχίσει να πηδάει πάνω σε καναπέδες, ράφια και πάγκους. Σε ποια επιτρέπεται και σε ποια όχι. Μια απλή μέθοδος εκπαίδευσης περιλαμβάνει τον έπαινο και το χάδι όταν το γατάκι σας πηδάει σε αποδεκτές επιφάνειες, ενώ το να το μαλώνετε και να το απομακρύνετε από τις επιφάνειες που δεν πρέπει να ανεβαίνει. Το μπουκάλι ψεκασμού μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας να μένει μακριά από συγκεκριμένες επιφάνειες. Η κολλητική ταινία διπλής όψης μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένες γάτες από το να πηδούν, καθώς δεν τους αρέσει η αίσθηση της ταινίας στα πόδια τους και τέλος η παροχή εναλλακτικών επιφανειών αναρρίχησης, όπως ένα δέντρο γάτας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας να πηδήξει η γάτα στους πάγκους σας.

Δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Προγραμματίστε μερικές διαδραστικές στιγμές παιχνιδιού με το γατάκι σας το βράδυ. Συνεχίστε να παίζετε μέχρι το γατάκι σας να φαίνεται ότι κουράζεται. Ταΐστε το με ένα γεύμα πριν από τον ύπνο- οι περισσότερες γάτες κοιμούνται αφού φάνε και κρατήστε τη γάτα σας απασχολημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας με απαιτητικά παιχνίδια ή παζλ.

Σταματήστε τη συμπεριφορά που επιδιώκει την προσοχή

Να παίζετε πάντα με το γατάκι σας κάθε μέρα. Λίγος επιπλέον ποιοτικός χρόνος μπορεί να βοηθήσει στο να σταματήσει η κακή συμπεριφορά. Οι ανυπάκουες γάτες μπορεί επίσης να βαριούνται, οπότε παρέχετε ερεθίσματα και άσκηση. Τέλος, επαινείτε τη γάτα όταν είναι καλή. Χρησιμοποιήστε ευγενικά λόγια, απαλό χάιδεμα και λιχουδιές για να ενισχύσετε την καλή συμπεριφορά.

γατάκια συμπεριφορά

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed