Image Alt

My Pet

Γιατί οι γάτες μπορεί να χάνουν τρίχωμα λόγω άγχους

Γάτες: Για ποιους λόγους χάνουν το τρίχωμα τους;

Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα είδη που έρχονται αντιμέτωποι με το στρες. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει διάφορα ιατρικά προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και διαβήτη. Τι γίνεται όμως με τους αιλουροειδείς φίλους μας; Μπορούν οι γάτες να χάσουν το τρίχωμα τους από το στρες;

Δυστυχώς, οι γάτες μπορούν να χάσουν το τρίχωμα τους λόγω στρες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ψυχογενής αλωπεκία και εμφανίζεται από το υπερβολικό γλείψιμο και ξύσιμο.

Τι προκαλεί την ψυχογενή αλωπεκία στις γάτες;

Η ψυχογενής αλωπεκία είναι ουσιαστικά αυτοτραυματισμός που προκαλείται από την ίδια τη γάτα σας. Ψυχογενής σημαίνει ότι ένα συναισθηματικό ή διανοητικό ζήτημα ή μια σύγκρουση προκαλεί το πρόβλημα. Η ψυχογενής αλωπεκία περιγράφεται καλύτερα ως μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά όπου η γάτα δεν μπορεί να σταματήσει να περιποιείται τον εαυτό της. Τύποι θεμάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάσταση είναι η μετακόμιση σε νέο σπίτι, η εισαγωγή ενός νέου κατοικίδιου ζώου, η μάχη για την τουαλέτα ή το φαγητό ή μια γειτονική γάτα ή άλλο ζώο που εμφανίζεται συνεχώς στο οπτικό πεδίο της γάτας σας, όπως ένα παράθυρο. Όλα αυτά τα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν στρες στη γάτα σας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει υπερβολική περιποίηση. Ο υπερβολικός καλλωπισμός είναι το υπερβολικό γλείψιμο και ξύσιμο, με αποτέλεσμα το τρίχωμα της γάτας να πέφτει πρόωρα.

Είναι θεραπεύσιμη η ψυχογενής αλωπεκία;

Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε την ψυχογενή αλωπεκία που σχετίζεται με το άγχος είναι η εξάλειψη των προβλημάτων που προκαλούν άγχος στη γάτα σας. Για αρχή, πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρό σας για εξέταση εάν παρατηρήσετε φαλακρά σημεία ή ερεθισμό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να διαπιστώσει αν η κατάσταση σχετίζεται με το στρες ή αν προκαλείται από κάποιο ιατρικό πρόβλημα, στο οποίο θα αναφερθούμε σε λίγο.

Η διατήρηση της ηρεμίας της γάτας σας είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία της πάθησης. Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά μασάζ στη γάτα σας (αν σας αφήνει) και αποφύγετε καταστάσεις που προκαλούν στρες στη γάτα σας. Μπορείτε να προσπαθήσετε να κρατάτε τη γάτα σας μακριά από πολυσύχναστους χώρους του σπιτιού, όπως δυνατά παιδιά ή ενεργητικούς σκύλους, και να εξασφαλίσετε ότι η γάτα σας έχει ένα μέρος όπου μπορεί να αποσυρθεί και το οποίο είναι ψηλά. Στις γάτες αρέσει να βλέπουν από ψηλά το περιβάλλον τους και η παροχή ενός συγκεκριμένου χώρου για γάτες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δώσετε στη γάτα σας ιδιωτικότητα και προστασία, αν χρειαστεί.

Οι γάτες και οι λόγοι που μπορεί να χάνουν τρίχωμα

Η πλήξη μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε πολλά παιχνίδια για γάτες για πνευματική και σωματική διέγερση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε μια ευτυχισμένη γατούλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κτηνίατροι μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα για να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάστασης.

Είναι σοβαρή η αλωπεκία;

Η αλωπεκία δεν αποτελεί πάντα σοβαρό πρόβλημα, αλλά η υπερβολική και ψυχαναγκαστική περιποίηση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως ερεθισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό της είναι να την πάτε στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε ένα πιθανό ιατρικό πρόβλημα.

Ποιες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αλωπεκία;

Η ψυχογενής αλωπεκία δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μια γάτα μπορεί να χάνει το τρίχωμα της. Όπως αναφέραμε, οι ιατρικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αλωπεκία και είναι σημαντικό να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος για την υγεία και την ασφάλεια της γάτας σας. Πιθανές ιατρικές παθήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Λοιμώξεις
  • Αλλεργίες που οφείλονται σε τροφική αλλεργία, ψύλλους ή στο περιβάλλον τους
  • Ορισμένοι καρκίνοι, όπως το λέμφωμα, το καρκίνωμα των χοληφόρων πόρων, το θύμωμα και το καρκίνωμα του παγκρέατος
  • Φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, του γαστρεντερικού συστήματος, των νεφρών ή των πρωκτικών σάκων
  • Υπερθυρεοειδισμός ή νόσος του Cushing (σπάνια στις γάτες)

Πως να διατηρείτε τη γάτα σας υγιή και χωρίς άγχος

Διασκεδάζετε τη γάτα σας με σωματική και πνευματική διέγερση, παρέχοντας θέσεις ξυσίματος, ένα διαμέρισμα για γάτες και παιχνίδια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά κουτιά για άμμο στο σπίτι, ειδικά αν έχετε περισσότερες από μία γάτες. Ένας γενικός κανόνας είναι να έχετε ένα επιπλέον κουτί άμμου- για παράδειγμα, αν έχετε δύο γάτες, θα χρειαστείτε τρία κουτιά άμμου για να αποτρέψετε έναν καβγά και να μην εκφοβίζουν οι γάτες σας η μία την άλλη.

Απομακρύνετε τυχόν αφορμές άγχους και προσπαθήστε να κρατάτε τη γάτα σας ήρεμη και χαλαρή. Το να κάνουμε μασάζ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δεθούμε με τη γάτα μας και να μειώσουμε το στρες.

Ταΐστε τη γάτα σας με υψηλής ποιότητας γατοτροφές που παρέχουν όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται η γάτα σας για να ευδοκιμήσει και να είναι υγιής. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη γάτα σας σε υγιές βάρος για να αποφύγετε την παχυσαρκία, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για προτάσεις σχετικά με το τι να ταΐζετε τη γάτα σας για βέλτιστη υγεία.

Συμπέρασμα

Η τριχόπτωση από το στρες είναι ένα συχνό πρόβλημα για τις γάτες. Δεν είναι πάντα σοβαρό πρόβλημα, αλλά το να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία της κατάστασης. Συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε φαλακρά σημεία ή ερεθισμό και απομακρύνετε τα ερεθίσματα που προκαλούν στρες στη γατούλα σας. Περάστε χρόνο με τη γατούλα σας, όπως να παίζετε με παιχνίδια και να δίνετε πολλή αγάπη. Φροντίστε να παρέχετε τόσο σωματική όσο και πνευματική διέγερση για να κρατήσετε μακριά την πλήξη, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed