Image Alt

My Pet

Γιατί σε κάποιους σκύλους δεν αρέσουν οι βόλτες;

Γιατί σε κάποιους σκύλους δεν αρέσουν οι βόλτες;

Υπάρχει ένα κοινό στερεότυπο, ότι όλα τα σκυλιά αγαπούν τις βόλτες και πρέπει να πηγαίνουν καθημερινές βόλτες. Στην πραγματικότητα, σε πολλά σκυλιά δεν αρέσει να πηγαίνουν βόλτες ή σε πάρκα σκύλων. Το να περπατάτε με το σκυλί σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί και μπορεί να προσφέρει στον σκύλο σας και σε σε σας την απαραίτητη σωματική άσκηση, αλλά αν ο σκύλος σας δεν του αρέσει να πηγαίνει βόλτες, δεν πειράζει! Η βόλτα με το σκύλο σας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να του προσφέρετε άσκηση και διασκέδαση.

Γιατί ξαφνικά δεν του αρέσουν οι βόλτες

Εάν έχετε έναν σκύλο που του άρεσε στο παρελθόν να περπατάει και ξαφνικά αρχίζει να αρνείται να βγει έξω ή φαίνεται λιγότερο ενθουσιασμένος, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός προβλήματος υγείας. Όταν παρατηρήσετε τυχόν νέα προβλήματα συμπεριφοράς ή αλλαγή στη δραστηριότητα του σκύλου σας, είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας για να δει τι συμβαίνει. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά, μπορεί να κρύβουν και ένα τραυματισμό που δεν έχετε αντιληφθεί. Μια πάθηση ή ένας τραυματισμός μπορεί να κάνει τις βόλτες να είναι επώδυνες ή άβολες για το σκυλί σας.

Ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες

Μερικοί σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών και μπορεί να τους αρέσει να περπατούν μόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συνθηκών. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα μπορεί να δυσκολεύονται ή να βαριούνται να περπατήσουν όταν ο καιρός είναι ζεστός.

Τα ηλικιωμένα σκυλιά και τα μικρόσωμα σκυλιά τείνουν να νιώθουν άβολα όταν βγαίνουν βόλτες σε κρύο καιρό. Το πάτημα στον πάγο μπορεί να είναι επώδυνο και να προκαλέσει τραύματα σε οποιονδήποτε σκύλο, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την ηλικία. Επιπλέον, το αλάτι και τα χημικά αποπαγωτικά μπορούν να κάνουν το περπάτημα άβολο και επώδυνο για τους σκύλους να κάνουν βόλτες. Εάν παρατηρήσετε ότι στο σκυλί σας δεν αρέσει να περπατά όταν ο καιρός είναι πιο κρύος, σκεφτείτε να βάλετε στο σκυλί σας ένα ζεστό παλτό (ειδικά για σκύλους με κοντό κάλυμμα) και να διδάξετε τον σκύλο σας να φοράει άνετα ειδικές μπότες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ευαίσθητων πελμάτων του.

 

Γιατί σε κάποιους σκύλους δεν αρέσουν οι βόλτες;Τον αγχώνει η βόλτα

Το άγχος μπορεί να είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο τα σκυλιά δεν θέλουν να βγουν βόλτα. Μερικά σκυλιά είναι νευρικά ή νιώθουν άβολα που πρέπει να περπατήσουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, με θορύβους και κυκλοφορία. Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας όταν προσπαθείτε να βγείτε βόλτες. Εάν ο σκύλος σας λαχανιάζει (και δεν κάνει ζέστη), ή η ουρά του είναι κολλημένη στο σώμα, είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να αγχώνεται στη βόλτα.

Θέλουμε οι βόλτες να είναι διασκεδαστικές, αλλά μερικές φορές τα σκυλιά μας αγχώνονται για παράγοντες στο περιβάλλον που ούτε καν γνωρίζετε ή δεν έχετε προσέξει. Για παράδειγμα, πολλά σκυλιά θυμώνουν με τον ήχο των σκύλων που γαβγίζουν πίσω από φράχτες. Άλλα σκυλιά μπορεί να αγχώνονται από παιδικές χαρές γεμάτες με παιδιά που τρέχουν, φωνάζουν και παίζουν. Εάν ο σκύλος σας είναι ανήσυχος από όλα αυτά, τότε κάτι λάθος έχει πάει με την κοινωνικοποίηση του

Πως θα τον βοηθήσετε

Εάν έχετε ένα σκυλί που αγχώνεται στη βόλτα, μπορεί να είναι χρήσιμο να διαφοροποιήσετε τις ώρες που θα πηγαίνετε έξω. Προσπαθήστε να περπατάτε νωρίτερα το πρωί ή αργά το βράδυ. Ο στόχος είναι να αναζητήσετε ώρες που η γειτονιά σας θα είναι πιο ήσυχη και λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας. Προσθέστε στη βόλτα σας το στοιχείο του παιχνιδιού. Αυτό θα τον βοηθήσει να επικεντρωθεί άλλου, και όχι σε πράγματα που τον στρεσάρουν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πάτε σε άλλες τοποθεσίες, όπως μεγάλα πάρκα ή φυσικές περιοχές πρασίνου που οι παράγοντες στρες δεν θα υφίστανται.

Βαριούνται την ρουτίνα

Τα περισσότερα σκυλιά χαίρονται να περπατούν την ίδια διαδρομή κάθε μέρα. Μερικοί σκύλοι όμως βαριούνται κάθε μέρα την βόλτα στην ίδια γειτονιά και λαχταρούν νέες εικόνες και νέες εμπειρίες. Αυτά τα σκυλιά που βαριούνται εύκολα μπορεί να αρχίσουν να είναι λιγότερο ενθουσιώδη ή ακόμη και να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις βόλτες.

Για να βοηθήσετε τα σκυλιά που βαριούνται, μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθεις βόλτες σας ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές περιπάτου στη γειτονιά σας. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να τον οδηγήσετε σε νέα μέρη για να δώσετε στο σκυλί σας νέες εικόνες και μυρωδιές. Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε το σημείο που περπατάτε, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να βαριέται λιγότερο προσθέτοντας παιχνίδια στη ρουτίνα της βόλτας σας.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed