Image Alt

My Pet

Γάτες και Τριχόμπαλες: Συμπτώματα και θεραπεία

Γάτες και Τριχόμπαλες: Συμπτώματα και θεραπεία

Δύο πράγματα είναι γνωστά για τις τριχόμπαλες. Το πρώτο, προκαλούν αηδία (ειδικά εάν κληθεί κάποιος να τις καθαρίσει). Το δεύτερο όμως και το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία της γάτας.

Τι είναι οι τριχόμπαλες;

Όσοι είναι κηδεμόνες γατιών το γνωρίζουν καλά, πως όσο κι αν καθαρίζουν τις γάτες τους, εκείνες θα συνεχίζουν να ασχολούνται και καθαρίζουν το σώμα τους με μεγάλη σχολαστικότητα. Όμως κάθε φορά που η γάτα γλείφει τη γούνα της, στη γλώσσα της πάνω κολλάνε νεκρές τρίχες τις οποίες και καταπίνει.

Το  πιο πιθανό να εμφανιστούν σε γάτες που ανήκουν σε μακρύτριχες ράτσες , όπως οι περσικές. Επίσης μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν είχε τριχόμπαλες όταν ήταν μικρό γατάκι, αλλά τις ανέπτυξε όταν μεγάλωσε. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς όταν οι γάτες μεγαλώνουν περιποιούνται καλύτερα το τρίχωμά τους, πράγμα που σημαίνει ότι απομακρύνουν με τη γλώσσα τους περισσότερες τρίχες.

Συμπτώματα στις γάτες

Συνήθως, η γάτα θα κάνει εμετό. Εάν την δείτε να τρώει γρασίδι, να ρεύεται, να έχει λόξιγκα ή να βήχει προσπαθώντας να βγάλει κάτι από μέσα της, τότε το πιο πιθανό είναι να προσπαθεί να ξεφορτωθεί την ενοχλητική τριχόμπαλα. Τα συχνότερα συμπτώματα από τη συσσώρευση τρίχας στο στομάχι της γάτας είναι:

  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Δυσπεψία
  • Εμετός
  • Εντερικό λέμφωμα
  • Υποσιτισμός λόγω της ανορεξίας
  • Αφυδάτωση
  • Πρησμένο στομάχι

Γάτες και Τριχόμπαλες: Συμπτώματα και θεραπεία

Θεραπεία διάλυση της τριχόμπαλας

Τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει εντελώς την εμφάνιση τριχόμπαλων στις γάτες, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη συχνότητά εμφάνισης του προβλήματος.

Συχνό χτένισμα βούρτσισμα

Να περιποιείστε τη γάτα σας τακτικά. Όσο περισσότερη γούνα αφαιρείτε με τη βούρτσα, τόσο λιγότερες τρίχες θα καταλήγουν στο στομάχι της. Το χτένισμα ή το βούρτσισμα της γάτας σας σε καθημερινή βάση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τις τριχόμπαλες. Επίσης μπορεί να αποδειχθεί ένας διασκεδαστικός τρόπος για να δεθείτε με τη γάτα σας. Εάν δεν μπορεί η γάτα σας να συνηθίσει το βούρτσισμα, σκεφτείτε να την πηγαίνετε σε έναν επαγγελματία groomer για περιποίηση και κούρεμα (ειδικά τις μακρύτριχες γάτες). Κάθε έξι μήνες περίπου είναι μια καλή συχνότητα.

Εξειδικευμένη τροφή

Πολλές τροφές είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνουν την τριχόπτωση του ζώου. Αυτές οι φόρμουλες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την υγεία του τριχώματος της γάτας σας και να ελαχιστοποιούν την ποσότητα της αποβολής του. Σε περίπτωση όμως που δεν επιθυμείτε την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών της γάτας, τότε μπορείτε να αυξήσετε  την χορήγηση ινών (fiber). Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στη διάσπαση των τριχών της γάτας και την αποβολή τους μέσω των ακαθαρσιών της.

Ειδική πάστα για τις τριχόμπαλες

Ενισχύει την διέλευση της τρίχας μέσω του εντέρου για να αποφευχθεί ο σχηματισμός τριχόμπαλων στο στομάχι. Τα συστατικά της πάστας συνδυάζονται για να δώσουν ένα ήπιο καθαρτικό αποτέλεσμα που βοηθά στην απομάκρυνση της τριχόμπαλας και μειώνουν την πιθανότητα περαιτέρω έμφραξης. Η πάστα επικαλύπτει τις τρίχες και τα κόπρανα και τους επιτρέπει να περνάνε πιο εύκολα μέσα από το πεπτικό σύστημα της γάτας.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed