Image Alt

My Pet

γάτες φαγούρα δερματικές παθήσεις

Γάτες: Που οφείλεται η έντονη φαγούρα

Οι γάτες συχνά υποφέρουν από διαφορετικές δερματικές παθήσεις που τους προκαλούν φαγούρα για αυτό τις βλέπουμε να δαγκώνουν έντονα τον εαυτό τους. Ας δούμε εδώ κάποιες κοινές δερματικές παθήσεις.

Ψύλλοι

Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους είναι η πιο κοινή αιτία φαγούρας στις γάτες. Πυροδοτείται από μια αντίδραση υπερευαισθησίας στις πρωτεΐνες στο σάλιο των ψύλλων και αυτό το σάλιο από ένα δάγκωμα θα ξεκινήσει τον κύκλο φαγούρας-γρατζουνιάς. Ο εντοπισμός ψύλλων ή περιττωμάτων τους καθιστά τη διάγνωση απλή. Ωστόσο, ορισμένες γάτες περιποιούνται τόσο πολύ τον εαυτό τους που μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε ψύλλους στο δέρμα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανταπόκριση στην τακτική χρήση ενός καλού προϊόντος καταπολέμησης ψύλλων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Η θεραπεία και η πρόληψη επικεντρώνονται στη χρήση ενός αποτελεσματικού προϊόντος καταπολέμησης των ψύλλων, όπως ένα φάρμακο που πρέπει να πάρουν οι γάτες από το στόμα ή κάποιο τοπικό φάρμακο. Είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζετε όλα τα κατοικίδια στο σπίτι για αρκετούς μήνες για να απαλλαγείτε από όλα τα στάδια ζωής του ψύλλου. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε σχολαστικά το σπίτι, να πλένετε με ζεστό νερό τα κρεβάτια που κοιμούνται οι γατούλες σας και να περιποιείστε την αυλή σας έτσι ώστε να επιταχύνετε τη διαδικασία απομάκρυνσης των ψύλλων.

γάτες φαγούρα δερματικές παθήσεις

Ψείρες και ακάρεα

Άλλα εξωτερικά παράσιτα όπως οι ψείρες και τα ακάρεα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα στις γάτες. Οι ψείρες προσκολλώνται στο στέλεχος της τρίχας και μπορείτε να τις βρείτε εξετάζοντας προσεκτικά τις τρίχες. Τα ακάρεα ζουν πάνω ή ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και συνήθως μπορούν να αναγνωριστούν όταν ένας κτηνίατρος εξετάζει δερματικές δοκιμές στο μικροσκόπιο. Τα ακάρεα του αυτιού μπορεί να προκαλέσουν έντονο κνησμό γύρω από τα αυτιά, το κεφάλι και το λαιμό.

Τα φάρμακα που σκοτώνουν το συγκεκριμένο παράσιτο που επηρεάζει τη γάτα σας, είναι συνήθως αρκετά αποτελεσματικά.

Δερματόφυτα (Τριχοφάγος)

Τα δερματόφυτα είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, κνησμό και δερματικά προβλήματα. Για τη διάγνωση της, ο κτηνίατρος θα αφαιρέσει μερικές τρίχες από τη γάτα σας, θα τις τοποθετήσει σε ειδικό δοχείο και θα παρακολουθήσει την ανάπτυξη μολυσματικών μυκήτων. Η θεραπεία μπορεί γίνει με φάρμακα που θα βάζετε τοπικά ή που θα δίνετε από το στόμα. Η απολύμανση του χώρου σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας είναι σημαντική για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μόλυνσης σε άλλα κατοικίδια ζώα ή και ανθρώπους.

γάτες φαγούρα δερματικές παθήσεις

Τροφικές αλλεργίες

Τα κοινά τροφικά αλλεργιογόνα στις γάτες είναι το βοδινό κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Λιγότερο συχνά, ευθύνονται το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κοτόπουλο και τα αυγά. Οι τροφικές αλλεργίες δεν εμφανίζονται απαραίτητα μόνο μετά από αλλαγή διατροφής. Η γάτα σας μπορεί να έτρωγε το ίδιο φαγητό για χρόνια πριν εμφανίσει αλλεργία σε αυτό.

Οι γάτες με τροφικές αλλεργίες συχνά ξύνουν το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά τους, αλλά μπορεί επίσης να επηρεαστούν και άλλα μέρη του σώματος. Περιστασιακά, μπορεί να υπάρχει επίσης έμετος, διάρροια ή μειωμένη όρεξη. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να διαγνωστούν μόνο με δοκιμή τροφής που έχει συνταγογραφηθεί από κτηνίατρο για να διαπιστωθεί εάν η φαγούρα υποχωρεί. Τα συνταγογραφούμενα τρόφιμα είναι η καλύτερη λύση γιατί οποιαδήποτε άλλη τροφή μπορεί να περιέχει ίχνη αλλεργιογόνων. Όλες οι άλλες λιχουδιές και τα αρωματικά φάρμακα πρέπει επίσης να αποκλείονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Περιβαλλοντικές Αλλεργίες

Οι γάτες με αλλεργίες του αναπνευστικού τείνουν να είναι νεαρές σε ηλικία και αρχικά εμφανίζουν κνησμό την άνοιξη ή και το φθινόπωρο. Με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα συχνά χειροτερεύουν και μπορεί να εμφανιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ορισμένες γάτες μπορεί επίσης να φτερνίζονται ή να έχουν άλλα αναπνευστικά συμπτώματα μαζί. Δεδομένου ότι ο κνησμός μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, η ατοπία μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από άλλες δερματικές παθήσεις που προκαλούν φαγούρα στις γάτες. Η αξιολόγηση του ιστορικού, των συμπτωμάτων, ο αποκλεισμός άλλων καταστάσεων και η επιβεβαίωση της ανταπόκρισης στη θεραπεία είναι συχνά απαραίτητα για την επίτευξη της οριστικής διάγνωσης.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed