Image Alt

My Pet

Οι λόγοι που οι γάτες θάβουν την τροφή τους

Γάτες: Γιατί θάβουν την τροφή τους;

Οι γάτες έχουν πολλές συμπεριφορές που εμείς οι άνθρωποι βρίσκουμε ασυνήθιστες και περίεργες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν φυσικοί και ενστικτώδεις λόγοι για τη συμπεριφορά αυτη. Μερικές φορές, αυτές οι ενέργειες μπορεί να φαίνονται διασκεδαστικές και χαριτωμένες, αλλά στην πραγματικότητα να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες μπορεί να ανησυχούν αδικαιολόγητα για κάτι που είναι εντελώς αθώο.

Το θάψιμο της τροφής, το οποίο ονομάζεται κρύψιμο όταν γίνεται από άγριες γάτες, είναι μια φυσική συμπεριφορά.

Οι 6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες θάβουν την τροφή τους

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε αν πρόκειται για μια αθώα ενέργεια ή αν σημαίνει ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει με τη γατούλα σας!

1. Την αποθηκεύουν για αργότερα

Οι γάτες είναι σαν τους ανθρώπους. Μερικές φορές, είναι αδηφάγα μικρά πλάσματα που θα φάνε οτιδήποτε τους βάλεις μπροστά τους. Άλλες φορές, έχουν λιγότερη όρεξη και δεν μπορούν να φάνε κάθε μπουκιά φαγητού που βάζετε μπροστά τους.

Αν η γάτα σας δεν αισθάνεται τόσο πεινασμένη, μπορεί να προσπαθεί να θάψει το φαγητό της για να το κρατήσει ασφαλές και για να μπορέσει να επιστρέψει να το τελειώσει αργότερα. Αυτό είναι πιο σύνηθες στις γάτες που λαμβάνουν υγρή τροφή σε καθορισμένες ώρες φαγητού. Αν αφήνετε τροφή κάτω, ξέρουν ότι θα είναι εκεί συνεχώς, οπότε μπορεί να μην αισθάνονται την ανάγκη να προσπαθήσουν να την κρύψουν.

2. Προστασία από άλλους

Εάν έχετε δύο ή περισσότερες γάτες στο νοικοκυριό σας ή εάν έχετε σκύλο που κλέβει τη γατοτροφή, η γάτα σας μπορεί να προσπαθεί να την προστατεύσει. Αυτό συμβαδίζει κάπως με την προσπάθεια να φυλάξει την τροφή για αργότερα. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να φάνε όλη την ποσότητα με τη μία, αλλά γνωρίζουν ότι αν την αφήσουν, ο σκύλος του σπιτιού θα έρθει και θα την καταβροχθίσει.

Στην άγρια φύση, οι γάτες θάβουν τα αποφάγια, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά όταν πεινάσουν, με την πεποίθηση ότι τα άλλα ζώα δεν θα μπορέσουν να τα εντοπίσουν.

3. Απόθεμα για τα γατάκια της

Αν έχετε μια θηλυκή γάτα που γέννησε πρόσφατα γατάκια ή έχετε στο σπίτι σας μητέρα και μικρά γατάκια, μπορεί να προσπαθεί να φυλάξει τροφή για τα μικρά. Οι γάτες είναι από τη φύση τους καλές μητέρες, οπότε θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι τα γατάκια θα φάνε και θα παραμείνουν υγιή. Πρωταρχικής σημασίας για την υγεία ενός γατάκι είναι η σταθερή παροχή καλής τροφής και η μητέρα γάτα το γνωρίζει αυτό.

4. Δεν της επαρκεί ο χρόνος για να την φάει

Οι γάτες συνήθως δεν καταβροχθίζουν το φαγητό τόσο γρήγορα ή τόσο λαίμαργα όσο οι σκύλοι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο κατά την ώρα του γεύματος. Η γάτα σας μπορεί να ανησυχεί ότι δεν θα έχει αρκετό χρόνο να φάει το φαγητό πριν της το πάρουν.

Και πάλι, αυτό είναι ένα πρόβλημα που συνήθως είναι εγγενές στις γάτες που έχουν καθορισμένη ώρα φαγητού και όχι σε εκείνες που τους δίνεται τροφή για να την τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να φαίνεται ότι η γάτα σας χαζεύει το φαγητό της, αλλά δώστε της λίγο περισσότερο χρόνο για να το τελειώσει και θα είστε και οι δύο πιο ευτυχισμένοι.

5. Γιατί περισσεύει

Αν ταΐζετε υπερβολικά τη γάτα σας, είναι πιο πιθανό να νιώσει την ανάγκη να θάψει ό,τι έχει απομείνει. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα με τις γάτες διάσωσης που μπορεί να μην τους δόθηκε αρκετή τροφή νωρίτερα στη ζωή τους και ειδικά με τις αδέσποτες και τις άγριες γάτες. Θα αναγνωρίσουν την πιθανότητα να κλαπεί η τροφή από κάποιο άλλο ζώο και θα θέλουν να την προστατεύσουν. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ταΐζετε υπερβολικά πολλή τροφή για τις ανάγκες της γάτας σας. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η γάτα σας παίρνει τροφή από κάπου αλλού.

6. Καθαριότητα

Αν και μπορεί να μην φαίνεται πάντα έτσι, οι γάτες είναι από τη φύση τους αρκετά τακτοποιημένα ζώα. Καλύπτουν τα κακά τους όταν χρησιμοποιούν την άμμο και η γάτα σας μπορεί να αναγνωρίζει ότι τα κομμάτια φαγητού στο πάτωμα ή ακόμα και τα κομμάτια που έχουν μείνει στον πάτο του μπολ είναι κάπως ακατάστατα. Μια γάτα μπορεί να προσπαθήσει να συμμαζέψει το φαγητό, ειδικά τις ξηρές κροκέτες, αν όντως αναγνωρίζει ότι είναι ακατάστατο.Οι λόγοι που οι γάτες θάβουν την τροφή τους

Δείτε ακόμα: Γάτες: Οι πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής τους

Είναι ανθυγιεινή η συμπεριφορά αυτή;

Εκ πρώτης όψεως, το θάψιμο τροφής δεν είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε γιατί η γάτα σας θεωρεί απαραίτητο να το κάνει. Αν θάβει την τροφή επειδή δεν μπορεί να φάει τα πάντα ή επειδή ο σκύλος σας κλέβει την τροφή της μόλις της γυρίσει την πλάτη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβετε κάποια μέτρα για να διασφαλίσετε ότι παίρνει όλα όσα χρειάζεται από τη διατροφή της.

Πώς να το αποτρέψετε

Βρείτε την αιτία που προκαλεί το θάψιμο και προσπαθήστε να επιλύσετε το πρόβλημα.

Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε τη σωστή ποσότητα τροφής ανά ημέρα και αν ταΐζετε τις ώρες των γευμάτων αντί να προσφέρετε τροφή άφθονη τροφή όλη μέρα. Δύο ή και τρία γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το ιδανικό.

Μην τραβάτε την τροφή αμέσως μόλις η γάτα σας σταματήσει να μασάει: αφήστε της λίγο χρόνο να ξεκουραστεί και να επιστρέψει για να φάει περισσότερο, και αν ταΐζετε τη σωστή ποσότητα αλλά η γάτα σας αφήνει συνεχώς τροφή και προσπαθεί να την θάψει, προσδιορίστε αν μπορεί να βρίσκει τροφή από αλλού ή αν υπάρχει κάποιο σχετικό πρόβλημα υγείας που την κάνει να χάνει την όρεξή της και την απομακρύνει από το φαγητό.

Αν δεν υπάρχει φαινομενικά προφανής λόγος για το σκάψιμο/ξύσιμο, μπορεί να είναι απλώς μια ασυνήθιστη ιδιοτροπία της γάτας σας που δεν προκαλεί καμιά ζημιά ή βλάβη. Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε τη γάτα σας σε μια σκληρή επιφάνεια που δεν μπορεί να καταστραφεί εύκολα από το ξύσιμο, και αν δεν προκαλεί τραυματισμούς στον εαυτό της ή αν δεν έχει υπερβολική εμμονή με το θάψιμο της τροφής της, δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα.

Δείτε ακόμα: Γιατί η γάτα μου με αγνοεί;

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed