Image Alt

My Pet

γάτες πεπτικά προβλήματα

Γάτα: 5 συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα

Τα πεπτικά προβλήματα στις γάτες είναι αρκετά συνηθισμένα. Αν όμως παρατηρήσετε κάτι ιδιαίτερο, όπως το να κάνει συχνά εμετό (μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο) ή αν τα κόπρανά της είναι υδαρή, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας. Βρείτε εδώ κάποιες συμβουλές για τα πιο κοινά προβλήματα και πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

1. Εντερικά παράσιτα

Τα εντερικά παράσιτα είναι πολύ συνηθισμένα σε γάτες. Όμως η διάγνωση και η θεραπεία του προβλήματος είναι κάποιες φορές δύσκολη γιατί μπορεί να έχει προσβληθεί αλλά να μην παρουσιάζει συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα εντερικά παράσιτα στις γάτες είναι τα αγκυλόστομα, οι ασκαρίδες και οι ταινίες.

Τα σκουλήκια στα έντερα της γάτας μπορεί να μολύνουν και τον άνθρωπο, γι’ αυτό θα πρέπει ο κτηνίατρος μία με δύο φορές το χρόνο, να ελέγχει τα κόπρανα της γάτας σας. Αν βρεθούν σκουλήκια, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα δώσει ο κτηνίατρός σας.

Οι ενδείξεις ότι εντερικά παράσιτα υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα της γάτας είναι:

– Εμετούς

– Διάρροια

– Απώλεια βάρους

– Σκουλήκια στα κόπρανα ή στον εμετό

– Κοιλιά που κρέμεται

2. Τριχόμπαλες

Οι τριχόμπαλες είναι εξαιρετικά συνηθισμένες στις γάτες και σχηματίζονται όταν χάνουν μεγάλη ποσότητα από τρίχες  ή όταν έχουν κάποιο πεπτικό πρόβλημα. Αν η γάτα σας βγάζει μόνο περιστασιακά τριχόμπαλες δηλαδή μία φορά το μήνα ή λιγότερο αυτό θεωρείται φυσιολογικό.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει αλλαγή τροφής για να μειωθούν οι τριχόμπαλες, τότε καλό είναι να επιλέξετε τροφή για γάτες η οποία να έχει φυτικές ίνες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθούν στη μείωση του σχηματισμού τριχομπαλών. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, ίσως χρειαστεί η γάτα σας επαγγελματική περιποίηση για το τρίχωμα  ή θα πρέπει να επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

3. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα ακόμα πρόβλημα που ταλαιπωρεί το πεπτικό σύστημα μιας γάτας. Μπορεί να προκαλείται από αφυδάτωση, πόνο, προβλήματα κινητικότητας (κίνησης των μυών) στο παχύ έντερο ή μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται μεγάκολο που προέρχεται από γάτες που κρατιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή τέλος από χρόνια δυσκοιλιότητα.

Αν η γάτα σας να πηγαίνει στο δοχείο με την άμμο και ταλαιπωρείται πολλή ώρα χωρίς αποτέλεσμα, τότε επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο που την παρακολουθεί. Εκείνος μπορεί να σας συμβουλεύσει να αυξήσετε την ποσότητα νερού, ενσωματώνοντας στην καθημερινή διατροφή φαγητό σε κονσέρβα, την αύξηση της άσκησής της ή την μείωση του βάρους της, καθώς και την αλλαγή της τροφής της με τροφή που βοηθά γάτες με πεπτικά προβλήματα.

4. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Μια από τις πιο ενοχλητικές παθήσεις στο πεπτικό σύστημα μιας γάτας είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, μια γενετική ανωμαλία του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί αυξημένη ανοσολογική απόκριση σε τροφή, παράσιτα ή βακτήρια. Τα πεπτικά προβλήματα που παρουσιάζονται από τη νόσο περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροια, υδαρή κόπρανα, μειωμένη όρεξη για φαγητό και απώλεια βάρους.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου πολλές φορές δυσκολεύει τους κτηνιάτρους γιατί τα συμπτώματα μοιάζουν με πολλών άλλων γαστρεντερικών διαταραχών και έτσι η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί με σιγουριά μόνο με βιοψία του εντέρου. Πολλοί κηδεμόνες επιλέγουν τον μη επεμβατικό υπέρηχο κοιλίας, αν δεν θέλουν η γάτα τους να υποβληθεί σε εγχείρηση. Αν και η νόσος δεν μπορεί να διαγνωστεί με βεβαιότητα με το υπερηχογράφημα, η πάχυνση των εντερικών τοιχωμάτων είναι μια ένδειξη που μπορεί να υποδηλώνει ότι μια γάτα υποφέρει από τη διαταραχή. Η θεραπεία για τη νόσο αυτή συνήθως περιλαμβάνει εξάλειψη των σκουληκιών και χορήγηση αντιβιοτικών αν χρειαστούν, ή λήψη στεροειδών από του στόματος ή σε ενέσιμη μορφή, αλλά και αλλαγή της τροφής της σε μια λιγότερο επιβαρυντική, υποαλλεργική τροφή.

Πολύ σημαντικό είναι να περιοριστεί η φλεγμονή, καθώς η χρόνια φλεγμονή μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει στη γάτα την προδιάθεση για ανάπτυξη ΓΕ λεμφώματος, που θεωρείται ως κακοήθης (καρκινική) υποτροπή της Φλεγμονώδους νόσου του εντέρου στις γάτες. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.

5. Τροφικές αλλεργίες

Οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες είναι σπάνιες σε γάτες και συνήθως περιλαμβάνουν κάποια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως εμετούς, διάρροια ή αέρια και δερματικά συμπτώματα όπως φαγούρα, κόκκινες κηλίδες και απώλεια τριχών. Οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο έντερο και στο δέρμα. Οι πιο συνηθισμένες είναι η αλλεργία σε βοδινό, γαλακτοκομικά και ψάρι.

Σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας, ο κτηνίατρος θα προτείνει μια δοκιμαστική διατροφή με υποαλλεργική τροφή για 10 έως 12 εβδομάδες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να δίνετε στη γάτα σας μόνο την τροφή που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρος, για να αποκλειστούν συστατικά στα οποία μπορεί να είναι έχει αλλεργία. Σε ένα αλλεργικό γατάκι, τα γαστρεντερικά συμπτώματα θα πρέπει να εξαλειφθούν σε 2 εβδομάδες, ενώ τα δερματικά συμπτώματα σε 8 έως 10 εβδομάδες. Ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει και ένα στεροειδές για να βοηθήσει τη γάτα σας να αισθανθεί καλύτερα πιο γρήγορα.

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε αν η γάτα σας παρουσιάσει κάποιο πεπτικό πρόβλημα. Τώρα γνωρίζετε ποια είναι τα πεπτικά προβλήματα στις γάτες, τι πρέπει να κάνετε και πότε πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρο για έλεγχο και φαρμακευτική αγωγή.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed