Image Alt

My Pet

Μπορεί να στειρωθεί μία γάτα ενώ είναι έγκυος;

Αν αργήσατε λίγο να στειρώσετε τη γάτα σας και εκείνη έμεινε έγκυος ή, ίσως υιοθετήσατε μια έγκυο αδέσποτη γατούλα, πιθανώς ν’ αναρωτιέστε αν μπορείτε να προχωρήσετε σε στείρωση έστω και τώρα.

Μια έγκυος γάτα μπορεί να στειρωθεί, αλλά η απόφαση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας και την οικογένειά σας.

Η στείρωση μιας εγκύου γάτας περιλαμβάνει την άμβλωση, μια πράξη που προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, αφού με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται η ζωή από τ’ αγέννητα γατάκια.

έγκυος γάτα στείρωση

Η στείρωση βοηθά στη μείωση του μεγάλου αριθμού γατών

Πολλά καταφύγια ζώων στειρώνουν αυτόματα μια έγκυο γάτα που μπαίνει στο καταφύγιο, ενώ άλλα επιτρέπουν στη γάτα να γεννήσει, ειδικά εάν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη. Επίσης υπάρχουν κάποιες ομάδες διάσωσης που επιλέγουν να μην στειρώσουν ποτέ μια διασωθείσα έγκυο γάτα.

Το τεράστιο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού γατών προκαλείται εν μέρει λόγω του ότι δεν στειρώνονται. Οι μη στειρωμένες γάτες που περνούν χρόνο έξω είναι πολύ πιθανό να μείνουν έγκυες. Είτε ανήκουν σε κάποιον, είτε είναι αδέσποτες, αυτές οι γάτες και τα γατάκια τους συνεχίζουν να ζευγαρώνουν και οι απόγονοι από αυτά τα ζευγαρώματα συνεχίζουν να ζευγαρώνουν. Μια έγκυος θηλυκή γάτα και οι απόγονοί της μπορούν να ευθύνονται για τη γέννηση πολλών εκατοντάδων γατών σε λίγα μόλις χρόνια και βέβαια γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν στους δρόμους και χάνουν τη ζωή τους είναι δυστυχώς πολύ μεγάλος.

Πότε μπορεί η εγκυμοσύνη να είναι δύσκολη για μια γάτα

Εάν η έγκυος γάτα είναι πολύ νέα, πολύ μεγάλη ή δεν έχει καλή υγεία, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας. Μερικές φορές, η πιο ευγενική και συμπονετική ενέργεια που θα μπορούσε να κάνει κάποιος με μια από αυτές τις γάτες είναι να την στειρώσει, ακόμα και αν είναι έγκυος.

Πώς να αποφασίσετε εάν πρέπει να στειρώσετε την έγκυο γάτα σας

Πόσο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη της γάτας;

Αν και η στείρωση και η άμβλωση σε γάτες που είναι έγκυες είναι συχνές σε αρχικό στάδιο, η άμβλωση σε προχωρημένη εγκυμοσύνη γενικά δεν γίνεται. Εάν είναι δική σας η γάτα, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο προχωρημένη είναι από την ημερομηνία του τελευταίου κύκλου του οίστρου της. Διαφορετικά, ένας κτηνίατρος μπορεί να κάνει αυτήν την εκτίμηση για εσάς.

Πόσο χρονών είναι η γάτα;

Οι πολύ νεαρές γάτες (κάτω του ενός έτους) ή οι μεγαλύτερες γάτες (οκτώ ετών και άνω) είναι πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές κατά τη γέννα, συμπεριλαμβανομένων παραμορφωμένων ή νεκρών γατών ή του θανάτου τους. Επιπλέον, η γέννηση και ο θηλασμός μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας.

Ποια είναι η γενική φυσική κατάσταση της γάτας;

Εάν έχει γενικά καλή υγεία και βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μπορεί να αποφασίσετε να αφήσετε την εγκυμοσύνη να συνεχίσει μέχρι τον τοκετό (γέννηση), ανάλογα με άλλους παράγοντες. Εάν είναι σε κακή φυσική κατάσταση, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη μητέρα γάτα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να καθορίσει την κατάσταση της υγείας της μητέρας της γάτας πριν από τον τοκετό.

Πόσο καλά εξοπλισμένο είναι το σπίτι σας για τη φροντίδα των νεογέννητων;

Αυτή είναι μια τεράστια δέσμευση, και όλοι στο σπίτι σας θα εμπλακούν σε κάποιο σημείο. Εάν έχετε ένα ασφαλές δωμάτιο όπου μπορείτε να περιορίσετε τη μητέρα γάτα και τα γατάκια από την εισβολή άλλων γατών, του σκύλου σας, ή μικρών παιδιών, είστε εντάξει. Διαφορετικά (στην περίπτωση ενός αδέσποτου), θα πρέπει πιθανώς να αναθέσετε τη γέννα σε ειδικούς, όπως κάποια τοπική οργάνωση για αδέσποτα.

Πόσο εύκολο είναι να βρείτε καλούς κηδεμόνες για τα γατάκια και τη μητέρα γάτα;

Εάν είστε από εκείνες τις οικογένειες που έχουν άφθονο χώρο για περισσότερες γάτες και οικονομικά είστε σε θέση να τις φροντίσουν, τότε μπορείτε να κρατήσετε τη μητέρα και τα γατάκια. Εάν σκέφτεστε να βρείτε σπίτια για τα γατάκια, θα πρέπει να είστε επιλεκτικοί στη διαδικασία ελέγχου σας για το ποιοι άνθρωποι θα τα υιοθετήσουν.

Φροντίδα εγκύου γάτας

Εάν αποφασίσατε να αφήσετε τη γάτα σας να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της, πιθανότατα θα έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς να την φροντίσετε. Καλό είναι να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας. Η κύρια ευθύνη σας θα είναι να της παρέχετε διατροφή υψηλής ποιότητας που έχει σχεδιαστεί για σωστή ανάπτυξη και να της προσφέρετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον.

Η περίοδος κύησης συνήθως διαρκεί από 65 έως 67 ημέρες, αλλά μπορεί και να διαφέρει. Μέχρι να παρατηρήσετε ότι είναι έγκυος, πιθανότατα θα είναι τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Στις έξι εβδομάδες, η εγκυμοσύνη γίνεται πιο εμφανής. Αυτή τη στιγμή, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει έναν υπέρηχο για να μετρήσει τον αριθμό των εμβρύων. Οι γέννες μπορεί να κυμαίνονται από ένα έως οκτώ ή περισσότερα γατάκια, με μέσο όρο δύο έως πέντε γατάκια.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πόσα γατάκια αναμένονται πριν γεννήσει η μητέρα γάτα. Ένας κτηνίατρος μπορεί να παρέχει έναν εκτιμώμενο αριθμό με βάση έναν υπέρηχο. Αν και η γάτα σας είναι απίθανο να χρειαστεί τη βοήθειά σας κατά τη διάρκεια του τοκετού, περιστασιακά μπορεί να προκύψουν επιπλοκές Μπορείτε να την παρακολουθήσετε να γεννά από ασφαλή απόσταση, παρεμβαίνοντας μόνο εάν υπάρχει πρόβλημα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed