Image Alt

My Pet

δεν έχει λόγο… ύπαρξης στο Ραδιομέγαρο, άρα ακυρώνεται η θέση του

Γάτα: Αιτίες που προκαλούν άσχημη μυρωδιά

Οι γάτες είναι γενικά γνωστές για την καθαριότητά τους και είναι πολύ επιμελείς στο να καθαρίζονται μόνες τους. Ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας μυρίζει άσχημα. Αν και αυτό συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα, κάποιες φορές αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Γιατί η γάτα μου μυρίζει άσχημα;

Καταρχήν ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε γιατί μυρίζει άσχημα η γάτα σας είναι να προσδιορίσετε την πηγή της μυρωδιάς. Μυρίζει άσχημα γύρω από το κεφάλι ή το πρόσωπο; Η περιοχή γύρω από τη βάση της ουράς; Παρατηρείτε μια μυρωδιά σε ένα συγκεκριμένο σημείο της γούνας της; Μόλις μάθετε από πού προέρχεται η μυρωδιά, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να λύσετε το πρόβλημα.

Στοματική υγιεινή

Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι φυσιολογικό για τις γάτες να έχουν κακή αναπνοή ή δυσοσμία από το στόμα τους. Ωστόσο, η συνεχής κακή αναπνοή στις γάτες είναι συνήθως σημάδι προβλήματος υγείας. Αν μυρίζει για λίγο μπορεί να οφείλεται σε κάτι που έφαγε.

Η οδοντική νόσος είναι ίσως η πιο κοινή αιτία κακής αναπνοής στις γάτες. Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας έχει μια άσχημη οσμή λόγω της περιεκτικότητάς της σε βακτήρια. Η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα και να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, οδηγώντας σε απώλεια δοντιών.

Τα έλκη και οι πληγές στο στόμα μπορεί να αναπτύξουν μια δυσάρεστη οσμή εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Τα βακτήρια στο στόμα μπορεί να τα επιδεινώσουν. Αυτές οι βλάβες μπορεί να προκληθούν από στοματίτιδα ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Η οσμή του στόματος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από σοβαρή νεφρική νόσο ή μη ρυθμισμένο διαβήτη.

Λοιμώξεις των αυτιών

Οι λοιμώξεις του αυτιού προκαλούνται από υπερανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων ή ακάρεων στα αυτιά. Εκτός από το ξύσιμο και το κούνημα του κεφαλιού, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα αυτιά της γάτας σας μυρίζουν άσχημα. Ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό και αν παρατηρήσετε κάτι, αυτό είναι συχνά σημάδι μόλυνσης του αυτιού. Φροντίστε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει λοίμωξη στο αυτί και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Πρόβλημα με το δέρμα και το τρίχωμα

Εάν η μυρωδιά της γάτας σας φαίνεται να προέρχεται από όλο το σώμα, τότε μπορεί να είναι πρόβλημα με το δέρμα και το τρίχωμα. Ένα μπάνιο μπορεί να βοηθήσει εάν η γάτα σας είναι εμφανώς βρώμικη. Ωστόσο, εάν η γάτα σας φαίνεται σχετικά καθαρή, μπορεί να συμβαίνει κάτι βαθύτερο. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για να την εξετάσει.

Οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να κάνουν τη γάτα να έχει μια άσχημη μυρωδιά. Εάν η μόλυνση είναι σοβαρή, η γάτα μπορεί να έχει ένα λεπτό τρίχωμα και εμφανώς ερεθισμένο δέρμα. Σε περίπτωση σοβαρής λοίμωξης του δέρματος, μπορεί να παρατηρήσετε μια λιπαρή, δύσοσμη επικάλυψη στα χέρια σας μετά το χάιδεμα μιας γάτας. Η οσμή προκαλείται συνήθως από υπερανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων.

Τα τραύματα στο δέρμα μπορεί να είναι κρυμμένα κάτω από το τρίχωμα και να μολυνθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πύον να διαρρέει από το τραύμα. Εάν το σώμα της γάτας σας μυρίζει άσχημα και δεν φαίνεται να μπορείτε να βρείτε την πηγή, δοκιμάστε να περάσετε τα δάχτυλά σας μέσα από στη γούνα της ψάχνοντας πληγές. Εάν βρείτε κάποια πληγή επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Αδυναμία ελέγχου της ούρησης

Τα ούρα της γάτας έχουν μια πολύ έντονη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία που μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη όταν υπάρχει πρόβλημα. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να κάνουν τα ούρα να μυρίζουν ιδιαίτερα άσχημα. Η ακράτεια ή η αδυναμία ελέγχου της ούρησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η γάτα σας να μυρίζει ούρα.

Δείτε επίσης: Γνωρίζατε ότι τα μουστάκια, είναι το gps της γάτας;

Μυρωδιά που προέρχεται από την περιοχή γύρω από τη βάση της ουράς

Εάν η άσχημη μυρωδιά προέρχεται από την περιοχή γύρω από τη βάση της ουράς, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για πρόβλημα γύρω από τον πρωκτό. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο εάν υποψιάζεστε τις ακόλουθες καταστάσεις:

Μετεωρισμός: Είναι φυσιολογικός τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Εάν η γάτα σας βγάζει αέρια συχνά ή έχει άσχημη μυρωδιά, μπορεί να υπάρχει γαστρεντερικό πρόβλημα.

Διάρροια: Μπορεί να αφήσει ίχνη χαλαρών κοπράνων γύρω από το πίσω άκρο. Μπορεί να είναι δύσκολο για τη γάτα να συμβαδίσει με την περιποίηση εάν η διάρροια συνεχίζει να εμφανίζεται. Εάν η γάτα σας είχε διάρροια για δύο ή περισσότερες ημέρες, μιλήστε με τον κτηνίατρο σας.

Δυσκοιλιότητα:  Αναγκάζει τα κόπρανα να δημιουργηθούν πίσω στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα η γάτα να καταπονείται για να αφοδεύσει. Τα σκληρά κόπρανα μπορεί να μην περάσουν, αλλά μερικές φορές τα υγρά κόπρανα περνούν. Αυτό μπορεί να κάνει τη γάτα σας  να μυρίζει ιδιαίτερα άσχημα. Αυτή είναι μια πολύ άβολη κατάσταση για τη γάτα και μερικές φορές είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας.

Πρωκτικοί αδένες: Μικροσκοπικοί σάκοι που βρίσκονται ακριβώς έξω από τον πρωκτό μιας γάτας. Περιέχουν ένα λιπαρό υγρό που συνήθως βγαίνει κατά την αφόδευση. Το υγρό μπορεί επίσης να απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια έντονου φόβου, στρες ή ενθουσιασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πρωκτικοί αδένες μπορεί να έχουν φλεγμονή ή να μολυνθούν. Μέρος του υγρού μπορεί να διαρρεύσει, αφήνοντας μια πολύ άσχημη μυρωδιά σε μια γάτα που δεν φαίνεται να φεύγει. Αυτές οι γάτες μπορεί να σκουπίζουν και να τρίβουν τα πίσω άκρα τους ή να γλείφουν τον πρωκτό με εμμονή.

Περιπρωκτικά συρίγγια: Είναι τραύματα μέσα και γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Αν και αυτά είναι σχετικά ασυνήθιστα στις γάτες, μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Τα περιπρωκτικά συρίγγια είναι ιδιαίτερα δύσοσμα. Μπορούν να οδηγήσουν ή να εμφανιστούν σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος και συχνά απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Πότε να ζητήσετε τη βοήθεια κτηνίατρου

Επειδή συχνά οι ασθένειες στις γατούλες δεν εκδηλώνονται εύκολα, μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ σοβαρά μέχρι να παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια. Έτσι φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας με τα πρώτα σημάδια  ή εάν εντοπίσετε μια ασυνήθιστη οσμή που δεν υποχωρεί.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed