Image Alt

My Pet

Γιατί αρέσει στις γάτες να κάθονται στα ψηλά

Γιατί αρέσει στις γάτες να κάθονται στα ψηλά

Αν έχετε μπει στο σπίτι και έχετε βρει τη γάτα σας ανεβασμένη στην κορυφή του ψυγείου, σε ένα ράφι ή σε κάποιο άλλο ψηλό σημείο και αναρωτηθήκατε τι ακριβώς κάνει, δεν είστε οι μόνοι. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές, περίεργες συμπεριφορές των γατών που δεν είναι τόσο εύκολο να εξηγηθούν, αλλά αποδεικνύεται ότι το να κάθεται σε ψηλά σημεία είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη και ενστικτώδης συμπεριφορά των εξημερωμένων γατών.

Γιατί λοιπόν οι γάτες συχνάζουν στα ψηλά;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Οι γάτες έχουν μια ενστικτώδη ανάγκη να παρατηρούν τον κόσμο τους από ένα ψηλό σημείο, επειδή είναι τόσο θηρευτές ποντικιών, πουλιών, κουνελιών και άλλων μικρών ζώων όσο και θύματα μεγαλύτερων ζώων, όπως κογιότ, κουκουβάγιες ή αετοί. Ένα ψηλότερο σημείο θέασης όχι μόνο δίνει στις γάτες καλύτερη εικόνα της πιθανής λείας, αλλά τους προσφέρει και κάποια προστασία από τα μεγαλύτερα ζώα και θεωρητικά, τους επιτρέπει να δουν ένα αρπακτικό να έρχεται. Επιπλέον, όταν οι πρόγονοι των εξημερωμένων γατών ζούσαν σε δάση και ζούγκλες, τα φύλλα και τα κλαδιά των δέντρων τους προσέφεραν καμουφλάζ από τα αρπακτικά.

Είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες εξημερωμένες γάτες είναι πια περιστασιακά κυνηγοί, ίσως κάνα ποντίκι ή κάποιο πουλί και σίγουρα δεν κυνηγούνται πια οι ίδιες. Ωστόσο, η προτίμησή τους να σκαρφαλώνουν στα ψηλά σημεία παραμένει βαθιά ριζωμένη στη βιολογική και εξελικτική τους δομή.

Επίσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας λατρεύει να αράζει στην κορυφή του ψυγείου επειδή:

  • Της επιτρέπει να παρακολουθεί το περιβάλλον της (και είναι και ζεστά!)
  • Της δίνει κάποιο ιδιωτικό, ήρεμο χώρο σε ένα πολυάσχολο νοικοκυριό
  • Της προσφέρει προστασία από άλλες γάτες, άλλα κατοικίδια και μικρά παιδιά.
  • Τη βοηθά να αποφύγει την αντιπαράθεση με άλλες γάτες στο σπίτι

Σε νοικοκυριά με πολλές γάτες, το να αράζει στα υψηλότερα σημεία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κάτι σαν θρόνος εξουσίας, η γάτα με το “καλύτερο” σημείο θεωρείται συνήθως η κυρίαρχη γάτα. Η ύπαρξη πολλών ψηλών σημείων στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συγκρούσεων, επειδή κάθε γάτα θα έχει το δικό της θρόνο.

Γιατί αρέσει στις γάτες να κάθονται στα ψηλά

Δείτε επίσης: Πως σας δείχνει η γάτα ότι σας αγαπάει

Γιατί το σπίτι σας χρειάζεται “σημεία αναρρίχησης” για τις γάτες σας

Εκτός από την ενστικτώδη ανάγκη τους, οι εξημερωμένες γάτες απλά απολαμβάνουν την αναρρίχηση επειδή τους προσφέρει πνευματική και σωματική διέγερση. Αν είστε ιδιοκτήτης γάτας, γνωρίζετε καλά ότι όταν μια γάτα βαριέται, μπορεί να γίνει άτακτη και καταστροφική. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να παρέχετε στη γάτα σας άφθονο χώρο για να σκαρφαλώνει, να πηδάει και να κάθεται.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί εύκολοι και προσιτοί τρόποι για να εξασφαλίσετε κάθετο χώρο για τη γάτα σας:

♦Σκεφτείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε μόνοι σας ένα γατόδεντρο ή ένα αναρριχητικό στύλο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι και στυλ στην αγορά, που σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα ταιριάζει στις ανάγκες της γάτας σας και στο μέγεθος και το στυλ του σπιτιού σας.

♦Εγκαταστήστε ράφια ή ένα ολόκληρο σύστημα ραφιών στον τοίχο σας. Όταν τοποθετείτε τα ράφια σας, δοκιμάστε να διαφοροποιήσετε τα διαστήματα μεταξύ τους. Αυτό θα προκαλέσει τη γάτα σας να πηδήξει ή να σκαρφαλώσει από ράφι σε ράφι. Εάν έχετε μια ηλικιωμένη γάτα ή μια γάτα με ειδικές ανάγκες, τοποθετήστε τα ράφια πιο κοντά το ένα στο άλλο και πιο χαμηλά στο έδαφος.

♦Προσθέστε ένα μεγαλύτερο περβάζι στο αγαπημένο παράθυρο της γάτας σας. Αν η γάτα σας έχει ένα συγκεκριμένο παράθυρο που της αρέσει να κοιτάζει έξω, μπορείτε να αγοράσετε ή να φτιάξετε ένα απλό περβάζι για να αράζει πάνω του. Να θυμάστε να έχετε πάντα τα παράθυρά σας κλειστά και ασφαλισμένα, ώστε η γάτα σας να μην μπορεί να δραπετεύσει.

♦Αν ζείτε σε μικρότερο χώρο, όπως ένα διαμέρισμα ή μια πολυκατοικία, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τον κάθετο χώρο σας εγκαθιστώντας ράφια περιμετρικά ενός δωματίου ή απλά επιτρέποντας στη γάτα σας να αράξει στα έπιπλα, τα ράφια με τα βιβλία ή το ψυγείο σας.

Δείτε επίσης:  Ισμήνη Καλέση: Οι άνθρωποι δεν είναι καλά πλάσματα, ζω με τις 40 γάτες μου

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed