Image Alt

My Pet

Τριχοφάγος της γάτας

Τριχοφάγος της γάτας

Η δερματοφυτίωση ή αλλιώς όπως είναι γνωστή στον πολύ κόσμο, τριχοφάγος της γάτας! Προσβάλει κυρίως νεαρές γάτες που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα αντισώματα σε κάποιους μύκητες, αλλά και τις ενήλικες γάτες με μακρύ τρίχωμα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί μεταδίδεται και στον άνθρωπο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γατών είναι φορείς των δερματοφυτών. Από αυτές νοσούν σχεδόν οι μισές. Οι υπόλοιπες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, ωστόσο μεταδίδουν εξίσου τους μύκητες σε άλλα ζώα και στον άνθρωπο.

Από τι προκαλείται ο τριχοφάγος της γάτας

Προκαλείται από τους μύκητες Microsporum ή Trichopyton. Προσβάλλει τις νεαρές γάτες που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα αντισώματα σε αυτούς τους μύκητες. Ακόμα και η κακή διατροφή χωρίς επαρκή θρεπτικά συστατικά, μπορεί να είναι αιτία για να προσβληθεί μια γάτα από τριχοφάγο. Επίσης, ένα περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας συμβάλουν στην εμφάνιση και στην ανάπτυξη αυτής της νόσου. Από τριχοφάγο κινδινεύουν και οι γάτες που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό, λόγω λευχαιμίας ή από ιογενή ανοσοανεπάρκεια ή κάνουν χρήση κορτιζόνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα εντοπίζονται κυρίως στο κεφάλι, γύρω από τα μάτια, στο στόμα στα ρουθούνια και στα αυτιά. Εκεί θα δείτε περιοχές με αλλοιώσεις όπου έχει πέσει το τρίχωμα. Στο δέρμα παρουσιάζονται και κάτι σαν λέπια, πιτυρίδα. Μπορεί επίσης να υπάρχει κρούστα που όταν αφαιρείται εμφανίζεται έντονη φλεγμονή με υγρό. Επίσης παρατηρείται έντονος κνησμός στο ζώο, με αποτέλεσμα να ερεθίζει περισσότερο την περιοχή.

Τριχοφάγος της γάταςΔιάγνωση

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε θα πρέπει το γρηγορότερο να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας. Ο πρώτος έλεγχος γίνεται με την βοήθεια μιας ειδικής λυχνίας. Αν πρόκειται για δερματοφάγο, οι μολυσμένες περιοχές φωσφορίζουν. Στη συνέχεια αν υπάρχει αμφιβολία ο κτηνίατρος θα προχωρήσει σε καλλιέργεια των τριχών για μύκητες, ο πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος για διάγνωση της δερματοφυτίωσης.

Θεραπεία

Μερικές περιπτώσεις τριχοφάγου στη γάτα μπορεί να αυτοθεραπευτούν. Όμως, επειδή αυτό σπάνια συμβαίνει και υπάρχει πάντα η πιθανότητα μετάδοσης του μύκητα στον άνθρωπο, θα πρέπει να γίνεται θεραπεία του ζώου σε όλες τις περιπτώσεις. Όλα τα ζώα που ζουν στον ίδιο χώρο θα πρέπει να υποβάλλονται προληπτικά σε θεραπεία, ακόμη και αυτά που δεν εμφανίζουν αλλοιώσεις.

Η θεραπεία γίνεται με μπάνια χρησιμοποιώντας ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν. Τα ζώα που παρουσιάζουν αλλοιώσεις θα πρέπει να κουρεύονται και το τρίχωμα να καταστρέφεται (με κάψιμο). Το περιβάλλον διαβίωσης της γάτας θα πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται σχολαστικά.

Πρόληψη

Κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος για τριχοφάγο.  Επίσης, η χορήγηση εμβολίου, λειτουργεί αποτελεσματικά. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί, με την καθαριότητα του σπιτιού μας. Κάθε γάτα που συμμετέχει σε εκθέσεις ζώων ή καλλιστεία θα πρέπει να κάνει ένα αντιμυκητιακό μπάνιο αμέσως μόλις επιστρέψει στο σπίτι. Μεγάλη προσοχή και για την γάτα σας αλλά και για να αποτραπεί η μόλυνση κάποιου ανθρώπου.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed