Image Alt

My Pet

γάτες προβλήματα συμπεριφοράς

Προβλήματα συμπεριφοράς γάτας: Πώς θα τα αντιμετωπίσετε

Πολλές φορές οι γάτες παρουσιάζουν ιδιαίτερη συμπεριφορά, και όπως καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει απαραίτητα ένας μόνο λόγος πίσω από αυτό καθώς κάθε γάτα έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Έτσι αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως τον φόβο, την ευχαρίστηση, την πείνα, το άγχος ή και την απογοήτευση. Τα προβλήματα συμπεριφοράς που παρουσιάζουν κάποιες γάτες, είναι συχνά ανεπιθύμητα από τους κηδεμόνες τους καθώς μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων όσο και των κατοικίδιων ζώων τους.

Ορισμένα προβλήματα συμπεριφοράς στις γάτες, οφείλονται στα ένστικτα τους. Καλό όμως είναι να ξεκινήσετε αποκλείοντας τυχόν ιατρικά προβλήματα με μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας. Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας είναι άρρωστη ή πονάει, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.

γάτες προβλήματα συμπεριφοράς

Ανάλογα με το τι θα σας πει εκείνος και αν δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε και να αποθαρρύνετε ορισμένες συμπεριφορές, όπως το άλμα στους πάγκους ή να βοηθήσετε τη γάτα σας να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα αποτελεί την αιτία της προβληματικής συμπεριφοράς.

Ποιες είναι αυτές οι συμπεριφορές και πως μπορούν να διορθωθούν;

1. Νιαούρισμα

Τη στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος, ακούτε τη γάτα σας να νιαουρίζει έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου σας. Δυστυχώς αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική καθώς οι γάτες είναι νυκτόβιες, οπότε μπορεί να είναι πιο δραστήριες τη νύχτα, ενώ εσείς προσπαθείτε να κοιμηθείτε, ενώ βέβαια κάποιες φορές μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

◆ Το νιαούρισμα – ουρλιαχτό μπορεί να είναι σημάδι γεροντικής ηλικίας στις ηλικιωμένες γάτες.

◆ Μια ράτσα όπως η σιαμέζικη είναι από τη φύση της πιο ομιλητική από άλλες και απλώς θα νιαουρίσει δυνατά για να τραβήξει την προσοχή σας τη νύχτα.
◆ Η γάτα σας μπορεί να βαριέται στη μέση της νύχτας.
◆ Τα νιαουρίσματα και τα ουρλιαχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι σημάδι πόνου. Μπορεί να νιοαουρίζουν όταν βιώνουν δυσφορία ή πόνο ενώ προσπαθούν να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν. Άλλα προφανή σημάδια πόνου, όπως οι γατομαχίες ή οι τσιμπημένες ουρές σε εσωτερικούς χώρους, είναι επίσης λόγοι για αυτές τις φωνές.
◆ Το νιαούρισμα, το κλάμα ή το ουρλιαχτό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι απλώς συμπεριφορά που αναζητά προσοχή.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Το να προσφέρετε στη γάτα σας κάτι που να την απασχολεί όσο εσείς κοιμάστε μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή νυχτερινού νιαουρίσματος.

Η γάτα σας μπορεί να νιαουρίζει, όταν θέλει φαγητό, ή να βγει έξω ή να τη χαϊδέψουν. Η ανταπόκριση που θα δώσετε στη γάτα σας (π.χ. υποχωρώντας στην απαίτησή της για μια λιχουδιά) θα την εκπαιδεύσει να συνεχίσει να κάνει αυτές τις φωνές για να πάρει αυτό που θέλει.

Δείτε επίσης: Κλαίνε οι γάτες;

2. Ξύσιμο επιφανειών

Οι γάτες ξύνουν για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Αν η γάτα σας ξύνει αντικείμενα που προτιμάτε να μην ξύνει, μπορείτε να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά της παρέχοντας ξύστρα και άλλα παιχνίδια στα οποία η γατούλα σας μπορεί να σκαλίσει τα νύχια της.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Δελεάστε τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει μια ειδική ξύστρα τοποθετώντας την μπροστά από τα αντικείμενα που δεν θέλετε να ξύσει. Σε ορισμένες γάτες αρέσουν ορισμένα υφάσματα και υλικά περισσότερο από άλλα, οπότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε ξύστρες που προσφέρουν διάφορες υφές. Αν η γάτα σας δεν συμπαθεί το σημερινό της στύλο, δοκιμάστε ένα από χαλί, σχοινί ή κυματοειδές χαρτόνι.

Εκτός από τα στύλους ξυσίματος, μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε συνεχή βάση φερομόνες (που βοηθούν στην ηρεμία της γάτας σας και αποθαρρύνουν οποιαδήποτε συμπεριφορά ξύσματος που οφείλεται σε άγχος ή ανησυχία) και καλύμματα νυχιών.

3. Μάσημα αντικειμένων

Οι γάτες δεν είναι γνωστό ότι μασούν αντικείμενα τόσο συχνά όσο τα σκυλιά. Ωστόσο, μερικές καταφέρνουν να κάνουν αρκετή ζημιά με τα δόντια τους. Η συμπεριφορά μάσησης στη γάτα σας μπορεί να οφείλεται σε πλήξη, επιθετικότητα, διατροφική ανεπάρκεια, οδοντοφυΐα στα γατάκια ή σε απογαλακτισμό. Μπορεί επίσης να οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η γάτα σας παίζει ή της αρέσει η υφή ή η γεύση του αντικειμένου.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Εάν το μάσημα της γάτας σας αποτελεί πρόβλημα, αναζητήστε την αιτία για να βρείτε λύση:

◆ Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε τη γάτα σας με μια διατροφικά πλήρη τροφή.
◆ Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να εξαλείψετε τυχόν προβλήματα των δοντιών.
◆ Διερευνήστε το ενδεχόμενο η γάτα σας να βγάζει την επιθετικότητά της στο αντικείμενο που μασάει. Προϊόντα που αποσκοπούν στη μείωση του στρες και του άγχους, όπως φερομόνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς.
◆ Αν η γάτα σας βαριέται, παρέχετε της ασφαλή παιχνίδια για να παίζει.
◆ Για επίμονες γάτες που προσπαθούν να μασήσουν πράγματα που δεν θα έπρεπε, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ειδικό πικρό σπρέι ως αποτρεπτικό (ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας). Μπορείτε επίσης να καλύψετε μικρά και επικίνδυνα αντικείμενα, όπως ηλεκτρικά καλώδια, με πλαστικό περίβλημα.

γάτες προβλήματα συμπεριφοράς μάσημα αντικειμένων

Δείτε επίσης: Γάτα: Γουργουρίζει όταν κοιμάται – Είναι φυσιολογικό;

4. Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος

Οι γάτες μπορεί να έχουν διάφορα προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα. Λοιμώξεις, φλεγμονές, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, άγχος, όγκοι και άλλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν σε μια γάτα να ουρήσει έξω από την αμμολεκάνη της, να ψεκάσει ή να μην μπορεί να ουρήσει. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε γάτες ή άλλα κατοικίδια και οι αλλαγές στο σπίτι (π.χ. ανακαίνιση, αποχώρηση μελών της οικογένειας, άφιξη νέων μελών ) μπορεί να προκαλέσουν άγχος στις γάτες και να οδηγήσουν επίσης σε προβλήματα με την τουαλέτα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

◆ Εάν καταλάβετε ότι η γάτα σας προσπαθεί ή δεν μπορεί να ουρήσει, χρειάζεται άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Η ειδική άμμος, οι δίαιτες, οι φερομόνες, τα συμπληρώματα και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στα προβλήματα συμπεριφοράς της γάτας σας στην ούρηση. Όταν οι ιατρικοί λόγοι έχουν αποκλειστεί, τότε συχνά πρόκειται για ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

◆ Βεβαιωθείτε ότι το κουτί της άμμου δεν είναι ποτέ βρώμικο, επειδή οι γάτες είναι απαιτητικές με τις τουαλέτες τους.
◆ Η ύπαρξη πολύ λίγων αμμοδοχείων μπορεί επίσης να αποτελεί πρόβλημα. Ο γενικός κανόνας είναι να έχετε τουλάχιστον ένα δοχείο για κάθε γάτα και τουλάχιστον ένα σε κάθε όροφο. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με μία γάτα θα πρέπει να έχει δύο λεκάνες άμμου.
◆ Μπορεί να μην αρέσει στη γάτα σας ο τύπος της άμμου που χρησιμοποιείτε ή να είναι πολύ στο δοχείο. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα, να αλλάξετε σε αρωματική άμμο ή σε διαφορετική μάρκα ή να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση αντί των συνηθισμένων αργιλικών άμμων.
◆ Σε ένα νοικοκυριό με πολλές γάτες, βεβαιωθείτε ότι η μία γάτα δεν μπορεί να βλέπει την άλλη όταν χρησιμοποιούν ταυτόχρονα διαφορετικά κουτιά άμμου.
◆ Αναζητήστε και προσπαθήστε να εξαλείψετε πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες γύρω από το σπίτι. Για παράδειγμα, όταν μια γάτα εσωτερικού χώρου αγχώνεται όταν βλέπει, ακούει ή ακόμη και αισθάνεται μια γάτα έξω, μπορείτε να κλείσετε τις κουρτίνες.

5. Επιθετικότητα

Οι γάτες μπορεί να γίνουν επιθετικές απέναντι σε άλλα κατοικίδια ζώα αλλά και σε ανθρώπους και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Η επιθετικότητα μπορεί να οφείλεται σε στρες και άγχος ή σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο ή ορμονικές αλλαγές στη γάτα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Παρατηρήστε τη γάτα σας για τυχόν ερεθίσματα που την κάνουν να γίνεται επιθετική. Αν μπορείτε να καταλάβετε ποιο είναι το έναυσμα και να το εξαλείψετε, αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την επιθετική συμπεριφορά.

Αν και κάποιες φορές μπορεί η γάτα σας να χρειαστεί να μάθει να ζει με αυτό που της δημιουργεί επιθετικότητα. Και πάλι, οι φερομόνες, τα συμπληρώματα, τα φάρμακα και οι ειδικές δίαιτες μπορεί να βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να δώσετε στη γάτα σας άλλα πράγματα για να εστιάσει την ενέργειά της, όπως παιχνίδια. Δοκιμάστε και άλλες απλές λύσεις, όπως η τοποθέτηση διαχωριστικών μεταξύ των μπολ με φαγητό και των δοχείων άμμου αν η συμπεριφορά οφείλεται στην ύπαρξη άλλης γάτας.

γάτες προβλήματα συμπεριφοράς - επιθετικότητα

6. Ιδεοψυχαναγκαστικό γλείψιμο

Το συνεχές γλείψιμο στις γάτες προέρχεται συνήθως από πόνο ή άγχος και στρες. Αν και όλες οι γάτες γλείφονται, το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να είναι κάτι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Μια γάτα που πονάει μπορεί να γλείφει μια περιοχή του σώματός της μέχρι να γίνει άτριχη και ωμή – και δεν είναι πάντα στην περιοχή που προκαλεί πόνο. Μια στρεσαρισμένη ή αγχωμένη γάτα μπορεί να γλείφει την κοιλιά της μέχρι να μην έχει τρίχωμα ή να περιποιείται με εμμονή άλλα μέρη του σώματός της.

Δείτε επίσης: Πόση σωματική άσκηση χρειάζονται οι γάτες;

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed