Image Alt

My Pet

Γιατί οι γάτες δεν τραυματίζονται όταν πέφτουν από μεγάλο ύψος

Γιατί οι γάτες δεν τραυματίζονται όταν πέφτουν από μεγάλο ύψος

Δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε ιστορίες ή να έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια, γάτες που επιβιώνουν από πτώσεις από εκπληκτικά ύψη, αφήνοντάς μας όλους άφωνους με απορίες. Αλλά τι ακριβώς επιτρέπει σε αυτά τα πλάσματα να γλιτώνουν αλώβητα από τέτοιες πτώσεις;

Η απάντηση βρίσκεται σε έναν συνδυασμό βιολογίας, φυσικής και ενστικτώδους συμπεριφοράς, που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.

Το αντανακλαστικό της “ευθυγράμμισης”

Έχετε ποτέ θαυμάσει τον τρόπο με τον οποίο μια γάτα φαίνεται να προσγειώνεται πάντα στα πόδια της, ανεξάρτητα από το πώς πέφτει; Αυτό το απίστευτο κατόρθωμα οφείλεται στο έμφυτο “αντανακλαστικό ευθυγράμμισης” της γάτας. Τα γατάκια ηλικίας μόλις τριών εβδομάδων παρουσιάζουν αυτή την ικανότητα, η οποία τα βοηθά να προσγειώνονται στα πόδια τους και να αποφεύγουν τραυματισμούς κατά τις πτώσεις.

Αυτή η αξιοσημείωτη αντίδραση είναι αποτέλεσμα της εύκαμπτης σπονδυλικής στήλης και της εξαιρετικής αίσθησης ισορροπίας της γάτας. Καθώς η γάτα αρχίζει να πέφτει, ενστικτωδώς λυγίζει την πλάτη της, επιτρέποντας στο μπροστινό και στο πίσω μισό της να στρέψουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτή η ενέργεια επιτρέπει στη γάτα να ευθυγραμμιστεί στον αέρα, εξασφαλίζοντας ότι θα προσγειωθεί στα πόδια της. Αυτό το αντανακλαστικό δεν λειτουργεί πάντα τέλεια και οι σοβαρές πτώσεις μπορεί ακόμα να οδηγήσουν σε τραυματισμούς, αλλά σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Γιατί οι γάτες δεν τραυματίζονται όταν πέφτουν από μεγάλο ύψοςΔείτε ακόμα: Γιατί η γάτα μου μυρίζει άσχημα;

Ταχύτητα πτώσης

Ενώ το αντανακλαστικό ευθυγράμμισης της γάτας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση των τραυματισμών κατά τις πτώσεις, ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την επιβίωσή της είναι το φαινόμενο της τελικής ταχύτητας. Η τελική ταχύτητα είναι η υψηλότερη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει ένα αντικείμενο καθώς πέφτει στον αέρα, και συμβαίνει όταν η δύναμη της βαρύτητας που τραβάει το αντικείμενο προς τα κάτω εξισορροπείται από την αντίσταση του αέρα που το πιέζει.

Οι γάτες είναι σχετικά μικρά και ελαφριά πλάσματα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χαμηλότερη τελική ταχύτητα σε σύγκριση με μεγαλύτερα ζώα ή αντικείμενα. Αυτή η μειωμένη τελική ταχύτητα μειώνει σημαντικά τη δύναμη πρόσκρουσης κατά την προσγείωση. Ουσιαστικά, όσο πιο αργή είναι η πτώση, τόσο λιγότερη ενέργεια μεταφέρεται στη γάτα κατά την πρόσκρουση, μειώνοντας την πιθανότητα σοβαρών τραυματισμών.

Η τεχνική της διασποράς της δύναμης κρούσης

Ακόμη και με τις ενστικτώδεις ακροβασίες τους και τη μειωμένη τελική ταχύτητα, η επιβίωση από μια πτώση από σημαντικά ύψη θα ήταν και πάλι πρόκληση, αν οι γάτες δεν είχαν ένα ακόμη κόλπο στα πόδια τους: την ικανότητα να κατανέμουν τη δύναμη πρόσκρουσης στο σώμα τους.

Όταν μια γάτα προσγειώνεται, τα πόδια της λειτουργούν ως αμορτισέρ, κάμπτοντας και κατανέμοντας τη δύναμη της πρόσκρουσης σε πολλαπλές αρθρώσεις. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καταγμάτων και άλλων τραυματισμών. Επιπλέον, οι γάτες διαθέτουν αξιοσημείωτη ελαστικότητα στα οστά τους, επιτρέποντάς τους να απορροφούν τις κρούσεις και να αναπηδούν πιο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ οι γάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από πτώσεις από ύψος, αυτό δεν τις καθιστά άτρωτες και ότι θα φύγουν όλες αλώβητες. Οι σοβαρές πτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed