Image Alt

My Pet

Γιατί η γάτα μου με αγνοεί;

Μπορεί να είναι αυτονόητο, αλλά όσον αφορά τις “δημόσιες σχέσεις”, οι γάτες δεν είναι σκύλοι.

Πολλά σκυλιά χρειάζονται την προσοχή των ιδιοκτητών τους και αποζητούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι γάτες είναι πολύ πιο ανεξάρτητες και κάποιοι θα έφταναν στο σημείο να πουν ότι μπορεί ακόμη και να φαίνονται απόμακρες. Εξακολουθούν να χρειάζονται κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, αλλά τις αναζητούν με τους δικούς τους όρους και συνήθως δεν εκλιπαρούν για προσοχή.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε αν η γάτα σας είναι κακόκεφη και θέλει να μείνει μόνη της, ή απλώς δεν αντιλήφθηκε ότι θέλετε την προσοχή της ή… σας αγνοεί;

Γιατί οι γάτες σας αγνοούν;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η γάτα σας ενδέχεται να φαίνεται ότι σας αγνοεί. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι.

Η γάτα σας θέλει να μείνει μόνη της

Πιθανότατα ο πιο απλός και συνηθισμένος λόγος είναι ότι η γάτα σας απλά δεν έχει διάθεση αυτή τη στιγμή. Οι γάτες είναι ανεξάρτητα πλάσματα και έχουν τα δικά τους συναισθήματα και διαθέσεις. Αν η γάτα σας δεν έχει όρεξη να τη χαϊδέψετε ή να έρθει για μια λιχουδιά, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, απλά θα σας αγνοήσει και θα συνεχίσει τον υπνάκο της. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να αφήσετε τη γατούλα σας ήσυχη και όταν αυτή κρίνει θα έρθει σε εσάς.

Μπορεί να μην το κατάλαβε… λόγω ηλικίας

Ορισμένες γάτες έχουν πιο σημαντικούς λόγους για να μην ανταποκρίνονται σε εσάς. Για παράδειγμα, αν η γάτα σας έχει μεγαλώσει λίγο, υπάρχει πιθανότητα να μην ακούει ή να μην βλέπει τόσο καλά όσο παλιά. Υπάρχει η πιθανότητα η γατούλα σας να μην σας αγνοεί, αλλά απλώς να μην έχει καταλάβει ακόμα ότι προσπαθείτε να αλληλεπιδράσετε.

Το να κινείστε λίγο πιο αργά και βοηθάει αυτές τις γάτες να σας αντιληφθούν, και στη συνέχεια μπορούν να αποφασίσουν αν έχουν όρεξη να σας δώσουν προσοχή. Αν αυτό γίνει μόνιμο σύμπτωμα, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας ώστε να αναζητήσει υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις. Φυσικά, αν η γάτα σας συμπεριφέρεται ληθαργικά ή δεν ανταποκρίνεται όταν προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή της, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί επείγον περιστατικό.

Γιατί σας φοβάται

Πολλές γάτες επιλέγουν να αγνοήσουν κάτι που αντιλαμβάνονται ως απειλή ή που τις αγχώνει. Εάν έχετε τιμωρήσει ή χτυπήσει τη γάτα σας στο παρελθόν ή ακόμη και της φωνάξατε, μπορεί τώρα να σας βλέπει ως πιθανή απειλή.

Η γάτα σας δεν ξέρει αν οι προθέσεις σας είναι καλές ή κακές, οπότε προσπαθεί να σας αγνοήσει. Μερικές φορές, απλώς και μόνο το να πατήσετε κατά λάθος τη γάτα σας είναι αρκετό για να πυροδοτήσει την αντίδραση της ψυχρής αντιμετώπισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γάτες συχνά απομακρύνονται, αν συνεχίσετε να ζητάτε την προσοχή τους.

Αν η γάτα σας τρέξει μακριά, κρυφτεί και προσπαθεί να σας αποφύγει, απομακρυνθείτε και δώστε της λίγο χώρο. Αφήστε να περάσει λίγος χρόνος και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να κερδίσετε τη στοργή τους με μερικά απαλά χάδια ή λιχουδιές. Οι γάτες έχουν μακρά μνήμη, μπορεί να το θυμούνται μια κακή συμπεριφορά εβδομάδες και μήνες.

Μπορεί να μην αισθάνεται καλά

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γάτες να γίνονται πιο απόμακρες αν δεν αισθάνονται καλά, ιδίως αν υπάρχει κάποια ασθένεια που υποβόσκει. Καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, μπορεί να αναπτύξουν μια μορφή γνωστικής δυσλειτουργίας που είναι παρόμοια με τη νόσο Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους.

Εάν η γάτα σας παρουσιάζει οποιαδήποτε σημάδια ανησυχίας εκτός από το ότι είναι πιο απόμακρη, όπως πίνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, έχει λιγότερη όρεξη ή συμπεριφέρεται διαφορετικά με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Οι γατούλες συχνά αποτραβιούνται όταν εκδηλώνεται ασθένεια και όσο πιο γρήγορα ανακαλύψετε το υποκείμενο πρόβλημα, τόσο το καλύτερο. Με λίγη προσπάθεια και λίγη βοήθεια από τον κτηνίατρό σας, μπορείτε να μεταφράσετε τη συμπεριφορά τους και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Κάτι την έχει αναστατώσει

Οι γάτες φαίνονται πολύ ανεξάρτητες και μερικές φορές απόμακρες, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες γάτες κρύβουν ευαισθησία. Η παραμικρή “προσβολή” για αυτές, ακόμη και η μυρωδιά που μυρίζει το χέρι σας να χαϊδέψατε μια άλλη γάτα, μπορεί να την κάνουν να σας κρατάει μούτρα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι κακόβουλες; Καθόλου! Απλώς επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με τον μόνο τρόπο που ξέρουν.

Δείτε επίσης: Υπολογίστε την ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια

Γιατί η γάτα μου με αγνοεί ξαφνικά;

Αν η συμπεριφορά της γάτας σας άλλαξε ξαφνικά, εξετάστε τα πιθανά σενάρια που μπορεί να προκάλεσαν αυτή την αλλαγή.

Υπάρχει κάποιο νέο κατοικίδιο στο σπίτι; Ένα νέο μωρό; Μια αλλαγή στο πρόγραμμα εργασίας; Ίσως μετακομίσατε; Μήπως σκοντάψατε στη γάτα σας ενώ μαγειρεύατε το δείπνο; Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο γεγονός που μπορεί να προκάλεσε την αλλαγή, υπεισέρχονται στο προσκήνιο θέματα ιατρικής φύσεως.

Συχνά, οι γάτες κρύβουν τα σημάδια της ασθένειας στα πρώτα στάδια με μεγάλη επιτυχία. Αν συμβαίνει αυτό, η γατούλα σας μπορεί να αποσύρεται ξαφνικά επειδή αισθάνεται άσχημα. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας έχει μια ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς (συμπεριλαμβανομένης της αδιαφορίας για εσάς) που δεν μπορείτε να εξηγήσετε, το πιο πιθανό είναι ότι την λύση θα δώσει ο κτηνίατρος με μια σειρά εξετάσεων.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed