Image Alt

My Pet

γάτα μοναξιά

Νιώθουν μοναξιά οι γάτες; Τι λέει η επιστήμη;

Πολλοί αναρωτιούνται εάν οι γάτες αισθάνονται μόνες, όταν μένουν στο σπίτι χωρίς παρέα. Ενώ η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι σκύλοι νιώθουν μοναξιά όταν οι ιδιοκτήτες τους λείπουν, τα στοιχεία για τη μοναξιά της γάτας είναι λιγότερο σαφή. Πράγματι, οι γάτες βιώνουν τη μοναξιά, με τον δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο. Για τις γάτες, η μοναξιά δεν έχει να κάνει τόσο με τη δική σας έλλειψη, όσο με τη διακοπή της κανονικής τους ρουτίνας.

Οι γάτες αισθάνονται όμορφα στη ρουτίνα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γάτα σας θα ορμήσει πάνω σας, όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε το πρωί του Σαββάτου, περισσότερο από όσο έχει η ίδια συνηθίσει να σας βλέπει να κοιμάστε. Έτσι, αν και δεν πρόκειται για μοναξιά όπως την αισθανόμαστε εμείς, οι γάτες βιώνουν αρνητικά την απουσία σας, όταν αυτή διαταράσσει τη ρουτίνα τους.

Τι χρειάζεται μια γάτα, για να είναι ευτυχισμένη, υγιής και κυρίως για να μην αισθάνεται μοναξιά;

1. Παιχνίδια και γατοδέντρα για γάτες

Οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν και να επιθεωρούν την περιοχή την περιοχή τους από ψηλά. Τα δέντρα για γάτες, τα ράφια ή άλλα καθίσματα όπου η γάτα σας μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει από ψηλά, είναι απαραίτητα. Αυτό τις βοηθά να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένες στο περιβάλλον τους.

2. Τοποθεσίες για να κρύβονται

Όπως οι θέσεις αναρρίχησης, έτσι και οι κρυψώνες βοηθούν τη γάτα σας να αισθάνεται ασφαλής. Χρειάζονται ένα μέρος για να αποσυρθούν όταν έχει πολύ θόρυβο. Στις γάτες αρέσει, επίσης, να κοιμούνται σε σκοτεινά, ήσυχα μέρη, όπως κουτιά, κάτω από έπιπλα ή στο απομονωμένο κρεβάτι τους.

δέντρο για γάτες

Διαβάστε: Χρειάζεται μπάνιο η γάτα σας

3. Δραστηριότητες

Μελέτες δείχνουν ότι οι γάτες περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους κυνηγώντας. Ως εκ τούτου, χρειάζονται πολλά πνευματικά ερεθίσματα για να διατηρούνται δραστήριες και υγιείς, όταν ζουν σε ένα σπίτι. Οι μπάλες, τα ελατήρια, οι χαρτονένιοι σωλήνες, το τσαλακωμένο χαρτί, τα παιχνίδια με φτερά, τα μαλακά ποντίκια και άλλα παιχνίδια για γάτες αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Χωρίς ευκαιρίες άσκησης, οι γάτες μπορεί να αγχωθούν, οπότε μην τσιγκουνεύεστε το χρόνο παιχνιδιού.

4. Επιφάνειες για ξύσιμο

Όπως το κυνήγι, έτσι και το ξύσιμο είναι μια ενστικτώδης ανάγκη των γατών. Βοηθά να διατηρούν τα νύχια τους υγιή και να καθαρίζουν τα πόδια τους. Είναι επίσης ένας τρόπος για τη γάτα σας να εκτονώνει την απογοήτευσή της ή να απασχολείται. Θα πρέπει να έχετε διάφορα είδη ξύστρων στο σπίτι για τη γάτα σας. Τοποθετώντας τις ξύστρες κοντά στα έπιπλά σας, θα βοηθήσετε, επίσης, τις γάτες σας να μην ξύνουν τα έπιπλα.

Ενώ η γάτα σας μπορεί να μην βιώνει τη μοναξιά με τον ίδιο τρόπο που την αντιλαμβάνεστε εσείς, αισθάνεται άγχος και ανησυχία όταν διαταράσσεται η ρουτίνα της. Παρόλο που μπορεί να μην είναι δυνατόν να βρίσκεστε συνεχώς στο σπίτι, μπορείτε να απαλύνετε τα αισθήματα δυσφορίας της, παρέχοντάς της διαδραστικά παιχνίδια, άφθονο φαγητό και νερό και ένα άνετο περιβάλλον, τις ώρες που λείπετε. Μπορεί ακόμη και να ανταμειφθείτε με επιπλέον γουργουρητά και αγκαλιές όταν επιστρέψετε στο σπίτι!

Δείτε επίσης: Πώς να κρατήσετε την γάτα σας δροσερή το καλοκαίρι;

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed