Image Alt

My Pet

γάτες μουστάκια

Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια;

Τα μουστάκια είναι ένα αξιοσημείωτο μέρος του προσώπου στις γάτες, ενώ και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, ενώ επίσης εξυπηρετούν μια ποικιλία λειτουργιών. Ας δούμε όμως γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια και πώς τα χρησιμοποιούν.

Τι προσφέρουν τα μουστάκια στις γάτες

γάτες μουστάκια

Αίσθηση της αφής

Η κύρια λειτουργία τους είναι η αίσθηση της αφής. Τα θυλάκια από τα οποία αναπτύσσονται αυτές οι τρίχες περιβάλλονται από αισθητήρια κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα μεταδίδουν απτικές πληροφορίες που είναι παρόμοιες με τα σήματα που στέλνουν τα δάχτυλά μας στον εγκέφαλό μας.

Τα αισθητήρια κύτταρα διεγείρονται από τις μικρότερες δονήσεις στiς τρίχες τους, επιτρέποντας στις γάτες να αισθάνονται όχι μόνο στερεά αντικείμενα, αλλά ακόμη και να παρατηρούν τα ρεύματα αέρα από την κίνηση κοντά τους.

Αυτό βοηθά κυρίως τις γάτες να:

  • Αξιολογούν καλύτερα το περιβάλλον τους από κοντά
  • Αποφεύγουν κάτι απειλητικό για τα μάτια και το πρόσωπό τους, όπως κλαδιά και έντομα
  • Κυνηγούν καλύτερα τη νύχτα
  • Να είναι σε θέση να κρίνουν αν μπορούν να χωρέσουν σε μικρούς χώρους

Αίσθηση Προσανατολισμού

Ορισμένα κύτταρα του ωοθυλακίου έχουν επίσης ιδιοδεκτική ικανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο η βαρύτητα τραβά τα το τρίχωμα θα πει σε μια γάτα πώς είναι προσανατολισμένοι σε σχέση με το έδαφος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα ζώο που πρέπει πάντα να προσγειώνεται στα πόδια του!

Επικοινωνία

Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μουστάκια της γάτας μπορεί να εμπλέκονται στην επικοινωνία με άλλες γάτες και ακόμη και με κάποιους παρατηρητικούς ιδιοκτήτες. Οι μικροσκοπικοί μύες γύρω από τη βάση των μουστακιών επιτρέπουν στις στρεσαρισμένες γάτες να δείχνουν τα μουστάκια τους προς πιθανές απειλές και να τις χαλαρώνουν όταν είναι ικανοποιημένες. Μια γάτα που δεν αισθάνεται καλά μπορεί να τραβήξει τα μουστάκια της προς το πρόσωπό της σε μια γκριμάτσα.

Πόσα μουστάκια έχουν οι γάτες;

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να το ξεχωρίσεις σε μερικές γάτες, τα μουστάκια απέχουν πολύ τακτικά και αναπτύσσονται σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Τα πιο εμφανή μουστάκια, αυτά στο πάνω χείλος, είναι σε διατεταγμένες σειρές των 4-5 με τα πιο κοντά μουστάκια μπροστά και τα μακρύτερα μουστάκια πιο πίσω.

Οι περισσότερες γάτες έχουν περίπου 12 μουστάκια σε κάθε άνω χείλος, 3 πάνω από κάθε μάτι και μερικά πιο κοντά στο πηγούνι τους. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες γάτες έχουν και μερικά μουστάκια στο πίσω μέρος των καρπών τους!

Μπορούν οι γάτες να τραυματίσουν τα μουστάκια τους;

Αν και τα μουστάκια της γάτας μεταδίδουν αισθητηριακές πληροφορίες, η τρίχα είναι φτιαγμένη από κερατίνη και δεν έχουν αίσθηση.

Κάθε ωοθυλάκιο στα μουστάκια της μπορεί να συσχετιστεί με έως και 100-200 νευρώνες και η υπερδιέγερσή τους ή η εξασθένιση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Η αδυναμία προκαλείται συνήθως μετά από χρόνια, επαναλαμβανόμενης πίεσης στο μουστάκι και πυροδότηση των νευρώνων με τρόπο που υπερδιεγείρει τη γάτα σας. Συχνά συνδέεται με πιάτα φαγητού και νερού ακατάλληλου μεγέθους.

Αν παρατηρήσετε ότι δεν αρέσει στη γάτα σας να τρώει από το μπολ με το φαγητό της ή φαίνεται ότι στεναχωριέται μέχρι να το βγάλει στο πάτωμα, αναφέρετε το στον κτηνίατρό σας. Η γάτα σας μπορεί να επωφεληθεί αν χρησιμοποιείτε πιο ρηχά πιάτα για να προστατεύσετε τα ευαίσθητα μουστάκια της.

Ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν το τρίχωμα, όπως μόλυνση, ψώρα και αγγειίτιδα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους θύλακες στα μουστάκια της γάτας και να τα κάνουν να πέσουν ή να καθυστερήσουν την ανάπτυξή τους.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορούν να κάνουν μια γάτα να χάσει τα μουστάκια της. Όπως πάντα, φροντίστε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας εάν ανησυχείτε για κάτι.

Τι θα συμβεί αν κόψετε μουστάκια γάτας;

Δεδομένου ότι τα νεύρα συνδέονται με το θύλακα και όχι με την ίδια την τρίχα, αν κοπούν τα μουστάκια μιας γάτας δεν είναι επώδυνο από μόνο του, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Ακόμη και τα γατάκια σε εσωτερικούς χώρους βασίζονται στην αισθητηριακή εισροή από τα μουστάκια τους και μια ξαφνική αλλαγή στις πληροφορίες που μπορούν να λάβουν από το περιβάλλον τους μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό και να τα μπερδέψει.

Αναπτύσσονται τα μουστάκια της γάτας;

Εάν σπάσουν τα μουστάκια της ή πρέπει να κοπούν για ιατρικούς λόγους, εφόσον ο θύλακας δεν υποστεί καμία βλάβη, αυτές οι τρίχες θα ξαναφυτρώσουν. Στην πραγματικότητα, τα κανονικά μουστάκια της γάτας πέφτουν περιστασιακά όπως και άλλες τρίχες, αν και ποτέ δεν ξεπερνούν τα 1-2 τη φορά.

Για να αναπτυχθεί ξανά το μουστάκι στο πρόσωπο μιας γάτας στο κατάλληλο μήκος και να είναι λειτουργικό, μπορεί να χρειαστούν από 6 εβδομάδες έως 3 μήνες . Είναι πολύ φυσιολογικό με μερικά χρώματα τριχώματος τα λευκά μουστάκια να ξαναβγαίνουν μαύρα ή το αντίστροφο. Η αλλαγή χρώματος δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία τους.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed