Image Alt

My Pet

Οι λόγοι που κάποιοι αντιπαθούν τις γάτες

Γάτες: 5 λόγοι που κάποιοι τις ‘αντιπαθούν’

Για εκείνους που λατρεύουν τις γάτες και τις θεωρούν μέλη της οικογένειας, είναι σχεδόν αδιανόητο ότι ορισμένοι τις αντιπαθούν. Παρά την αρχική έκπληξη όμως υπάρχουν όντως κάποιοι ουσιώδεις λόγοι που κάνουν αρκετούς να μην της συμπαθούν ή έστω να τις αποφεύγουν.

Αλλεργίες

Είναι λογικό τα άτομα με αλλεργίες στις γάτες να μην θέλουν να βρίσκονται κοντά τους. Μπορεί να μην «μισούν» τις γάτες αυτές καθαυτές, αλλά δικαιολογημένα μισούν τον τρόπο που το τρίχωμα της γάτας τους προκαλείβήπια έως σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας.

Οι τρίχες γάτας δεν είναι όμως ο πραγματικός ένοχος. Τα ερεθίσματα στα οποία αντιδρούν οι άνθρωποι είναι οι πρωτεΐνες του τριχώματος που εκκρίνονται από το δέρμα της γάτας. Τα άτομα με αλλεργίες στη γάτα μπορεί επίσης να αντιδρούν σε μόρια πρωτεΐνης που εκκρίνονται στο σάλιο ή στα ούρα της.

Δυστυχώς, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η αλλεργία στη γάτα προέρχεται από την αιωρούμενη σωματική σκόνη και τις τρίχες. Το ευρύ κοινό δεν έχει επίγνωση της αληθινής αιτίας: πρόκειται για μια αντίδραση χημικής φύσεως, ικανή να προκαλέσει πολύ ισχυρές αντιδράσεις. Η αλλεργία στη γάτα μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που προκαλεί αναφυλακτική αντίδραση αντίστοιχη με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς και άλλα τρόφιμα. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει το κλείσιμο των αεραγωγών, απαιτώντας επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Καθαριότητα

Οι περισσότερες γάτες θα επιλέξουν να κάνουν την ανάγκη τους σε πλούσιο και βαθύ χώμα κήπου, ακόμα κι αν αυτό το χώμα βρίσκεται στην αυλή ενός γείτονα. Κάποιες αδέσποτες γάτες αφήνουν τα περιττώματά τους ακάλυπτα ως εδαφική σήμανση, για να μεταδώσουν πληροφορίες σε άλλες γάτες της περιοχής. Τα κοντινά νοικοκυριά δεν θα γλιτώσουν, καθώς οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τις γραμμές ιδιοκτησίας.

Οι γάτες αφήνουν επίσης τα ούρα στους εξωτερικούς τοίχους και τις πόρτες άλλων κατοικιών στη γειτονιά για να επισημάνουν τις εξωτερικές περιοχές τους, ειδικά εάν είναι γνωστό ότι γάτες κατοικούν μέσα.

Κυνηγετικά ένστικτα

Οι γάτες, όντας σαρκοφάγα ζώα, είναι αρπακτικά. Είτε η γάτα κινείται μόνο σε εσωτερικούς χώρους, είτε σε ελεύθερη περιπλάνηση, τα πουλιά και τα ποντίκια είναι το αγαπημένο θήραμα της.

Tα ωδικά και τα άγρια ​​πτηνά με έντονα χρώματα προσφέρουν τόσο ακουστική όσο και οπτική χαρά και πολλοί καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να τα προστατεύσουν από τις γάτες. Ζωτικής σημασίας για την λύση του προβλήματος είναι το σωστό τάισμα της γάτας ούτως ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη της για κυνήγι αλλά και η έντονη δραστηριοποίηση της.

gates antipatheiaΝυχιές και Δαγκώματα

Οι γάτες μπορούν να επικοινωνήσουν τόσο τις προτιμήσεις όσο και τις αντιπάθειές τους. Συχνά το κάνουν φωνητικά αλλά μερικές φορές ακόμη και σωματικά, με ένα γρήγορο άγγιγμα από άγρια νύχια…

Οι επιθετικές συμπεριφορές μέσω της γρατζουνίας και του δαγκώματος είναι γνωστές σε μια γάτα από πολύ μικρή ηλικία. Οι γάτες που νιώθουν τα ανθρώπινα σαν παιχνίδια, συχνά τα δαγκώνουν  όταν ενηλικιωθούν.

Μπορεί οι άνθρωποι που αντιπαθούν τις γάτες να είχαν μια κακή εμπειρία με μια νεαρή γάτα όταν ήταν και οι ίδιοι παιδιά. Ένας ενήλικας πρέπει να είναι πάντα παρών ούτως ώστε να διδάξει τόσο το παιδί όσο και το γατάκι σχετικά με τα ασφαλή όρια του παιχνιδιού. Πολλές νεαρές οικογένειες εγκαταλείπουν ακόμη και την πρώτη τους γάτα εξαιτίας αυτής της παρεξηγημένης νεανικής συμπεριφοράς γρατσουνίσματος ή δαγκώματος.

Δεν είναι αφοσιωμένες

Μερικοί άνθρωποι αντιπαθούν τις γάτες απλά επειδή η συμπεριφορά τους είναι ευμετάβλητη και πιο αποστασιοποιημένη από τους ανθρώπους.

Σε σύγκριση  δηλαδή με τους πιστούς σκύλους, οι γάτες μπορεί να φαίνονται υπερβολικά πιο αδιάφορες. Στη φύση, όμως, οι γάτες και οι σκύλοι εξελίχθηκαν με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Τα σκυλιά εξελίχθηκαν για να ζουν σε οικογενειακές αγέλες, καθώς χρειαζόταν ομαδική εργασία για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων. Οι άγριες γάτες τρώνε μικρότερα θηράματα και εξελίχθηκαν σε μοναχικούς κυνηγούς και ψαράδες. Αυτή η ανεξάρτητη φύση των γατών είναι που τις κάνει πολύ πιο ευπροσάρμοστες στις αλλαγές.

Εφόσον οι γάτες κοινωνικοποιούνται με τους ανθρώπους σε μικρή ηλικία, μπορούν να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς μαζί τους.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed