Image Alt

My Pet

Γιατί κρύβονται οι γάτες στο σπίτι;

Γιατί κρύβονται οι γάτες στο σπίτι;

Το να ζεις με μια γάτα, ώρες ώρες νιώθεις σαν να παίζεις ένα ασταμάτητο παιχνίδι κρυφτού. Κρύβεται κάτω από το κρεβάτι; Πίσω από τον καναπέ; Στην ντουλάπα; Είτε η γάτα σας έχει ένα αγαπημένο σημείο κρυψώνας είτε βρίσκει συχνά νέα μέρη για να ξεφύγει από το βλέμμα σας, είναι απολύτως φυσιολογικό για τις γάτες να κρύβονται.

Για ποιους λόγους παίζει κρυφτό μαζί σας;

Μην εκπλαγείτε αν το γλυκό, χαριτωμένο γατάκι που ερωτευτήκατε όταν το είδατε για πρώτη φορά, τρέξει να κρυφτεί όταν το πάτε σπίτι. Το «κρυφτό» είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε ένα άγνωστο περιβάλλον, Οι γάτες χρειάζονται χρόνο για να νιώσουν άνετα σε ένα νέο άγνωστο χώρο. Η ικανότητα της να βρίσκει μια κρυψώνα – έναν ασφαλή χώρο – χωρίς να ενοχλείται, την κάνει να αισθάνεται ασφάλεια σε ένα νέο μέρος.

Εξασφαλίστε στη γάτα σας ένα σπιτάκι (ή κλουβί μεταφοράς), ή ένα κρεβατάκια σε ασφαλή χώρο για να κρυφτεί το νέο μέλος της οικογένειας σας και αφήστε την να βγει έξω, να σας πλησιάσει,  όταν νιώσει αυτή έτοιμη. Θυμηθείτε να βάλετε σε σημείο κοντά της, την λεκάνη τουαλέτας και τα μπολ με τη τροφή και το νερό, μέχρι η γάτα σας να νιώσει άνετα και να αρχίσει να εξερευνά το σπίτι.

Ίσως είναι τραυματισμένη ή άρρωστη

Ακριβώς όπως εσείς «κρύβεστε» στο κρεβάτι όταν δεν αισθάνεστε καλά, έτσι και η γάτα σας μπορεί να αποσυρθεί σε ένα μυστικό σημείο εάν είναι τραυματισμένη ή άρρωστη. Ο λόγος; Επιβίωση. Στην άγρια ​​φύση, οι ασθένειες ή οι τραυματισμοί κάνουν τις γάτες ευάλωτες στα αρπακτικά. Αυτά τα ένστικτα επιβίωσης παραμένουν ισχυρά, επομένως η γάτα σας μπορεί να αποσυρθεί σε ένα χώρο κρυψώνας για να νιώσει πιο ασφαλής όταν δεν αισθάνεται καλά.

Γιατί κρύβονται οι γάτες στο σπίτι;Δώστε βάση στις αλλαγές στην συμπεριφορά της

Εάν, η συνήθως κοινωνική και ευδιάθετη γάτα σας αρνείται ξαφνικά να βγει από το σπιτάκι της ή περνά περισσότερο χρόνο κρυμμένη από ό,τι συνήθως, καλέστε τον κτηνίατρο. Ειδικά αν απέχει από φαγητό, νερό ή η τη χρήση τουαλέτας.

Οι γάτες είναι ευαίσθητες στις αλλαγές περιβάλλοντος και καταστάσεων. Επομένως ένα νέο σπίτι, ένα νέο κατοικίδιο, ένα νέο μωρό ή ακόμα και οι αλλαγές στη ρουτίνα τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν άγχος στη γάτα σας. Ορισμένες γάτες κρύβονται σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, η οποία σχετίζεται με τα επίπεδα δραστηριότητας στο σπίτι. Αν έχετε ένα πολυσύχναστο σπίτι… όπου τα παιδιά ή άλλα ζώα αναζητούν συνεχώς τη γάτα για αλληλεπίδραση, οι γάτες θα βρουν μέρος για να κρυφτούν, για να περάσουν λίγο χρόνο μόνες τους.

Ίσως φοβάται άγνωστες εικόνες ή ήχους

Η γάτα σας μπορεί να φοβάται τα πυροτεχνήματα, τις καταιγίδες, τα σκυλιά που γαβγίζουν ή άλλες άγνωστες εικόνες ή ήχους. Η επιθετικότητα μεταξύ των γατών στο σπίτι μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος. Παρακολουθήστε πώς αλληλεπιδρούν οι γάτες σας για να βεβαιωθείτε ότι μια γάτα δεν εκφοβίζει μια άλλη, αναγκάζοντας την μια να υποχωρήσει. Όταν αντιμετωπίζουν μια πιθανή απειλή, οι γάτες θα υποχωρήσουν για να αποφύγουν την επαφή.

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις μια τρομαγμένη γάτα. Οι γάτες που φοβούνται συχνά έχουν τραβηγμένα τα αυτιά τους προς τα πίσω, τις τρίχες τους σηκωμένες και οι κόρες των ματιών διευρύνονται και οι ίδιες κουλουριάζονται για να φαίνονται μικρότερες.

Η «κρυφτό» που βασίζεται στον φόβο επιτρέπει στις γάτες να αποφεύγουν την επαφή με μια αντιληπτή απειλή και είναι συνήθως προσωρινή. Όταν τελειώσει η καταιγίδα ή σταματήσουν τα πυροτεχνήματα, οι γάτες αισθάνονται και πάλι χαλαρές και βγουν από την κρυψώνα και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Εν τω μεταξύ, δώστε στη γάτα σας χρόνο να αποσυμπιεστεί και ένα δικό της χώρο για να μπορεί να αποσυρθεί – να κρυφτεί –  όταν φοβάται.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed