Image Alt

My Pet

γάτα μαρκάρισμα ούρα

Γάτες: Γιατί μαρκάρουν την περιοχή τους και πώς τις σταματάμε

Αν έχετε γάτα, κάποια στιγμή, πιθανόν να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το μαρκάρισμα με ούρα σε κάποιο σημείο του σπιτιού και όχι στην αμμολεκάνη. Βέβαια αυτά τα δύο διαφέρουν όσον αφορά τις αιτίες, τη μυρωδιά, ακόμα και τον τρόπο που γίνεται.

Τα προβλήματα ούρησης στις γάτες είναι πολύπλοκα και μπορεί να οφείλονται σε υποκείμενα προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς.  Ο προσδιορισμός του τι πραγματικά κάνει η γάτα σας -που ουρεί ή μαρκάρει- και ο λόγος μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον κτηνίατρό σας να αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα.

Τι είναι το μαρκάρισμα της γάτας;

Με το μαρκάρισμα ούρων (ψεκασμός), το οποίο πιθανό να οφείλεται σε άγχος ή στρες, οι γάτες πάνε σε μια κάθετη επιφάνεια, όπως σ’ έναν τοίχο, και απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητα ούρων. Οι γάτες μπορούν επίσης να μαρκάρουν και οριζόντιες επιφάνειες, αν και δεν γίνεται τόσο συχνά αυτό.
Στην περίπτωση που μια γάτα ουρεί έξω από το κουτί της άμμου, συνήθως υπάρχουν περισσότερα ούρα και συνήθως θα τα βρείτε σε οριζόντιες επιφάνειες, όπως ένα χαλί ή ένα κρεβάτι. Η ακατάλληλη ούρηση συνδέεται συχνά με νόσο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος ή με αποστροφή προς την υφή της άμμου.

γάτα μαρκάρισμα ούρα

Γιατί οι γάτες μαρκάρουν;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να μαρκάρει. Ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες.

1. Για να επικοινωνήσουν με άλλες γάτες στο σπίτι

Οι γάτες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του μαρκαρίσματος. Σε γενικές γραμμές, πολλές γάτες είναι μοναχικά πλάσματα, και ακόμη και με πολλές γάτες σε ένα σπίτι, θα αναζητήσουν σημεία που θα διεκδικήσουν ως δικά τους. Αν μια γάτα στο σπίτι αισθάνεται ότι μια άλλη γάτα κινείται στο χώρο της ή προσπαθεί να της πάρει την τροφή, τα παιχνίδια, το δοχείο άμμου κ.λπ., μπορεί να μαρκάρει με ούρα.

2. Για να επικοινωνήσουν με τις γάτες της γειτονιάς

Οι γάτες εσωτερικού χώρου που ζουν εκεί όπου υπάρχουν γάτες της γειτονιάς μπορεί επίσης να μαρκάρουν. Το να κυκλοφορούν γάτες έξω από το σπίτι δημιουργεί μια εδαφική απειλή για τη γάτα που ζει μέσα, η οποία μαρκάρει για να πει στις εξωτερικές γάτες ότι η περιοχή είναι κατειλημμένη. Η ιδέα είναι να αποθαρρυνθεί η εξωτερική γάτα από το να τριγυρνάει εκεί.

3. Όταν είναι αγχωμένες

Οι αλλαγές στη ρουτίνα ή το περιβάλλον μιας γάτας μπορεί να συμβάλλουν στο στρες. Ορισμένες στρεσαρισμένες γάτες μπορεί να ουρούν έξω από την αμμολεκάνη, ενώ άλλες μπορεί να μαρκάρουν με ούρα κάθετες επιφάνειες στο σπίτι. Το στρες μπορεί να προκληθεί από οποιεσδήποτε αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα, – νέα κατοικίδια ή ανθρώπους στο σπίτι ή πράγματα όπως η αναδιαμόρφωση του χώρου-.

4. Για να προσελκύσουν συντρόφους

Το μαρκάρισμα ούρων είναι πιο συχνό με τις μη στειρωμένες αρσενικές γάτες, αλλά και οι θηλυκές και οι στειρωμένες αρσενικές γάτες μπορούν επίσης να το κάνουν. Οι γάτοι μαρκάρουν για να προσελκύσουν συντρόφους ή να επικοινωνήσουν με θηλυκές γάτες που βρίσκονται κοντά.

Είναι φυσιολογική συμπεριφορά για γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δημιουργεί κάποια προβλήματα αν έχετε έναν μη στειρωμένο αρσενικό γάτο που ζει μέσα στο σπίτι.

Συνήθως το μαρκάρισμα τόσο σε αρσενικές όσο και σε θηλυκές γάτες εμφανίζεται όταν φτάσουν στη σεξουαλική ωριμότητα, περίπου δηλαδή στην ηλικία των 6 μηνών.

γάτα μαρκάρισμα με ούρα

Πώς μπορείτε να σταματήσετε τη γάτα σας να μαρκάρει;

Το πιο σημαντικό είναι να μην τιμωρείτε ποτέ τη γάτα σας επειδή μαρκάρει, γιατί αυτό από τη μια δεν θα την κάνει να σταματήσει τη συμπεριφορά αυτή αλλά θα την κάνει επίσης να σας φοβάται και να αγχώνεται περισσότερο.

Βρείτε μερικές τεχνικές που μπορούν να σταματήσουν τη συμπεριφορά.

1. Αποκλείστε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα

Εάν η γάτα σας μαρκάρει, το πρώτο βήμα είναι να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε κάποιο υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να σας συστήσει εξετάσεις που περιλαμβάνουν γενική αίματος και ανάλυση ούρων. Ο σκοπός των εξετάσεων είναι να αναζητηθούν πιθανές ιατρικά προβλήματα, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, νεφροπάθεια ή άλλες καταστάσεις που προκαλούν φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος.

2. Κάντε στείρωση στη γάτα σας

Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μαρκαρίσματος με ούρα.

3. Μειώστε το άγχος της γάτας σας

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει το μαρκάρισμα στις γάτες που ζουν μέσα σε σπίτι. Για να βοηθήσετε την αγχωμένη γάτα σας, ξεκινήστε εντοπίζοντας και εξαλείφοντας τους στρεσογόνους παράγοντες στο περιβάλλον της. Οποιεσδήποτε μικρές αλλαγές μπορεί να δημιουργήσουν στρες στη γάτα σας, όπως η αλλαγή της ώρας ου τρώει ή η μετακίνηση του δοχείου της άμμου.

Συμπληρώματα που μειώνουν το άγχος, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους της γάτας σας. Εάν αισθάνεστε ότι η γάτα σας έχει έντονο άγχος, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για κάποιο φάρμακο κατά του στρες.

4. Αντιμετωπίστε τις συγκρούσεις ανάμεσα στις γάτες

Η ένταση μεταξύ ανάμεσα σε γάτες που ζουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να συμβάλει στο μαρκάρισμα, για αυτό, βεβαιωθείτε ότι κάθε γάτα αισθάνεται ότι έχει στη διάθεσή της τους απαραίτητους πόρους για να είναι άνετη.

Προσέξτε τον αριθμό των δοχείων άμμου, των μπολ φαγητού, καθώς κάθε γάτα θα πρέπει να αισθάνεται ότι οι ανάγκες της ικανοποιούνται. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τόσα κουτιά άμμου όσα είναι ο αριθμός τους, συν ένα, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία. Κάθε γάτα θα πρέπει να έχει τα δικά της σημεία φαγητού και τα δικά της μπολ, όπως και το δικό της κρεβατάκι.

Όταν φέρνετε στο σπίτι νέες γάτες, δώστε την ευκαιρία στη γάτα που ζει εκεί να προσαρμοστεί. Εάν η ένταση ανάμεσα στις γάτες μετατραπεί σε σωματικές διαμάχες, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

γάτα μαρκάρισμα με ούρα

5. Κρατήστε τις γάτες της γειτονιάς και τις αδέσποτες γάτες μακριά από την αυλή σας

Αν η γάτα σας μαρκάρει για να προειδοποιήσει τις γάτες που κυκλοφορούν εκτός σπιτιού, δοκιμάστε αυτά τα κόλπα:

  • Καλύψτε τυχόν παράθυρα με περσίδες ή κουρτίνες για να εμποδίζετε τη θέα της γάτας σας προς τα έξω.
  • Εγκαταστήστε ψεκαστήρες νερού με ανίχνευση κίνησης κοντά στα παράθυρα για να αποτρέψετε τις εξωτερικές γάτες από το να μπουν στην αυλή σας.
  • Χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι ή σπρέι με βάση εσπεριδοειδή στην αυλή όπου οι εξωτερικές γάτες έχουν μαρκάρει.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του μαρκαρίσματος της γάτας

Κάθε φορά που καθαρίζετε τα σημεία που έχει μαρκάρει η γάτα σας, χρησιμοποιήστε ένα ενζυμικό καθαριστικό για να εξουδετερώσετε τα οργανικά υπολείμματα και τη μυρωδιά. Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικό με βάση την αμμωνία, το οποίο μπορεί να προσελκύσει τη γάτα σας και έτσι να συνεχίσει να μαρκάρει το ίδιο σημείο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed