Image Alt

My Pet

Γάτα που βρωμάει

Γιατί ‘βρωμάει’ η γάτα μου;

Έχετε ένα “βρωμερό” γατάκι; Οι γάτες είναι γενικά γνωστές για την καθαριότητά τους. Οι περισσότερες είναι επιμελείς και περιποιούνται συχνά, κάτι που τις κρατά απαλλαγμένες από βρωμιές και οσμές. Ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας βρωμάει ιδιαίτερα. Αν και ορισμένες οσμές γάτας είναι αβλαβείς ή διορθώνονται εύκολα, άλλες μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Προσδιορίστε την πηγή της μυρωδιάς

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε γιατί η γάτα σας βρωμάει είναι να προσδιορίσετε την πηγή της μυρωδιάς. Η γάτα σας απλώς βρωμάει γύρω από το κεφάλι ή το πρόσωπο; Μήπως στο πίσω μέρος; Παρατηρείτε μια μυρωδιά σε ένα συγκεκριμένο σημείο της γούνας ή φαίνεται να σταματάει κάπου; Το να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την άσχημη μυρωδιά της γάτας σας. Μόλις μάθετε από πού προέρχεται η μυρωδιά, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας.

Αιτίες άσχημων οσμών στη γάτα

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για τις άσχημες οσμές στις γάτες. Σε πολλές περιπτώσεις, η γάτα σας θα χρειαστεί να πάει στον κτηνίατρο. Εάν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε την πηγή της οσμής, είναι ακόμα σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Στόμα

Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι είναι φυσιολογικό για τις γάτες να έχουν κακή αναπνοή ή δυσοσμία του στόματος. Ωστόσο, η συνεχής κακή αναπνοή στις γάτες είναι συνήθως σημάδι προβλήματος υγείας. Οι προσωρινές οσμές του στόματος μπορεί να οφείλονται σε κάτι που έφαγε η γάτα.

Η οδοντική νόσος είναι ίσως η πιο κοινή αιτία κακής αναπνοής στις γάτες. Η συσσώρευση πλάκας και πέτρας έχει μια άσχημη οσμή λόγω της περιεκτικότητάς της σε βακτήρια. Η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα και να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων, οδηγώντας σε απώλεια δοντιών.

Τα έλκη και οι πληγές στο στόμα μπορεί να αναπτύξουν μια δυσάρεστη οσμή εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Τα βακτήρια στο στόμα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Αυτές οι βλάβες μπορεί να προκληθούν από στοματίτιδα ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Συνήθως είναι επίσης πολύ άβολα για τη γάτα. Η οσμή του στόματος μπορεί επίσης να αναπτυχθεί με σοβαρή νεφρική νόσο ή μη ρυθμισμένο διαβήτη.

Γάτα που βρωμάει το στόμα της

Περιοχή του πρωκτού

Εάν η άσχημη μυρωδιά προέρχεται από την περιοχή γύρω από τη βάση της ουράς, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για πρόβλημα γύρω από τον πρωκτό. Ζητήστε κτηνιατρική ιατρική φροντίδα εάν υποψιάζεστε τις ακόλουθες καταστάσεις:

Ο μετεωρισμός είναι φυσιολογικός σε ανθρώπους και ζώα και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Εάν η γάτα σας βγάζει αέρια συχνά ή έχει μια εξαιρετικά άσχημη μυρωδιά, μπορεί να υπάρχει γαστρεντερικό πρόβλημα.

Η διάρροια μπορεί να αφήσει ίχνη χαλαρών κοπράνων γύρω από το πίσω άκρο. Μπορεί να είναι δύσκολο για τη γάτα να συμβαδίσει με την περιποίηση εάν η διάρροια συνεχίζει να εμφανίζεται. Εάν η γάτα σας είχε διάρροια για δύο ή περισσότερες ημέρες, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο.

Η δυσκοιλιότητα αναγκάζει τα κόπρανα να δημιουργηθούν πίσω στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα η γάτα να καταπονείται για να αφοδεύσει. Τα σκληρά κόπρανα μπορεί να μην περάσουν, αλλά μερικές φορές τα υγρά κόπρανα μπορούν να περάσουν. Αυτό μπορεί να χτυπήσει τη γάτα σας γύρω από το πίσω άκρο και τείνει να μυρίζει ιδιαίτερα άσχημα. Αυτή είναι μια πολύ άβολη κατάσταση για τη γάτα και μερικές φορές είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος υγείας.

Οι πρωκτικοί αδένες είναι μικροσκοπικοί σάκοι που βρίσκονται ακριβώς έξω από τον πρωκτό μιας γάτας. Περιέχουν ένα λιπαρό, κάπως άσχημο υγρό που συνήθως εκφράζεται κατά την αφόδευση. Το υγρό μπορεί επίσης να απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια του έντονου φόβου, του στρες ή του ενθουσιασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πρωκτικοί αδένες μπορεί να φλεγμονωθούν, να μολυνθούν ή να επηρεαστούν. Μέρος του υγρού μπορεί να διαρρεύσει, αφήνοντας μια πολύ άσχημη μυρωδιά σε μια γάτα που δεν φαίνεται να φεύγει. Αυτές οι γάτες μπορεί να σκουπίζουν και να τρίβουν τα πίσω άκρα τους ή να γλείφουν τον πρωκτό με εμμονή.

Τα περιπρωκτικά συρίγγια είναι τραύματα μέσα και γύρω από την περιοχή του πρωκτού που έχουν δομή σαν τούνελ. Αν και αυτά είναι σχετικά ασυνήθιστα στις γάτες, μπορεί να είναι πολύ σοβαρά. Τα περιπρωκτικά συρίγγια είναι εξαιρετικά άβολα και ιδιαίτερα δύσοσμα. Μπορούν να οδηγήσουν ή να εμφανιστούν σε συνδυασμό με άλλα γαστρεντερικά προβλήματα και συχνά απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Δέρμα και τρίχωμα

Εάν η μυρωδιά της γάτας σας φαίνεται να προέρχεται από όλο το σώμα, τότε μπορεί να έχει πρόβλημα με το δέρμα και το τρίχωμα. Ένα μπάνιο μπορεί να βοηθήσει εάν η γάτα σας βρωμάει πολύ κι είναι εμφανώς βρώμικη. Ωστόσο, εάν η γάτα σας φαίνεται σχετικά καθαρή, μπορεί να συμβαίνει κάτι βαθύτερο. Ζητήστε κτηνιατρική φροντίδα για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση του δέρματος στη γάτα σας.

Οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να κάνουν τη γάτα να έχει μια άσχημη μυρωδιά παντού. Εάν η μόλυνση είναι σοβαρή, η γάτα μπορεί να έχει ένα λεπτό τρίχωμα και εμφανώς ερεθισμένο δέρμα. Μπορεί να παρατηρήσετε μια λιπαρή, δύσοσμη επικάλυψη στα χέρια σας μετά το χάιδεμα μιας γάτας με σοβαρή λοίμωξη του δέρματος. Η οσμή προκαλείται συνήθως από υπερανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων.

Τα τραύματα στο δέρμα μπορεί να μείνουν κρυμμένα κάτω από τη γούνα και να μολυνθούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια δύσοσμη έκκριση (πύον) να διαρρεύσει από το τραύμα. Εάν το σώμα της γάτας σας μυρίζει άσχημα και δεν φαίνεται να μπορείτε να βρείτε την πηγή, δοκιμάστε να περάσετε τα δάχτυλά σας μέσα από τη γούνα και να αναζητήσετε πληγές. Εάν βρείτε κάποια, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Αυτιά

Οι λοιμώξεις του αυτιού προκαλούνται από υπερανάπτυξη βακτηρίων ή ακάρεων στα αυτιά. Εκτός από το ξύσιμο και το κούνημα του κεφαλιού, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα αυτιά της γάτας σας μυρίζουν φρικτά. Ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό για να δείτε εάν υπάρχουν υπολείμματα, καθώς αυτό είναι συχνά σημάδι μόλυνσης του αυτιού. Φροντίστε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας σύντομα για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει λοίμωξη στο αυτί και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα

Τα ούρα της γάτας έχουν μια πολύ έντονη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη όταν υπάρχει πρόβλημα. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν μία πολύ έντονη στη μυρωδιά των ούρων. Η ακράτεια ή η αδυναμία ελέγχου της ούρησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η γάτα σας να μυρίζει σαν ούρα. Εάν η γάτα σας μυρίζει σαν ούρα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να προσδιορίσετε την αιτία.

Εάν, λοιπόν, πιστεύετε ότι η γάτα σας βρωμάει και παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, θα ήταν συνετό να καλέσετε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed