Image Alt

My Pet

Εικόνα από τη ράτσα Γάτα της Βεγγάλης

Γάτα της Βεγγάλης: Τα πάντα για τη ράτσα

Οι γάτες της Βεγγάλης είναι μία έξυπνη και ενεργητική ράτσα που φημίζεται για το τολμηρό τρίχωμά της με τα ιδιαίτερα μοτίβα. Προερχόμενες από οικόσιτες γάτες και ασιατικές αγριόγατες – γνωστές ως Λεοπαρδογαλές – μπορούν να γίνουν πολύ ευγενικά και στοργικά κατοικίδια. 

Γάτα της Βεγγάλης: Σχετικά με τη Ράτσα

Την πρώτη φορά που θα δείτε μία γάτα της Βεγγάλης στο σπίτι σας, πιθανώς να νομίζετε ότι κάποια άγρια γάτα εισέβαλε μέσα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ράτσα έχει ένα ιδιαίτερο τρίχωμα που την κάνει να μοιάζει με λεοπάρδαλη ή οσελότο. Ωστόσο, η Βεγγάλη μόνο άγρια δεν είναι, αφού έχει μία πολύ αγαπησιάρικη και τρυφερή προσωπικότητα. Παρόλο που η συγκεκριμένη ράτσα αναπτύχθηκε μετά από αναπαραγωγή οικόσιτων γατών με μία ασιατική αγριόγατα, η άγρια φύση τους τις έχει εγκαταλείψει καιρό τώρα.

Οι γάτες της Βεγγάλης είναι μία ευκίνητη ράτσα που ζυγίζει μεταξύ 4 έως 7 κιλά. Είναι φημισμένες για το πυκνό, κοντό τρίχωμά τους με τολμηρά μοτίβα σε διάφορες αποχρώσεις του καφέ, του ασημί και του λευκού. Η γούνα τους είναι πάρα πολύ απαλή και μοιάζει σαν τη γούνα που έχουν τα λαγουδάκια. Τα πιο συχνά χρώματα ματιών για τις γάτες της Βεγγάλης είναι τα καφέ, τα κίτρινα, τα πορτοκαλί και τα πράσινα.  

Το τρίχωμα της γάτας της Βεγγάλης είναι αυτό που την ξεχωρίζει από τα άλλα αιλουροειδή. Στην πραγματικότητα, είναι η μοναδική ράτσα που έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που προδίδουν την καταγωγή τους από την λεοπαρδογαλή. Επειδή η γούνα τους είναι τόσο κοντή, χρειάζονται μόνο ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για να αφαιρέσουν τις χαλαρές τρίχες και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Μολονότι, οι γάτες της Βεγγάλης ζυγίζουν περίπου όσο μία τυπική οικόσιτη γάτα, είναι γενικά πιο μεγάλες σε μέγεθος εξαιτίας του μακριού και μυώδης κορμιού τους. Τα μακριά πόδια τους τις κάνουν εξαιρετικές άλτριες, οπότε μην παραξενευτείτε εάν βρείτε την γάτα σας να σας κοιτάει από τα ράφια και τους πάγκους. 

Υγεία

Η τυπική διάρκεια ζωής μία γάτα της Βεγγάλης είναι 9 έως 14 χρόνια και είναι γενικά μία υγιής ράτσα. Ωστόσο, όπως όλες οι γάτες, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υγείας που πρέπει να έχετε στο νου σας, πριν πάρετε το νέο σας κατοικίδιο. Ένας καλός εκτροφέας προσέχει να εκτρέφει ζωάκια που δεν έχουν γενετικά προβλήματα υγείας, αλλά οι τρεις πιο κοινές ασθένειες για τη γάτα της Βεγάλλης είναι τα εξή: 

  • Καρδιοπάθεια: Η καρδιακή νόσος στις γάτες της Βεγγάλης ονομάζεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει πάχυνση του καρδιακού μυός, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα ζώα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και μικρότερη διάρκεια ζωής.
  • Οφθαλμική νόσο: Οι γάτες της Βεγγάλης μπορεί επίσης να εμφανίσουν μια οφθαλμική πάθηση που ονομάζεται προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση του αμφιβληστροειδούς και τελικά τύφλωση.
  • Αναισθητικές αλλεργίες: Οι γάτες της Βεγγάλης μπορεί να είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στα αναισθητικά και θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε χειρουργικών επεμβάσεων—συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης. Μια αλλεργική αντίδραση στα αναισθητικά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

Φροντίδα

Η ψυχική διέγερση είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη γάτα Βεγγάλης. Ξεκινήστε με το να συστήνετε το γατάκι σας σε άλλους ανθρώπους, παιδιά, ζωάκια, το αυτοκίνητό σας, ακόμη και σε ένα λουρί για υπαίθριες βόλτες. Ακριβώς επειδή είναι πολύ έξυπνη ράτσα, επωφελούνται πολύ εύκολα από ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, οπότε μπορείτε να ασχολείστε μαζί της συχνά και τακτικά. Βοηθάει επίσης να έχετε πληθώρα παιχνιδιών για να τα αλλάζετε ανά εβδομάδες ούτως ώστε να μην βαριέται η γάτα σας.

Οι γάτες της Βεγγάλης είναι πολύ έξυπνα ζώα και χρειάζονται αρκετές δραστηριότητες, προκειμένου να διεγείρονται πνευματικά και σωματικά. Πρέπει να σκέφτονται. Όσον αφορά την φροντίδα τους, το τρίχωμα τους είναι αρκετά εύκολο. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να το βουρτσίζεται μία φορά την εβδομάδα για να διατηρείται σε φόρμα. Επειδή αγαπούν το νερό πολύ, ένα περιστασιακό μπάνιο είναι κάτι το οποίο θα απολαύσουν. Η τακτική φροντίδα των δοντιών και των νυχιών είναι σημαντική, όπως για κάθε γάτα. 

Άσκηση

Η γάτα της Βεγγάλης είναι πολύ χαρούμενη όταν βρίσκεται κοντά σας. Δεν τη νοιάζει που μένει, εάν είναι σε μεγάλο σπίτι ή σε κάποιο μικρό διαμέρισμα, αρκεί να βρίσκεται κοντά σε εσάς και την οικογένειά σας. Ανεξάρτητα, όμως, από το μέγεθος του χώρου σας, μία γάτα της Βεγγάλης έχει ανάγκη να κάνει πολλά πράγματα και να σκαρφαλώνει. 

Πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα «δέντρο γάτας», όπως και πολλά παιχνίδια για να τις κρατούν απασχολημένες. Εάν λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι, το να έχετε μία δεύτερη γάτα είναι μία καλή ιδέα για να παραμένει το κατοικίδιό σας απασχολημένο και να διασκεδάζει. 

Οι γάτες της Βεγγάλης επίσης λατρεύουν να κοιτούν πουλιά, σκίουρους ή άλλα ζώα από την ασφάλεια του σπιτιού σας. Λόγω της αγάπης της να χαζεύει έξω από το παράθυρο, είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε μία μοκέτα ή δύο για να της προσφέρεται ένα άνετο σημείο θέασης. 

Απλώς προσπαθήστε να μην αφήνετε εύθραυστα αντικείμενα σε ένα ράφι που μπορεί να φτάσει η γάτα της Βεγγάλης σας. Θυμηθείτε: Αυτή η ράτσα είναι εξαιρετικά ευκίνητη, επομένως είναι πιθανό η γάτα σας να εξερευνήσει τελικά κάθε ψηλό σημείο που μπορεί να φτάσει. Τοποθετείστε κάποια ειδικά ράφια για να βοηθήσει την γάτα σας να παραμείνει μακριά από τα εύθραυστα αντικείμενα σας! 

Εκπαίδευση

Συνιστάται η πρώιμη κοινωνικοποίησης όταν είναι ήδη μικρά γατάκια. Το να εκθέσετε ένα γατάκι σε μία μεγάλη ποικιλία ανθρώπων, μερών και καταστάσεων θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σε έναν προσαρμοστικό ενήλικα. Η γάτα της Βεγγάλης μπορεί εύκολα να μάθει πολλά κόλπα.

Διατροφή

Για τη Γάτα της Βεγγάλλης μία υψηλής ποιότητας τροφή κατάλληλη για την ηλικία (κατοικίδιο, ενήλικας ή ηλικιωμένος) είναι ιδανική. Μερικά γατάκια είναι επιρρεπή στην παχυσαρκία, κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει την φυσική τους δομή και να τα θέσει σε υψηλότερους κινδύνους σε ορισμένα προβλήματα υγείας της ράτσας. Συνεπώς είναι ζωτικό να προσέχετε τις θερμίδες και το βάρος τους.  

Η γάτα της Βεγγάλης ως ράτσα δεν είναι ιδιαίτερα φασαριόζικη ούτε νιαουρίζει πολύ. Αντιθέτως, το κάνουν μόνο όταν θέλουν να σας πουν αυτό που ακριβώς θέλουν: ότι το φαγητό του μπολ τους είναι άδειο ή ότι θέλουν να παίξουν.

Γάτα της Βεγγάλης: Καταλληλόλητα για Οικογένεια

Παρόλο που η γάτα της Βεγγάλης μοιάζει άγρια απ’ έξω, κατά βάθος είναι πολύ γλυκιά. Είναι στοργικές γάτες και ιδανικές για οικογένεια. Τα πάνε πολύ καλά με τα παιδιά, άλλες γάτες, αλλά και τους σκύλους της οικογένειας. Το κλειδί είναι να κοινωνικοποιηθούν από νεαρή ηλικία και να εκτεθούν σε διάφορα ερεθίσματα από μικρά γατάκια. Ωστόσο, εάν προσπαθήσετε να γνωρίσετε ένα νέο κατοικίδιο σε μία ενήλικη γάτα της Βεγγάλης, ίσως βρείτε μερικές προκλήσεις.  

Στοργικότητα

Οι γάτες της Βεγγάλης είναι πολύ εκδηλωτικές και ύστερα από μία κουραστική μέρα από το πολύ παιχνίδι θα έρθει να κουλουριαστεί πάνω σας.

Σχέση με μικρά παιδιά

Η συγκεκριμένη ράτσα γάτας είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Είναι πολύ ανεκτικές και υπομονετικές με τα παιδάκια εφόσον έχουν εκτεθεί σε αυτά από νεαρή ηλικία.

Σχέση με άλλα ζωάκια

Η συγκεκριμένη ράτσα γάτας τα πάει πολύ καλά με τα άλλα ζωάκια. Είναι φιλικές εφόσον τα έχουν γνωρίσει από μικρή ηλικία. Εάν είναι μεγαλύτερες, τότε η πρόκληση θα είναι μεγαλύτερη.

Προσωπικότητα

Οι γάτες της Βεγγάλης είναι προσαρμοστικές κι εύκολα μπορούν να μάθουν κι ορισμένα κόλπα, ενώ μάλιστα μπορούν να εξοικειωθούν με το λουρί για εξωτερικές βόλτες. Είναι πανέξυπνες γάτες με μπόλικη ενέργεια και θέλουν συνεχή διέγερση.

Ευκολία μάθησης

Η συγκεκριμένη ράτσα χάρη στην υψηλή νοημοσύνη τους μαθαίνουν πολύ εύκολα και γρήγορα, πολλά και καινούργια πράγματα.

Επίπεδα ενέργειας

Οι γάτες της Βεγγάλης έχουν πολλή ενέργεια κι είναι πάντα πρόθυμες για παιχνίδι.

Νιαούρισμα

Νιαουρίζει κυρίως για να ειδοποιήσει για κάτι που χρειάζεται, όπως φαγητό ή παιχνίδι. Μην περιμένετε πολλή φασαρία από τη συγκεκριμένη ράτσα, έως και καθόλου.

Ψυχολογική διέγερση

Η συγκεκριμένη ράτσα χρειάζεται πνευματική διέγερση για να μείνει χαρούμενη. Όχι σε υπερβολικό βαθμό αλλά σίγουρα παραπάνω από τον μέσο όρο. Επομένως, χρειάζεται κάποια προσπάθεια από μέρους σας για να εξασκήσετε το μυαλό της και να της κρατήσετε σε ενδιαφέρον.

Κοινωνικοποίηση

Η γάτα της Βεγγάλης χάρη στην προσωπικότητα τους είναι εύκολο να προσαρμοστούν και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι πολύ καλά με τους ξένους, είτε είναι άλλα ζωάκια είτε είναι άνθρωποι. Δεν είναι επιθετικές, αλλά μπορούν να γίνουν προστατευτικές.

Σχέση με τους ξένους

Οι γάτες της Βεγγάλης μπορεί να γίνουν αρκετά επιφυλακτικές με τους ξένους, χωρίς όμως να γίνουν επιθετικές εάν δεν νιώσουν κίνδυνο. Με λίγη προσοχή μπορούν να γίνουν πολύ φιλικές.

Διάθεση για παιχνίδι

Είστε από εκείνους που θέλουν να παίζουν ασταμάτητα με τη γάτα τους; Τότε η ράτσα αυτή είναι κατάλληλη για εσάς! Η γάτα της Βεγγάλης είναι πάντα πρόθυμο για παιχνίδι και για χάδια, αλλά ξέρει πότε να σταματήσει.

Προσαρμοστικότητα

Οι γάτες της Βεγγάλης, όπως έχουμε ήδη αναφέρει είναι από αρκετά προσαρμοστικές. Προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις, είτε αυτές έχουν σχέση με τη διαβίωση, είτε με τη διατροφή και την καθημερινότητά της.

Γάτα της Βεγγάλης: Σωματικά χαρακτηριστικά

Η συγκεκριμένη ράτσα έχει ένα πλούσιο κοντό τρίχωμα, το οποίο χρειάζεται συχνή περιποίηση, αλλά όχι υπερβολική.  Λόγω όμως του πυκνού τριχώματός του θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να σκουπίζετε τακτικά το σπίτι.

Τριχόπτωση

Ο βαθμός τριχόπτωσης για τις γάτες της Βεγγάλης βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα.

Συχνότητα περιποίησης

Χρειάζεται μία συχνή έως σπάνια περιποίηση, συγκριτικά με άλλες ράτσες γάτας.

Άλλα χαρακτηριστικά της ράτσας

  • Ύψος: 20 – 25 εκατοστά
  • Βάρος: 4-7 κιλά
  • Προσδόκιμο ζωής: 9-15 χρόνια

Γάτα της Βεγγάλης: Η ιστορία της ράτσας

Αν και οι διασταυρώσεις μεταξύ ασιατικών γατών λεοπάρδαλης και κατοικίδιων γατών έγιναν ήδη από το 1800, η φυλή δεν εμφανίστηκε πραγματικά μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα. Ο κτηνοτρόφος και οικολόγος Jean Mill διασταύρωσε για πρώτη φορά μια οικόσιτη γάτα με μια γάτα ασιατικής λεοπάρδαλης το 1963, σύμφωνα με την Cat Fanciers’ Association (CFA). Μέχρι το 1996, οι γάτες της Βεγγάλης καταχωρήθηκαν από την CFA. Τα αποδεκτά ζώα προέρχονται από τη γενιά F6 ή μεγαλύτερη.

Φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη τις τρυφερές, έξυπνες προσωπικότητες τους και τα εντυπωσιακά χρώματα και μοτίβα τριχώματός τους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έγιναν γρήγορα μια από τις πιο δημοφιλείς ράτσες στον κόσμο, ξεπερνώντας τις γάτες που υπάρχουν εδώ και γενιές.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed