Image Alt

My Pet

γάτες συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα

Γιατί οι γάτες φέρονται ξαφνικά αλλοπρόσαλλα;

Αν είστε γατογονείς πολλές φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες εκεί που είναι ήρεμες αρχίζουν ξαφνικά να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα. Από το πουθενά, αρχίζουν να τρέχουν σε όλο το σπίτι με μεγάλη ταχύτητα σαν να έχουν τρομάξει σοβαρά. Να ξέρετε ότι αυτό το περίεργο φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο. Τι άραγε προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά και τι μπορείτε να κάνετε για να τις ηρεμήσετε;

Κύριες αιτίες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η περίοδος της ημέρας είναι ουσιαστικά ο τρόπος της γάτας μας να απελευθερώσει ενέργεια σε ένα σύντομο διάστημα. Συχνά το μισάωρο αυτό που κάνει σαν τρελή η γάτα, είναι το μέσο  για να πάρει την κίνηση που χρειάζεται, ενώ παράλληλα εκτονώνει τυχόν συσσωρευμένα συναισθήματα. Ορισμένες γάτες μπορεί να είναι πιο ενεργητικές από άλλες και το πώς τις επηρεάζει το «μισάωρο τρέλας» εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα και την κατάσταση διαβίωσής τους.

γάτες συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα

1. Η ζωή σε εσωτερικό χώρο

Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συχνή στις γάτες εσωτερικού χώρου. Όταν οι γάτες περνάνε πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, ίσως χρειαστεί να αρχίσουν να αποβάλλουν την ενέργειά τους κάποιες φορές με όχι απαραίτητα τους πιο εποικοδομητικούς τρόπους και έτσι αρχίζουν και συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα, προκαλώντας μάλιστα ζημιές στο πέρασμά τους.

Μια γάτα που μπορεί να βγαίνει σε εξωτερικό χώρο σημαίνει ότι είναι σε θέση να επιδείξει πιο εύκολα τις ικανότητές της στο σκαρφάλωμα, το τρέξιμο και το πήδημα. Χωρίς αυτό, το ένστικτο θα αρχίσει να κυριαρχεί στο σώμα της και ίσως χρειαστεί να αρχίσει να αυτοσχεδιάζει πηδώντας πάνω στα έπιπλά σας. Η εύκολη πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο δεν είναι φυσικά πάντα εφικτή για όλους τους κηδεμόνες κατοικιδίων, όμως ενός υγιής και ευτυχισμένος χώρος διαβίωσης για τη γάτα που ζει μέσα στο σπίτι είναι εφικτός.

2. Άλλα ζώα

Αυτή η ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί επίσης να προκληθεί αν τη γάτα σας αντιληφθεί την παρουσία ενός άλλου ζώου. Οι γάτες είναι από τη φύση τους εδαφικά πλάσματα, οπότε αν υποψιαστούν ότι ένα άλλο ζώο εισβάλλει στον χώρο τους, είναι πιθανό να τις τρελάνει.

Θα μπορούσε επίσης να έχει πιάσει τη μυρωδιά μιας πιθανής λείας. Όσο αξιολάτρευτες κι αν είναι οι γάτες μας, είναι γεννημένες κυνηγοί. Αν εντοπίσουν ένα ποντίκι, ένα πουλί ή άλλα μικρά πλάσματα κοντά τους, αυτό μπορεί να τις μετατρέψει αμέσως από μια κουλουριασμένη μπάλα χνουδιού σε έναν κυνηγό.

3. Άγχος

Αν η γάτα σας φαίνεται να συμπεριφέρεται συνεχώς νευρικά και απρόβλεπτα, μπορεί να πάσχει από άγχος. Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια άγχους και ανησυχίας στη γάτα σας και τι μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε.

Δείτε επίσης: 10 σημάδια ότι η γάτα σας είναι εκνευρισμένη μαζί σας

Πώς μπορούμε να τις ηρεμήσουμε;

γιατί οι γάτες συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα κάποιες φορές;

Καθώς η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά είναι ένα φυσικό μέρος της ανάπτυξης πολλών γατών, μπορεί να μην είναι δυνατό ή ακόμα και χρήσιμο να τις σταματήσουμε. Ωστόσο, μπορείτε σίγουρα να βρείτε πιο εποικοδομητικούς τρόπους για να διοχετεύσουν την ενέργεια τους, μειώνοντας έτσι τις πιθανές καταστροφές στο πέρασμά τους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά παιχνίδια και αξεσουάρ που διατίθενται και είναι ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τη γάτα σας να έχει την άσκηση και τη διέγερση που χρειάζεται.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι στις γάτες αρέσει να γρατζουνάνε υπερβολικά μόλις αρχίζουν να συμπεριφέρονται αλλοπρόσαλλα, ίσως πρέπει να αποκτήσετε μια ξύστρα γάτας. Αυτές κυκλοφορούν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και μπορούν να αποτελέσουν έναν ανεκτίμητο πόρο για το κατοικίδιο ζώο σας ώστε να βγάζει την ενέργειά του.

Αν τους αρέσει να πηδούν και να σκαρφαλώνουν σε ψηλές επιφάνειες, ένα πλαίσιο αναρρίχησης για γάτες μπορεί να τους παρέχει αυτό που χρειάζονται χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να πέσει ένα φλιτζάνι τσάι στο φορητό υπολογιστή σας. Αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα υποκατάστατα εάν δεν έχει η γάτα σας  πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο.

Να θυμάστε, ότι είναι απολύτως φυσικό η γάτα σας να αρχίσει να κάνει σαν τρελή κάποιες στιγμές. Παρέχοντάς της τον κατάλληλο χώρο και τα κατάλληλα εργαλεία για να εστιάσει αυτή την ενέργεια, θα έχετε μια πολύ ευτυχισμένη γατούλα, καθώς και ένα πολύ πιο ήρεμο και καθαρό νοικοκυριό.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed