Image Alt

My Pet

γάτα καλώδια

Πως να σταματήσετε τη γάτα σας να μασάει ηλεκτρικά καλώδια

Μήπως η γάτα σας μασάει τα ηλεκτρικά καλώδια; Επειδή αυτή η συμπεριφορά όπως καταλαβαίνεται είναι αρκετά ανησυχητική, θα δούμε εδώ πως μπορείτε να την εμποδίσετε να κάνει κάτι τέτοιο, είτε με προστατευτικά καλύμματα, είτε προσφέροντας εναλλακτικά είδη για μάσημα ή αντιμετωπίζοντας τις υποκείμενες αιτίες.

Οι λόγοι που μια γάτα μασάει τα καλώδια

Υπάρχει κάποιο μυστήριο γύρω από το γιατί οι γάτες επιλέγουν να μασήσουν ηλεκτρικά καλώδια. Μια θεωρία είναι ότι το κορδόνι μοιάζει με την ουρά ενός άλλου ζώου και ότι το βασικό ένστικτο του αιλουροειδούς αναγκάζει τη γάτα να επιτεθεί σε οτιδήποτε μοιάζει με ουρά – αν και αυτό το σκεπτικό δεν εξετάζει γιατί η γάτα συνεχίζει να μασάει το κορδόνι όταν ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει ζώο συνδεδεμένο. Γενικά, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να προκαλείται από μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες ή παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία, όπως το άγχος ή κάποιο οδοντικό πρόβλημα. Ανεξάρτητα όμως από την αιτία, είναι επικίνδυνο για τις γάτες να μασούν τα ηλεκτρικά καλώδια, για να μην αναφέρουμε ότι αυτή η δραστηριότητα μπορεί να καταστρέψει τις ηλεκτρικές συσκευές και τα καλώδια σας. Ας δούμε αναλυτικά τους λόγους που οδηγούν μία γάτα στο μάσημα των καλωδίων.

γάτα καλώδια

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Οι ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές (OCD) που περιλαμβάνουν συμπεριφορά μάσησης και ροκανίσματος αναπτύσσονται συχνότερα σε γάτες Σιάμ και Βιρμανίας. Αυτά τα αιλουροειδή μπορεί να αναπτύξουν μια έντονη επιθυμία να μασήσουν, να πιπιλίσουν και μερικές φορές ακόμη και να φάνε μη βρώσιμα αντικείμενα.

Αν και το μάσημα του καλωδίου μπορεί να είναι η κύρια συμπεριφορά που παρατηρείτε στη γάτα σας, μπορεί να εντοπίσετε και άλλα συμπτώματα. Δεν φαίνεται να υπάρχει εξήγηση για το γιατί ορισμένες γάτες αναπτύσσουν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό συμπτωμάτων ΙΨΔ.

  • Ο αυτοακρωτηριασμός, ιδιαίτερα που αφορά την ουρά, και το επαναλαμβανόμενο κυνήγι της ουράς είναι από τα πρώτα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ).
  • Η υπερβολική περιποίηση, που χαρακτηρίζεται από μια γάτα που γλείφει και μασάει τη γούνα της τόσο έντονα που αρχίζει να πέφτει κατά τόπους, είναι επίσης συχνή.
  • Το εμμονικό πιπίλισμα, το γλείψιμο ή το μάσημα υφάσματος, μια κατάσταση που αναφέρεται ως πιπίλισμα μαλλιού. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πλήρως κατανοητή και έχουν προταθεί πολλαπλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης αφαίρεσης της γάτας από τη μητέρα της. Εάν η γάτα σας έχει τάσεις σαν Σιάμ, το μάσημα μπορεί να έχει επηρεαστεί γενετικά.
  • Η υπεραισθησία των αιλουροειδών μπορεί επίσης να ταλαιπωρήσει γάτες που πάσχουν από ΙΨΔ. Μια γάτα με αυτή τη διαταραχή μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως κυματισμό του δέρματος και συμπεριφορά αυτοακρωτηριασμού.

Οδοντιατρικά Θέματα

Οι γάτες που έχουν πόνο στο στόμα τους που προκαλείται από οδοντικά προβλήματα μπορεί να επιδοθούν σε συμπεριφορά ροκανίσματος σε μια προσπάθεια να ανακουφίσουν την ενόχληση. Μεταξύ 50 και 90% των γατών ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών πάσχουν από κάποια μορφή οδοντικής νόσου, επομένως είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε προληπτικά με τακτική κτηνιατρική οδοντιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων και καθαρισμών.

Ανία ή αδράνεια

Εάν η γάτα σας είναι μεγάλη σε ηλικία, μπορεί να έχει έναν συνδυασμό προβλημάτων που προκαλούν τη μάσηση. Καθώς μεγαλώνουν, είναι σύνηθες οι γάτες να αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δραστική μείωση του επιπέδου δραστηριότητάς τους. Όταν μια γάτα δεν μπορεί να κινηθεί και να ασκηθεί, να εξερευνήσει ή να αλληλεπιδράσει τόσο πολύ με τον κόσμο, η πλήξη που προκύπτει μπορεί να την κάνει να αναζητήσει άλλες διεξόδους.

Ιατρικά Θέματα

Σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί επίσης να υπάρχουν μεταβολικά προβλήματα, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, που αυξάνουν το επίπεδο δραστηριότητας μιας γάτας και αυξάνουν την επιθυμία της να ροκανίζει. Μία εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει ένα θεραπεύσιμο πρόβλημα που θα δώσει τέλος στη συμπεριφορά μάσησης.

Διατροφική ανεπάρκεια Pica

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια διατροφική ανεπάρκεια που ονομάζεται Pica σχετίζεται με την κατανάλωση περίεργων υλικών. Εικάζεται ότι η γάτα ενστικτωδώς κατανοεί ότι λείπει ένα θρεπτικό συστατικό από τη διατροφή της και επιδιώκει να το αντικαταστήσει, αλλά μπορεί να επιλέξει ακατάλληλα είδη για να καταπιεί. Ορισμένες γάτες ξαφνικά αρχίζουν να στοχεύουν σε μη βρώσιμα αντικείμενα έχουν αναιμία.

Στρες

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα περίεργων συμπεριφορών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μάσημα χρησιμεύει για την ανακούφιση από το άγχος και απλώς κάνει τη γάτα να αισθάνεται καλύτερα συναισθηματικά.

Πώς να σταματήσετε το μάσημα

Εάν η γάτα σας εμφανίζει ακατάλληλη συμπεριφορά μάσησης κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο για να κάνει έναν έλεγχο , έτσι ώστε να ανακαλυφθούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Εν τω μεταξύ, λάβετε μέτρα για να κρατήσετε τη γάτα σας ασφαλή.

  • Καλύψτε τα ηλεκτρικά καλώδια περνώντας τα μέσα από σωλήνες PVC. Μπορείτε επίσης να τα κάνετε λιγότερο ορεκτικά περνώντας τα με καυτερή σάλτσα ή μια ουσία πικρού μήλου του εμπορίου.
  • Αλείψτε τα κορδόνια με μια ουσία που περιέχει μενθόλη, όπως το Vicks, για να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά, καθώς η μυρωδιά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική. Ένας ανιχνευτής κίνησης, ο οποίος «σφυρίζει» αν το γατάκι πλησιάσει, μπορεί επίσης να είναι ένα ανθρώπινο αποτρεπτικό μέσο για το γατάκι.
  • Προσφέρετε στη γάτα εναλλακτικές λύσεις για μάσημα, όπως χαρτόνι. Ορισμένες γάτες απολαμβάνουν επίσης να ροκανίζουν τα δερμάτινα κόκκαλα μάσησης που δίνουμε στα σκυλιά —βουτήξτε τα σε ζεστό νερό και βάλτε τα πρώτα στο φούρνο μικροκυμάτων για να μαλακώσουν λίγο.
  • Προσθέστε εύπεπτες ίνες στη διατροφή της γάτας σας, κάτι που αναγκάζει ορισμένες γάτες να μειώσουν τη δραστηριότητα μάσησης ή ακόμα και να σταματήσουν εντελώς. Μερικές από τις τροφές που βρίσκουμε στο εμπόριο  μπορεί επίσης να λειτουργήσουν, καθώς παρέχουν επίσης αυξημένες φυτικές ίνες.
  • Μειώστε το άγχος για να εξαλείψετε την ανάγκη της γάτας για μάσημα. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε ένα προϊόν κατά του στρες για να ανακουφίσει το άγχος και να ηρεμήσει τη γάτα σας. Διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι το κουτί με την άμμο της γάτας σας είναι πεντακάθαρο και ότι έχει αρκετά παιχνίδια και χρόνο παιχνιδιού μαζί σας για να αποφύγετε την πλήξη.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed