Image Alt

My Pet

Γαϊδουράκια σε φωτογραφία

10+1 τέλεια και περίεργα facts για τα γαϊδουράκια

Μπορεί να μην έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες, ούτε να βρίσκονται σε αφίσες στα παιδικά υπνοδωμάτια, αλλά τα σκληρά εργαζόμενα γαϊδουράκια είναι αξιαγάπητα και συναρπαστικά πλάσματα. Ακόμη και οι έμπειροι ιππείς είναι πιθανό να εκπλαγούν με μερικά από αυτά τα facts σχετικά με τα γαϊδουράκια.

1. Είναι πανέξυπνα

Είναι στωικά, πραγματιστές, έξυπνα και έχουν εκπληκτική μνήμη. Αν και είναι ευαίσθητα στον πόνο και τον φόβο όσο ένα άλογο, δεν το δείχνουν. Το είδος του γαϊδουριού έχει εξελιχθεί για να κρύψει τη δυσφορία ή το άγχος του ως μέσο επιβίωσης από τα θηράματα.

Είναι πολύ έξυπνα και συχνά μαθαίνουν κάτι από την πρώτη φορά που τους διδάσκεται. Συνδυάζουν τα δύο χαρακτηριστικά της στωικότητας και της ευφυΐας και λανθασμένα χαρακτηρίζεται ως «πείσμα». Επειδή τα γαϊδούρια είναι τόσο έξυπνα, έχουν εκπληκτικές συλλογιστικές ικανότητες και πρέπει να τους δείξουμε όχι μόνο πώς να κάνουν κάτι, αλλά γιατί πρέπει να το κάνουν. Το να τους εξαναγκάσετε ή να τους εκφοβίσετε να κάνουν κάτι θα πυροδοτήσει αυτή τη διάσημη στάση του ποδιού, που κάθονται πίσω και αντιστέκονται.

Όσοι γνωρίζουν πραγματικά πώς να συμπεριφερθούν σε ένα γαϊδούρι ξέρουν ότι πρέπει να τους αφήνουν υπομονετικά να μάθουν κάτι παρακολουθώντας το και παίρνοντας τη δική τους απόφαση  να προχωρήσουν. Τελικά, ο πάντα περίεργος, στοργικός γάιδαρος θα αναλάβει πρόθυμα το έργο.

2. Σχηματίζουν απίστευτα δυνατές φιλίες και θρηνούν για τον χαμό ενός φίλου

Τα γαϊδούρια είναι εκπληκτικά στοργικά ζώα. Αναζητούν έμπιστους ανθρώπους ή άλλα ζώα, είτε για να τα χαϊδέψουν είτε απλά για να σταθούν κοντά τους. Μπορούν να έρθουν αρκετά κοντά με σκύλους, άλογα και άλλα ζωάκια. Οι φίλοι των γαϊδουριών είναι εξαιρετικά σημαντικοί για αυτά. Σχηματίζουν τόσο δυνατούς δεσμούς που όταν πεθαίνει ένας σύντροφός τους θρηνούν. Το άγχος της θλίψης τους μπορεί να τους κάνει να αρρωστήσουν βαριά.

Τα γαϊδούρια είναι επιρρεπή σε μια κατάσταση που ονομάζεται «υπερλιπαιμία». Ουσιαστικά, είναι ένα σύνδρομο όπου υπάρχει πολύ λίπος στο αίμα. Είναι μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή τους και το άγχος είναι μια από τις κοινές αιτίες. Το πένθος για έναν χαμένο φίλο μπορεί να προκαλέσει υπερλιπαιμία στα γαϊδούρια, ενώ μερικές φορές σταματούν να τρώνε εντελώς όταν στερούνται έναν σύντροφο.

3. Τα γαϊδούρια ευδοκιμούν με τροφές χαμηλής ενέργειας

Οι ιδιοκτήτες αλόγων συχνά διστάζουν να ταΐσουν τα άλογά τους με τροφές χαμηλής ενέργειας. Τα καταστήματα ζωοτροφών είναι γεμάτα με δεκάδες ποικιλίες σιτηρών, μείγματα γεμάτα μελάσα και πλούσιες ζωοτροφές για άλογα απόδοσης. Ωστόσο, αυτός είναι ένας εφιάλτης για τα γαϊδούρια.

Τα γαϊδούρια, λόγω του εξαιρετικά αποτελεσματικού μεταβολισμού τους, όχι μόνο μπορούν να επιβιώσουν με τροφή “κακής ποιότητας”, αλλά θα υποφέρουν και από πολλές ασθένειες εάν τρέφονται με τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια ή ζάχαρη. Από λαμινίτιδα μέχρι έλκη και υπερλιπαιμία, η λανθασμένη διατροφή ενός γαϊδάρου μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία ασθενειών.

4. Τα γαϊδούρια είναι εκπληκτικά δυνατά

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά facts για τα γαϊδουράκια είναι ότι είναι πάρα πολύ δυνατά. Ένας υγιής, ώριμος γάιδαρος μπορεί να φέρει το 25% του βάρους του! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα γαϊδούρια είναι οι “βασιλιάδες” του φορτίου. Για το μέγεθός τους είναι πολύ ισχυρά πλάσματα. Έχουν συνεισφέρει τρομερά στην ανάπτυξη πολλών εθνών δουλεύοντας σε ορυχεία, μεταφέροντας φορτία, τραβώντας καρότσια και μεταφέροντας αναβάτες.

5. Ζευγαρώνουν με άλογα οι απόγονοι ονομάζονται «μουλάρια»

Όταν ζευγαρώνουν πλάσματα διαφορετικών ειδών, οι απόγονοι είναι υβρίδια. Οι υβριδικοί απόγονοι των αλόγων και των γαϊδάρων ονομάζονται «μουλάρια». Πιο σωστά, ο απόγονος ενός αρσενικού γαϊδάρου και ενός θηλυκού αλόγου (φοράδα) είναι μουλάρι, αλλά αν ο πατέρας είναι αρσενικό άλογο (επιβήτορας) και η μητέρα είναι θηλυκός γάιδαρος , ο απόγονος αναφέρεται ως “γαϊδουρομούλαρο ή γίννος”. Αν και είναι ο γενικός κανόνας ότι τα μουλάρια είναι στείρα, υπήρξαν περιπτώσεις (αν και αρκετά σπάνιες) μη στείρων υβριδίων αλόγου/γάιδαρου που κυοφορούν πουλάρια. Τα θηλυκά μουλάρια μπορούν επίσης να μεταφέρουν με επιτυχία έμβρυα που έχουν μεταμοσχευθεί από φοράδες.

Facts για τα γαϊδουράκια

6. Έχουν δύο χρωμοσώματα λιγότερα από τα άλογα

Το άλογο έχει 64 χρωμοσώματα, ενώ ο γάιδαρος έχει 62. Την ίδια στιγμή, ένα μουλάρι, που είναι υβρίδιο γαϊδουριού-άλογου, έχει 63.

7. Τα θηλυκά γαϊδούρια κυοφορούν έως και 56 εβδομάδες

Η περίοδος κύησης μιας φοράδας (θηλυκού αλόγου) είναι κατά μέσο όρο περίπου έντεκα μήνες και μία εβδομάδα. Αυτός είναι πολύς καιρός για τον ανήσυχο ιδιοκτήτη φοράδας που περιμένει την άφιξη του νέου πουλαριού. Κατά μέσο όρο, όμως ένας θηλυκός γάιδαρος μεταφέρει τα μωρά του περισσότερο από ένα χρόνο – και μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 14,5 μήνες!

Όπως σε τόσα άλλα θέματα, ο ιδιοκτήτης ενός γαϊδάρου πρέπει να έχει υπομονή παρόμοια με αυτή του ίδιου του γαϊδάρου. Αξίζει, όμως, την αναμονή, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο χαριτωμένο από ένα μωρό γαϊδουράκι.

8. Μπορούν να γίνουν φύλακες του κοπαδιού

Αυτά τα στοργικά, υπομονετικά, μικρά γαϊδούρια μπορούν να μετατραπούν σε φύλακες, αφού είναι πολύ προστατευτικά με το κοπάδι. Έχουν μια ενστικτώδη αντιπάθεια για τα κογιότ και τις αγριόγατες και θα πολεμήσουν με τις οπλές και τα δόντια τους ενάντια σε τυχόν παραβάτες. Ακόμη και σε ένα μικρό ράντσο, ο φωνητικός γάιδαρος θα ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες του για καταστάσεις που απαιτούν προσοχή.

9. Μπορούν να ζήσουν πάνω από 50 χρόνια

Ένα ακόμη από εντυπωσιακά facts για τα γαϊδουράκια είναι ότι μπορούν να ζήσουν πάνω από 50 χρόνια, ενώ είναι πιο δυνατά από ένα άλογο στο ίδιο μέγεθος με αυτά. Μάλιστα έχουν τόσο καλή μνήμη που μπορούν να αναγνωρίσουν περιοχές και άλλα γαϊδούρια με τα οποία ήταν μαζί πριν από 25 χρόνια.

10. Δεν τους αρέσει η βροχή

Δεν τους αρέσει καθόλου η βροχή, ενώ αν παραμείνουν σε αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην υγεία τους, αφού η γούνα τους δεν είναι αδιάβροχη.

11. Τα γαϊδουράκια είναι ζώα αγέλης

Τέλος, ένα από τα πιο άγνωστα facts για τα γαϊδουράκια είναι ότι είναι ζώα αγέλης. Στα γαϊδούρια δεν αρέσει να είναι μόνα τους, αν και ένας μόνο γάιδαρος θα ζήσει ευτυχισμένος με τις κατσίκες. Ένα κοπάδι θα επιλέξει τον πιο δυνατό γάιδαρο για αρχηγό του, ακόμα κι αν είναι εξημερωμένος. Στην άγρια φύση, ο αρχηγός-γάιδαρος έμενε για να αποκρούσει την επίθεση ενός λύκου ή άλλων αρπακτικών και να επιτρέψει στο υπόλοιπο κοπάδι να διαφύγει σε ασφαλές μέρος. Τα γαϊδούρια σε ένα κοπάδι περιποιούνται ο ένας τον άλλον με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι πίθηκοι και οι χιμπατζήδες.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed