Image Alt

My Pet

Οι αλήθειες και οι μύθοι για την τύφλωση στις λευκές γάτες

Λευκές γάτες: Είναι πιο επιρρεπείς σε τύφλωση ή κώφωση;

Γνωρίζατε ότι μόνο το 5% περίπου των γατών έχουν ολόλευκο τρίχωμα; Οι λευκές γάτες θεωρούνται και είναι πιο σπάνιες από τις σκουρόχρωμες. Αυτό μάλιστα είναι ένας λόγος που έχουν συνδεθεί με καλή τύχη, σε πολλές χώρες. Παρόλα αυτά ίσως έχετε ακούσει ότι οι λευκές γάτες είναι πιο επιρρεπείς σε τύφλωση ή κώφωση. Υπάρχει αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς και αν ναι, γιατί συμβαίνει;

Γιατί το τρίχωμα τους είναι λευκό;

Το χρώμα των ολόλευκων γατών οφείλεται στην έλλειψη παραγωγής μελανίνης στο σώμα τους. Η μελανίνη είναι μια χρωστική ουσία που παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Είναι υπεύθυνο για να δώσει χρώμα στο δέρμα, το τρίχωμα και τα μάτια. Γιατί, λοιπόν, μόνο μερικά αιλουροειδή έχουν λευκή γούνα; Όλα εξαρτώνται από τη γενετική. Εάν μια γάτα έχει το κυρίαρχο γονίδιο W, θα γεννηθεί με καθαρό λευκό τρίχωμα. Οι γάτες αλμπίνο είναι επίσης λευκές, αλλά για διαφορετικό λόγο. Έχουν μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται αλμπινισμός που επηρεάζει την παραγωγή μελανίνης. Η  έλλειψη χρώματος είναι ο λόγος που οι γάτες αλμπίνο έχουν άχρωμη γούνα, ροζ δέρμα και χλωμά μάτια.

Μια λευκή γάτα

Είναι επιρρεπείς στην τύφλωση οι λευκές γάτες;

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λευκές γάτες δεν είναι επιρρεπείς σε κληρονομική ή επίκτητη τύφλωση. Ο μύθος ότι είναι πιο επιρρεπείς στην τύφλωση συνδέεται μάλλον με το χρώμα των ματιών τους. Οι λευκές γάτες έχουν συχνά μπλε ίριδες λόγω έλλειψης μελάγχρωσης στα μάτια τους. Ωστόσο, ο μύθος ότι οι γαλανομάτες, λευκές γάτες είναι επιρρεπείς στην τύφλωση είναι ακριβώς αυτό: μόνο ένας μύθος. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει να κάνει όμως με πρόβλημα όρασης απλώς τα μπλε μάτια υποδηλώνουν έλλειψη μελανίνης.

Η τύφλωση στις γάτες δεν σχετίζεται με το χρώμα της γούνας ή των ματιών τους. Μερικές γάτες γεννιούνται τυφλές λόγω γενετικών ελαττωμάτων. Άλλες χάνουν την όρασή τους καθώς γερνούν. Σωματικοί τραυματισμοί, λοιμώξεις και καταστάσεις όπως το γλαύκωμα και η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε τύφλωση στις γάτες. Τα σημάδια τύφλωσης περιλαμβάνουν στραβισμό, αποπροσανατολισμό και αυξημένη ένταση στη φωνή. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια στη γάτα σας, πηγαίνετε την στον κτηνίατρό το συντομότερο δυνατό.

Τι ισχύει για την κώφωση;

Τώρα ξέρετε ότι η τύφλωση στις γάτες δεν σχετίζεται με το τρίχωμα ή το χρώμα των ματιών. Ισχύει όμως το ίδιο και για την κώφωση; Δυστυχώς, οι λευκές γάτες πιο πιθανό να είναι κωφές συγκριτικά με τις σκουρόχρωμες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι λευκές γάτες είναι κωφές. Απλώς είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από συγγενή κώφωση από τις γάτες με πολύχρωμο τρίχωμα.

Οι ολόλευκες γάτες είναι πιο πιθανό να γεννηθούν κωφές λόγω του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για το λευκό τρίχωμα τους. Ωστόσο, το χρώμα των ματιών μιας λευκής γάτας είναι μεγαλύτερος δείκτης κώφωσης από το χρώμα του τριχώματος. Περίπου το 40% των λευκών γατών με ένα μπλε μάτι γεννιούνται κωφές και σχεδόν το 85% είναι κωφές αν έχουν μπλε και τα δύο μάτια. Σε γάτες με ένα μόνο μπλε μάτι, η σχέση μεταξύ μπλε ματιών και κώφωσης είναι ιδιαίτερα εμφανής, καθώς είναι συνήθως κωφές από την ίδια πλευρά.

Οι λόγοι του προβλήματος

Γιατί, λοιπόν, το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το λευκό τρίχωμα και τα μπλε μάτια προκαλεί κώφωση; Θυμάστε αυτά τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη που ονομάζονται μελανοκύτταρα; Αυτά βρίσκονται και στο εσωτερικό αυτί μιας γάτας. Το γονίδιο W καταστέλλει τα μελανοκύτταρα στο αυτί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής στις λευκές γάτες.

Τρόποι για να βοηθήσετε τη γάτα

Εφόσον, λοιπόν,  γνωρίζετε την πάθηση και λαμβάνετε μέτρα για να βοηθήσετε τη γάτα σας να προσαρμοστεί, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί να ζήσει μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή. Οι γάτες που είναι κωφές στο ένα ή και στα δύο αυτιά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις άλλες αισθήσεις τους για να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους. Οι οπτικές ενδείξεις, τα σήματα των χεριών, οι δονήσεις, η αφή και το παιχνίδι σίγουρα θα την βοηθήσουν.

Παράλληλα βοηθήματα όπως φακοί και δείκτες λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατευθύνουν την προσοχή της γάτας σας σε συγκεκριμένα μέρη γύρω από το σπίτι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις προσώπου ή και σήματα χεριών για να την διδάξετε κάποιες βασικές εντολές. Επιπλέον, μπορείτε να χτυπήσετε μια επιφάνεια ή να πατήσετε στο πάτωμα για να χρησιμοποιήσετε τη δόνηση ως ερέθισμα για να τραβήξετε την προσοχή της γάτας σας. Για να επικοινωνήσετε με τη γάτα σας χρησιμοποιώντας την αφή, προσπαθήστε να την περιποιηθείτε απαλά για να απελευθερώσετε συναισθήματα ευχαρίστησης και χαλάρωσης. Τέλος, φροντίστε η γάτα σας να συμμετέχει τακτικά σε φυσικές δραστηριότητες και να της παρέχετε παιχνίδια για να τη διατηρείτε  σε πνευματική και σωματική διέγρερση.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed