Image Alt

My Pet

κόπρανα γάτας

Γιατί οι γάτες δεν καλύπτουν πάντα τις ακαθαρσίες τους;

Πιστεύετε ότι το να καλύπτουν τις ακαθαρσίες τους είναι κάτι φυσιολογικό για τις γάτες; Όχι απαραίτητα. Οι άγριες γάτες που θάβουν τα κόπρανα τους το κάνουν για δύο βασικούς λόγους: ο ένας είναι για να κρατούν άγνωστη την παρουσία τους από πιθανούς κυνηγούς και ο άλλος είναι για να δείξουν ότι δεν αμφισβητούν τις περισσότερο «κυρίαρχες» γάτες. Αυτές οι κυρίαρχες γάτες σπάνια θάβουν τα κόπρανα τους και συχνά τα αφήνουν σε εμφανή σημεία του.

Έτσι, απ’ ότι φαίνεται, ο μόνος λόγος για να θάψει μια εξημερωμένη γάτα τα κόπρανα της είναι αν υπάρχει μια πιο δυναμική γάτα στο σπίτι. Ωστόσο, το θάψιμο των ακαθαρσιών είναι γενικά μια πολύ φυσική συμπεριφορά. Γιατί όμως η δική σας γάτα δεν το κάνει;

Οι γάτες θέλουν να ικανοποιούν τους ανθρώπους

Οι άνθρωποι έχουν ενθαρρύνει αυτή τη συμπεριφορά στις κατοικίδιες γάτες, επιλέγοντας αυτές που είναι «καθαρές». Οι γάτες που αφήνουν τα περιττώματά τους ακάλυπτα δεν είναι αφύσικες – είναι απλώς γάτες.

Εάν η γατούλα σας πάντα έσκαβε και σκέπαζε τα κόπρανά της στην αμμολεκάνη και ξαφνικά τα αφήνει ακάλυπτα, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι άλλο έχει αλλάξει. Αυτός μπορεί να είναι ο τρόπος μιας γάτας να στέλνει ένα κάπως δύσοσμο θα λέγαμε σήμα σε άλλες γάτες για να τους δείξει ότι η περιοχή της ανήκει.

Δήλωση κυριαρχίας

Στην άγρια ​​φύση, οι «κυρίαρχες» γάτες (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα τζάγκουαρ, λεοπαρδάλεις, λιοντάρια και τίγρεις) που ανταγωνίζονται για το ποιος θα επικρατήσει, δεν θάβουν τις ακαθαρσίες τους, στέλνοντας έτσι μήνυμα ότι αυτή η περιοχή είναι δική τους. Μια εξημερωμένη γάτα μπορεί να επιλέξει να μην θάψει τα κακά της για να ενημερώσει τις άλλες γάτες -ή τον ιδιοκτήτη τους- «είμαι εδώ». Ακόμα κι αν μια γάτα έχει ζήσει στο ίδιο μέρος για κάποιο διάστημα, μπορεί να μην αισθάνεται ότι είναι η περιοχή της. Η μυρωδιά δείχνει την παρουσία της συγκεκριμένης γάτας.

Φυσική προδιάθεση

Οι γάτες που επιλέγουν να μην καλύψουν τα κόπρανα τους ή να τα κάνουν έξω από την αμμολεκάνη, μπορεί απλώς να κάνουν αυτό που τους έρχεται σαν φυσική λειτουργία. Αν και το θάψιμο των ακαθαρσιών είναι γενικά μια συμπεριφορά που μαθαίνεται από τη μητέρα γάτα, μερικές γάτες στην πραγματικότητα δεν μαθαίνουν ποτέ να το κάνουν.

Μια ομάδα κτηνιάτρων παρακολούθησε σε εξωτερικό χώρο θηλυκές γάτες που ζουν σε σπίτια, και τις παρατήρησε να κάνουν την ανάγκη τους 58 φορές – και μόνο δύο φορές οι γάτες προσπάθησαν να σκάψουν μια τρύπα πρώτα και να τα καλύψουν μετά.

Αμμολεκάνες

Το μέγεθος της αμμολεκάνης παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί αν είναι μικρή μπορεί να μην έχει το χώρο η γάτα σας να γυρίσει και να θάψει τα κόπρανά της.

Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι γάτες αγαπούν την καθαριότητα, οπότε ίσως το δοχείο με την άμμο να μην πολύ καθαρό, ή η αίσθηση της άμμου να μην αρέσει στη γατούλα σας. Εάν υποψιάζεστε ότι το ένα ή και τα δύο από αυτά μπορεί να συμβαίνει, δοκιμάστε μια νέα μάρκα άμμου, αλλάζετε την πιο συχνά ή αγοράστε μια μεγαλύτερη αμμολεκάνη.

Θέματα υγείας

Aν η γάτα σας βιώνει κάποιο είδος πόνου – στα πόδια της, ή σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος – αυτό θα μπορούσε να την αποτρέψει από το να μείνει περισσότερο στο δοχείο με την άμμο. Επίσης, οι γάτες που τους έχουν αφαιρεθεί πρόσφατα τα νύχια μπορεί να σταματήσουν τη διαδικασία της κάλυψης των κοπράνων.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed