Image Alt

My Pet

γάτες παιχνίδι λέιζερ

Γιατί τα λέιζερ εξιτάρουν τις γάτες

Αν έχετε και εσείς γάτα θα ξέρετε πόσο τους αρέσει να κυνηγούν την μικρή κόκκινη κουκκίδα από το λέιζερ. Είναι όμως ένα καλό παιχνίδι για τους χνουδωτούς φίλους μας ή μήπως πρέπει να αντικαταστήσουμε το λέιζερ με ένα παιχνίδι διαφορετικού τύπου;

Η γοητεία του λέιζερ

γάτες παιχνίδι λέιζερ

Τα παιχνίδια με λέιζερ προκαλούν και γοητεύουν τις γάτες επειδή θεωρούν ότι είναι ένα θήραμα που κινείται γρήγορα. Καθώς η κουκκίδα ενός λέιζερ μετακινείται γρήγορα στο χώρο, η γάτα σας το βλέπει ως ένα μικρό ζώο που προσπαθεί να τρέξει και να κρυφτεί. Έτσι, βγαίνουν στην επιφάνεια ορισμένες έμφυτες συμπεριφορές που έχουν τα αιλουροειδή, όπως δηλαδή η έμφυτη επιθυμία να κυνηγήσει, να ορμήσει και να πιάσει το εν λόγω θήραμα. Το γεγονός ότι πρόκειται απλώς για μια προβολή δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί η γάτα σας λειτουργεί με το ένστικτο και όχι με το μυαλό.

Πώς οι γάτες βλέπουν τα λέιζερ

Εκτός όμως από το ένστικτο που παίζει σημασία στα παιχνίδια λέιζερ για μια γάτα, είναι επίσης και κάτι ελκυστικό για εκείνη, λόγω του τρόπου λειτουργίας των ματιών της.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μία από τις κύριες δομές του ματιού. Αποτελείται από δύο βασικούς τύπους κυττάρων: τα ραβδία και τα κωνία. Τα ραβδία ασχολούνται με την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και την ανίχνευση της κίνησης, ενώ τα κωνία βοηθούν το μάτι να βλέπει το χρώμα. Τα ανθρώπινα μάτια έχουν περισσότερα κωνία από ό,τι ραβδία, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπουμε τον κόσμο με μεγάλη ζωντάνια. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, έχουν περισσότερα ραβδία από ό,τι κωνία, γεγονός που τις κάνει ειδικούς στο να αντιλαμβάνονται ακόμη και την παραμικρή κίνηση.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσει το σημάδι από το λέιζερ. Τη στιγμή που θα ενεργοποιήσετε ένα σημείο λέιζερ, η γάτα σας θα το εντοπίσει στην περιφερειακή της όραση, και αν δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι δεν μπορεί να φάει στην πραγματικότητα αυτή την κόκκινη κουκκίδα, τότε αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει τον αρπακτικό κύκλο της.

Δείτε επίσης: Γάτες: Παίζουν ή καβγαδίζουν;

Πόσο καλό παιχνίδι είναι τα λέιζερ για τις γάτες;

γάτες παιχνίδι λέιζερ

Το κύριο πρόβλημα που σημειώνουν αυτοί που είναι κατά των λέιζερ είναι ότι το να βάζετε τη γάτα σας να κυνηγάει ένα λέιζερ είναι μια μορφή πειράγματος. Σκεφτείτε, ότι η γάτα σας καταδιώκει και ορμάει σε αυτή την κόκκινη κουκκίδα επειδή ο εγκέφαλός της της λέει να πιάσει το θήραμα και να το σκοτώσει. Δεν το κάνει ως μια μορφή παιχνιδιού, ακόμα κι αν της αρέσει.

Το λέιζερ είναι ένας ανέφικτος στόχος και δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να το φάει. Πολλές γάτες καταλαβαίνουν το τέχνασμα και σταματούν να αλληλεπιδρούν με το λέιζερ. Άλλες το βρίσκουν εξαιρετικά απογοητευτικό και μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται άσχημα με αποτέλεσμα να γίνονται καταστροφικές ή επιθετικές. Αν παρατηρήσετε μια κακή συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λέιζερ καλό είναι να σταματήσετε αυτό το παιχνίδι.

Για να το κάνετε πιο ανώδυνο και λιγότερο ενοχλητικό, δώστε στη γάτα σας μια λιχουδιά ή ένα άλλο παιχνίδι αμέσως μόλις τελειώσετε το παιχνίδι με το λέιζερ, ώστε να πάρει την ικανοποίηση του “θηράματος”.

Συμβουλές ασφάλειας

Εφόσον η γάτα σας φαίνεται να απολαμβάνει το κυνήγι ενός λέιζερ και δεν είναι απλώς παγιδευμένη σε έναν ατελείωτο κύκλο κυνηγιού και απογοήτευσης, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Το κυνήγι ενός λέιζερ είναι ένας φανταστικός τρόπος για τη γάτα που περνάει πολλές ώρες μέσα στο σπίτι, να εξασκηθεί σωματικά και πνευματικά και της επιτρέπει επίσης να εκμεταλλευτεί για λίγο τα γατίσια ένστικτά της.

Φυσικά, θα πρέπει να ακολουθείτε τις κατάλληλες συμβουλές ασφαλείας για να μην κάνετε κακό στη γάτα σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

  1. Μην ρίχνετε το φως απευθείας στα μάτια της γάτας σας. Ακόμη και τα λέιζερ παιχνιδιών εκπέμπουν ένα απίστευτα έντονο φως, οπότε δεν πρέπει να το φωτίζετε απευθείας στη γάτα σας ή σε σας, γιατί μπορεί να προκαλέσετε προβλήματα όρασης ή τραυματισμούς στα μάτια.
  2. Δώστε στη γάτα σας και άλλα παιχνίδια. Εάν το λέιζερ είναι η μόνη διέξοδος της γάτας σας για παιχνίδι, είναι πιο πιθανό να αρχίσει να απογοητεύεται και να μην της κάνει αίσθηση.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed