Image Alt

My Pet

γάτες ακουμπούν μύτες

Γιατί οι γάτες ακουμπούν τις μύτες τους;

Οι γάτες επικοινωνούν μεταξύ τους ή με τους ανθρώπους με τη γλώσσα του σώματος. Έτσι όταν ακουμπούν τις μύτες τους, είναι μια μορφή χαιρετισμού. Το να μυρίζουν, είτε πρόκειται για πρόσωπα, είτε για μέρη του σώματος και το χτύπημα με το κεφάλι βοηθούν τις γάτες να συλλέγουν πληροφορίες για τους ανθρώπους και τα ζώα που χαιρετούν.

Να θυμάστε ότι είναι ζωτικής σημασίας να παρατηρείτε όλη τη συμπεριφορά όταν μια γάτα σας πλησιάζει για να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει.

γάτες ακουμπούν μύτες

Πώς οι γάτες χαιρετούν η μία την άλλη

Ο πιο γνωστός χαιρετισμός ανάμεσα στις γάτες είναι η  φυσική αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο. Με αυτή τη διαδικασία γίνεται  απελευθέρωση φερομονών που τις βοηθά να γνωρίσουν η μία την άλλη μέσω μιας μορφής χημικής επικοινωνίας. Οι γάτες χαιρετιούνται επίσης μυρίζοντας η μία το πίσω μέρος της άλλης.

Η όσφρηση είναι ένας σημαντικός τρόπος για τις γάτες να αξιολογούν μια κατάσταση λόγω του οργάνου του Jacobson, ενός αγγείου πίσω από τη ρινική τους δίοδο που συνεργάζεται με το οσφρητικό τους σύστημα για να απορροφά πληροφορίες μέσω της πρόσληψης οσμών που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.

Βέβαια το ότι οι γάτες αγγίζουν τις μύτες τους, δεν είναι πάντα καλό σημάδι. Όλες οι γάτες θα το κάνουν αυτό για να πουν ένα γεια, αλλά δώστε προσοχή στο πώς συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια και μετά για να δείτε αν είχαν μια θετική γνωριμία.

Γιατί οι γάτες αγγίζουν το πρόσωπό σας;

Οι γάτες που αγγίζουν το πρόσωπό σας με τη μύτη τους, μπορεί να θέλουν να πάτε να τις ταΐσετε ή να παίξετε μαζί τους. Επίσης, μια γάτα που τρίβει τη μύτη της πάνω σας μπορεί απλώς να θέλει να σας πει ένα γεια.

Όταν οι γάτες σας τρίβουν με το πρόσωπό τους, σας διεκδικούν και αφήνουν πάνω σας τη μυρωδιά τους. Αν και αυτό μπορεί να είναι μια κοινωνική χειρονομία, συχνά είναι εδαφικό και ένας τρόπος να αφήσουν τις άλλες γάτες να καταλάβουν ότι κάτι ή κάποιος τους ανήκει. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν αυτή τη στοργική χειρονομία για να σας δώσουν να καταλάβετε ότι νοιάζονται για εσάς και ότι νιώθουν κοντά σας ασφαλείς.

γάτες ακουμπούν μύτες

Δείτε επίσης: Πως σας δείχνει η γάτα ότι σας αγαπάει

Πώς να αντιδράσετε αν σας πλησιάσει μια γάτα;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο αντίδρασης όταν μια γάτα σας πλησιάζει. Θα πρέπει να είστε ευγενικοί και να την σέβεστε. Ξεκινήστε προσφέροντάς της το δάχτυλό σας για να το μυρίσει για να σας γνωρίσει και δείτε τι κάνει. Στις γάτες αρέσει όταν αγγίζετε τις πατούσες τους κάποιες φορές, αλλά να είστε προσεκτικοί σε μια γάτα που ακόμα δεν έχει εξοικειωθεί μαζί σας. Αποφύγετε να χαϊδεύετε την κοιλιά μιας γάτας που δεν γνωρίζετε γιατί ενώ μερικές γάτες μπορεί να το απολαμβάνουν αυτό, οι περισσότερες προστατεύουν το στομάχι τους και θα αναστατωθούν όταν το αγγίξετε.

Σημάδια συναισθημάτων στις γάτες

Το να βάζουν το πρόσωπό τους στο πρόσωπό σας και να σας ακουμπούν με τη μύτη είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γάτες φέρονται φιλικά στους ανθρώπους και τα άλλα ζώα. Επίσης με το γουργουρητό μπορείτε να καταλάβετε ότι μια γάτα είναι χαρούμενη στις περισσότερες περιπτώσεις, αν και μερικές φορές, μπορεί να υποδηλώνει ένα διαφορετικό συναίσθημα. Οι γάτες γουργουρίζουν όταν είναι ευχαριστημένες ή είναι ένας τρόπος για να ηρεμήσουν αν αισθάνονται αγχωμένες ή ανήσυχες. Αν μια γάτα σας κοιτάζει και κλείνει τα μάτια της, είναι ένας τρόπος να σας πει ότι σας αγαπάει. Οι αγκαλιές είναι επίσης ένας τρόπος με τον οποίο τα αιλουροειδή δείχνουν στοργή στους ανθρώπους. Ότνα μια γάτα είναι ευτυχισμένη θα καθίσει, θα σταθεί ή θα ξαπλώσει με την ουρά της κουλουριασμένη.

Οι γάτες εκφράζονται μέσω της γλώσσας του σώματος και των αλλαγών στη στάση του σώματος, την ουρά και τα αυτιά τους. Μια γάτα που είναι θυμωμένη ή αναστατωμένη θα έχει φουσκωμένη ουρά και θα κατεβάσει τα αυτιά της. Αυτό υποδηλώνει θυμό και φόβο και αν η γάτα σας το κάνει αυτό, θα πρέπει να σταματήσετε αυτό που κάνετε. Μπορείτε επίσης να καταλάβετε ότι μια γάτα είναι ταραγμένη αν κουνάει γρήγορα την ουρά της, καθώς είναι σημάδι ότι αρχίζουν να αναστατώνονται. Μια ουρά ευθεία προς τα πάνω είναι φιλική και αν η ουρά της γάτας σας κάνει ένα αγκίστρι, δείχνει ότι νιώθει περιέργεια.

Δείτε επίσης: 7 πράγματα που μισούν οι γάτες

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed