Image Alt

My Pet

Γάτες που κάνουν bullying

Υπάρχει bullying ανάμεσα στις γάτες; Πώς να το σταματήσετε

Σε ένα σπίτι με πολλές γάτες, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια ή δύο διαφωνίες ανάμεσα στις γατούλες. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο η μία από αυτές τις γάτες να μετατραπεί σε “νταή” και να κάνει bullying στα υπόλοιπα γατάκια. Αρχικά, το σημαντικότερο είναι να προσδιορίσετε πώς και γιατί η γάτα σας είναι νταής. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναλάβετε δράση για να περιορίσετε αυτή τη συμπεριφορά. Ας δούμε τι μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση.

Τι είναι μια γάτα-νταής;

Οι γάτες τείνουν να είναι κτητικές, ακόμα κι αν έχουν ζήσει με άλλα κατοικίδια όλη τους τη ζωή. Ωστόσο, όταν μια γάτα κλωτσάει μία άλλη και της δυσκολεύει τη ζωή, είναι κάτι περισσότερο από το να περιπαίζει μαζί της.

Δώστε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος της γάτας σας. Μερικά κοινά σημάδια bullying στη γάτα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Επίμονο βλέμμα
  • Απειλητικό συριγμός
  • Δάγκωμα
  • Καταδίωξη
  • Επίθεση με νύχια
  • Επιθετική στάση σώματος (καμπυλωτή πλάτη, φουντωτή ουρά, αυτιά σε γωνία ή πεπλατυσμένα, διεσταλμένες κόρες ματιών)

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λόγος της επιθετικότητας της γάτας είναι προφανής: ο ερχομός μιας νέας γάτας ή άλλου κατοικίδιου ζώου ή ακόμα κι ενός ανθρώπινου μωρού. Οι πιο εμφανείς τύποι επιθετικότητας – π.χ. δάγκωμα, επίθεση κ.λπ. – συχνά οδηγούν σε σωματική βλάβη. Αλλά το bullying συνήθως αφορά τη διεκδίκηση της κυριαρχίας, όχι την πρόθεση τρομοκρατίας.

Γιατί οι γάτες κάνουν bullying;

Η συμπεριφορά εκφοβισμού πηγάζει περισσότερο από την επιβεβαίωση της κυριαρχίας της γάτας. Η επιθετικότητα μπορεί να είναι πιο διακριτική παρά πολύ φανερή. Στην πραγματικότητα, ακριβώς επειδή είναι πολύ διακριτικές μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι μια από τις γάτες σας συμπεριφέρεται άσχημα.

Ορισμένες γάτες μεγαλύτερης ηλικίας είναι νταήδες κι εκδηλώνουν τακτικά έντονες συμπεριφορές κυριαρχίας και επιθετικότητας σε γάτες μικρότερης ηλικίας, ακόμη και όταν η γάτα μικρότερης ηλικίας δείχνει ξεκάθαρα την υποταγή της και προσπαθεί να αποφύγει τον καβγά. Αυτός ο τύπος εκφοβισμού εμφανίζεται συνήθως σε γάτες εσωτερικού χώρου, όπου η “παλαιότερη” γάτα θέλει να κυριαρχήσει σε σημαντικά πράγματα όπως το φαγητό, το νερό, τη λεκάνη απορριμμάτων, τα παιχνίδια και το κρεβάτι.

Με άλλα λόγια, μερικές γάτες θέλουν απλώς να είναι το αφεντικό. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αυξηθεί με την ηλικία. Συμβουλευτείτε, λοιπόν τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε αυξημένη επιθετικότητα.

Γάτα που κάνει bullying

Η τιμωρία θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα

Η συμβίωση με μια γάτα νταή είναι αγχωτική για όλα τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Για να σταματήσετε μια γάτα να κάνει bullying σε μια άλλη, ξεκινήστε παρατηρώντας την καθημερινότητα των γατών σας για σημάδια κρυφού εκφοβισμού. Αλλά να έχετε κατά νου ότι όταν μια γάτα εκδηλώνει επιθετικότητα ή τάσεις εξουσίας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι bullying.

To bullying δεν είναι διάγνωση ή περιγραφή του χαρακτήρα μιας γάτας, αλλά συνέπεια μιας συναισθηματικής κατάστασης. Μια γάτα νταής – ή οποιαδήποτε γάτα με αυτό το θέμα – δεν πρέπει να τιμωρείται σωματικά γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο ακραία επιθετικότητα. Αντίθετα, εστιάστε στο να ηρεμήσετε την επιθετική γάτα σας.

Πώς να σταματήσετε το bullying

Βάλτε τέλος παίζοντας με τη γάτα σας, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει την εκφοβιστική συμπεριφορά. Σκεφτείτε να χωρίσετε τις γάτες κατά τη διάρκεια του φαγητού και να εγκαταστήσετε περισσότερες λεκάνες γάτας, ώστε η καθεμία να αισθάνεται ότι έχει τη δική της περιοχή. Μπορείτε αν θέλετε να διπλασιάσετε τα παιχνίδια και τα νυχοδρόμια επίσης.

Οι γάτες μπορεί επίσης να μην θέλουν να μοιράζονται τους κηδεμόνες τους. Η γάτα σας μπορεί να αγριεύει για να αποτρέψει μια άλλη γάτα να παίξει μαζί σας; Αυτός είναι ο τρόπος τους να διεκδικήσουν την κυριαρχία. Απομονώνοντας τη γάτα νταή σας σε ένα άλλο χώρο (που παρέχει ασφαλεία), της δείχνετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Μην παρεμβαίνετε ποτέ ανάμεσα σε δύο γάτες που μαλώνουν, καθώς μπορεί να τραυματιστείτε. Μπορείτε να κάνετε ένα δυνατό θόρυβο ή να πετάξετε ένα παιχνίδι προς την αντίθετη κατεύθυνση για να τις τραβήξετε την προσοχή.

Συνεχίστε τη θετική ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς, καθώς μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή μήνες για να αποτρέψετε τέτοιες συμπεριφορές. Εάν ο εκφοβισμός γίνει πολύ ακραίος, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

Οι γάτες σας μπορεί να μην γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, αλλά δουλεύοντας υπομονετικά μαζί τους μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χαρούμενο, αρμονικό σπίτι για όλους.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed