
Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια και πώς τα χρησιμοποιούν
Τα μουστάκια στο πρόσωπο μιας γάτας δεν είναι διακοσμητικά. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, ενώ επίσης εξυπηρετούν μια ποικιλία λειτουργιών.
Μουστάκια στις γάτες: Ποια η χρησιμότητα;
Ας δούμε όμως γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια και πώς τα χρησιμοποιούν.
Αίσθηση αφής
Η κύρια λειτουργία τους είναι η αίσθηση της αφής. Τα θυλάκια από τα οποία αναπτύσσονται αυτές οι τρίχες περιβάλλονται από αισθητήρια κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα μεταδίδουν πληροφορίες που είναι παρόμοιες με τα σήματα που στέλνουν τα δάχτυλά μας στον εγκέφαλό μας.
Τα αισθητήρια κύτταρα διεγείρονται από τις μικρότερες δονήσεις στiς τρίχες τους, επιτρέποντας στις γάτες να αισθάνονται όχι μόνο στερεά αντικείμενα, αλλά ακόμη και να παρατηρούν τα ρεύματα αέρα από την κίνηση κοντά τους. Αυτό βοηθά κυρίως τις γάτες να:
- Αξιολογούν καλύτερα το περιβάλλον τους
- Αποφεύγουν οτιδήποτε για τα μάτια και το πρόσωπό τους (όπως κλαδιά και έντομα)
- Κυνηγούν καλύτερα τη νύχτα
- Κρίνουν αν μπορούν να χωρέσουν σε μικρούς χώρους
Αίσθηση Προσανατολισμού
- Ο τρόπος με τον οποίο η βαρύτητα έλκει τα μουστάκια της “λέει” πώς είναι προσανατολισμένη σε σχέση με το έδαφος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις γάτες που πρέπει πάντα να προσγειώνεται στα πόδια!
Επικοινωνία
Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μουστάκια της γάτας μπορεί να εμπλέκονται στην επικοινωνία με άλλες γάτες και ακόμη και με κάποιους παρατηρητικούς ιδιοκτήτες. Οι μικροσκοπικοί μύες γύρω από τη βάση των μουστακιών επιτρέπουν στις στρεσαρισμένες γάτες να δείχνουν τα μουστάκια τους προς πιθανές απειλές και να τις χαλαρώνουν όταν είναι ικανοποιημένες. Μια γάτα που δεν αισθάνεται καλά μπορεί να τραβήξει τα μουστάκια της προς το πρόσωπό της. Κάτι σαν να κάνει γκριμάτσα.
Δείτε επίσης: Πώς να σταματήσετε τη γάτα σας να αφοδεύει στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα
Πόσα μουστάκια έχουν οι γάτες;
Τα πιο ευδιάκριτα μουστάκια, αυτά στο άνω χείλος, βρίσκονται σε σειρές των 4-5, με τα κοντύτερα μουστάκια μπροστά και τα μακρύτερα πίσω.
Οι περισσότερες γάτες έχουν περίπου 12 μουστάκια σε κάθε άνω χείλος, 3 πάνω από κάθε μάτι και μερικά μικρότερα στο πηγούνι. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες γάτες έχουν επίσης μερικά μουστάκια στο πίσω μέρος των καρπών τους!
Μπορούν να τραυματίσουν τα μουστάκια τους;
Αν και τα μουστάκια μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με τις αισθήσεις, οι ίδιες οι τρίχες είναι κατασκευασμένες από κερατίνη, όπως ακριβώς και οι τρίχες στο κεφάλι σας, και δεν έχουν αίσθηση. Ωστόσο, κάθε θυλάκιο του μουστάκιου της γάτας μπορεί να συνδέεται με 100-200 νευρώνες και η υπερδιέγερση του μουστάκιου ή η “κόπωση του μουστάκιου” είναι ένα υπαρκτό ζήτημα. Η κόπωση του μουστάκιου προκαλείται συνήθως από χρόνια, επαναλαμβανόμενη πίεση στο μουστάκι και πυροδότηση των νευρώνων με τρόπο που υπερδιεγείρει τη γάτα σας. Συχνά συνδέεται με ακατάλληλου μεγέθους πιάτα τροφής και νερού.
Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν θέλει να τρώει από το μπολ της τροφής της ή φαίνεται να στενοχωριέται μέχρι να το ρίξει στο πάτωμα, πείτε το στον κτηνίατρό σας. Η γάτα σας μπορεί να επωφεληθεί από κάποια πιο ρηχά πιάτα για να προστατεύσει τα ευαίσθητα μουστάκια της. Ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν το τρίχωμα, όπως η λοίμωξη, η ψώρα και η αγγειίτιδα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους θύλακες των μουστάκια της γάτας και να τα κάνουν να πέσουν ή να καθυστερήσουν την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορούν να κάνουν μια γάτα να χάσει τα μουστάκια της. Όπως πάντα, φροντίστε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την υγεία αυτών των σημαντικών οργάνων.
Ξαναβγαίνουν τα μουστάκια της γάτας;
Αν η γάτα σας σπάσει τα μουστάκια της ή αν χρειαστεί να τα κόψει για ιατρικούς λόγους, εφόσον ο θύλακας δεν υποστεί ζημιά, οι τρίχες αυτές θα ξαναβγούν. Στην πραγματικότητα, τα κανονικά μουστάκια της γάτας αποβάλλονται περιστασιακά όπως και οι άλλες τρίχες, ποτέ όμως πάνω από 1-2 κάθε φορά.
Μπορεί να χρειαστούν από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες για να ξαναβγούν τα μουστάκια του προσώπου μιας γάτας στο κατάλληλο μήκος για να είναι λειτουργικά. Είναι πολύ φυσιολογικό σε ορισμένα χρώματα τριχώματος τα λευκά μουστάκια να ξαναβγαίνουν μαύρα ή το αντίστροφο. Η αλλαγή χρώματος δεν επηρεάζει τη λειτουργία τους.
Δείτε επίσης:
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.