Image Alt

My Pet

Άγιος Φραγκίσκος Ασίζης προστάτης ζώων

Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης: Προστάτης των ζώων

Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος και σήμερα 4 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη του.

Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης

Γεννήθηκε το 1181 ή 1182 στην Ασίζη της Κεντρικής Ιταλίας από πλούσια οικογένεια και το κοσμικό του όνομα ήταν Τζιοβάνι ντι Πιέτρο ντι Μπερναρντόνε. Ο Φραγκίσκος έφυγε από τη ζωή στις 3 Οκτωβρίου του 1226. Δυο χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε Άγιος. Η μνήμη του τιμάται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 4 Οκτωβρίου.

Σ’ ένα ταξίδι του στην Ρώμη είδε ένα όραμα, το οποίο τού άλλαξε την ζωή. Στο όραμα αυτό εμφανίστηκε ο Θεός ενώπιον του και του ζήτησε να αποκαταστήσει την Εκκλησία, που τότε βρισκόταν σε ηθική αποσύνθεση. Ο μοναχός πλέον Φραγκίσκος, άρχισε να κηρύττει την μεταμέλεια, προτρέποντας τους χριστιανούς να ακολουθούν την εντολή του Χριστού προς τους Αποστόλους.

Σύμφωνα με την παράδοση ο Φραγκίσκος συνήθιζε να κηρύττει τον λόγο του Θεού, στα πουλιά και στ’ άλλα πλάσματα της φύσης. Θεωρούσε το σύνολο της φύσης ως τον καθρέφτη του Θεού και ως σειρά βαθμίδων προς τον Θεό. Αποκαλούσε όλα τα πλάσματα «αδελφούς» του και «αδελφές» του. Για αυτό έχει αναγορευτεί από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Το κήρυγμα του Αγίου Φραγκίσκου στα πτηνά

άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης - προστάτης των ζώων

Ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, ο προστάτης των ζώων, έχτισε δεσμούς αγάπης με όλα τα πλάσματα στο ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τα πτηνά, τα οποία συχνά τον ακολουθούσαν και καθόντουσαν στους ώμους ή τα χέρια καθώς προσευχόταν ή περπατούσε. Διαβάστε την ιστορία του διάσημου κηρύγματος πτηνών που κήρυξε ο Φραγκίσκος μια μέρα όταν ενώ ταξίδευε με κάποιους στην κοιλάδα του Σπολέτο στην Ιταλία, καθώς παρατήρησε ότι ένα τεράστιο κοπάδι πουλιών είχε συγκεντρωθεί σε μερικά δέντρα δίπλα σε ένα χωράφι και τον παρακολουθούσαν σαν να περίμεναν κάτι. Τότε, αποφάσισε να κάνει ένα κήρυγμα για την αγάπη του Θεού για αυτά.

Η αναφορά των μοναχών που κατέγραψαν το κήρυγμα δημοσιεύτηκε αργότερα στο αρχαίο βιβλίο «Τα μικρά λουλούδια του Αγίου Φραγκίσκου».

«Γλυκά μου αδέρφια, πουλιά του ουρανού είσαστε δεμένα στον ουρανό, στον Θεό, τον Δημιουργό σας. Σε κάθε χτύπο των φτερών σου και σε κάθε νότα των τραγουδιών σου, να τον επαινείς. Σας έχει δώσει το μεγαλύτερο από τα δώρα, την ελευθερία του αέρα. Ούτε σπέρνετε, ούτε θερίζετε, όμως ο Θεός σας παρέχει το πιο νόστιμο φαγητό, ποτάμια και λίμνες για να ξεδιψάσετε, βουνά και κοιλάδες για το σπίτι σας, ψηλά δέντρα για να φτιάξετε τις φωλιές σας και τα πιο όμορφα ρούχα: μια αλλαγή φτερά με κάθε εποχή. Εσείς και το είδος σας διατηρηθήκατε στην Κιβωτό του Νώε. Σαφώς, ο Δημιουργός μας σας αγαπά πολύ, αφού σας δίνει δώρα τόσο άφθονα. Παρακαλώ λοιπόν, μικρές μου αδέρφια, να προσέχετε από το αμάρτημα της αχαριστίας και να ψάλλετε πάντα δοξολογίες στον Θεό».
Οι μοναχοί που κατέγραψαν το κήρυγμα έγραψαν ότι τα πτηνά άκουγαν με προσήλωση και ο Φραγκίσκος είπε ότι όλα εκείνα τα πουλιά άρχισαν να ανοίγουν το ράμφος τους, να απλώνουν το λαιμό τους, και να ανοίγουν τα φτερά τους, και να σκύβουν το κεφάλι τους με ευλάβεια προς τη γη, και με πράξεις και τραγούδια, δείχνοντας ότι τους έδωσε μεγάλη χαρά.

Σύμφωνα με την ιστορία τα πτηνά παρέμειναν μαζεμένα γύρω από τον Φραγκίσκο, μέχρι που τα ευλόγησε και πέταξαν μακριά, άλλα κατευθύνθηκαν βόρεια, άλλα νότια, άλλα ανατολικά και άλλα δυτικά, σαν να πήγαιναν να μεταδώσουν την αγάπη του Θεού που μόλις είχαν ακούσει σε άλλα πλάσματα.

άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης - προστάτης των ζώων

Ευλογία ζώων στην Κέρκυρα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων

Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, αναβιώνει το έθιμο της ευλογίας των ζώων στην Κέρκυρα, καθώς πιστοί, τόσο Ορθόδοξοι όσο και Καθολικοί, πηγαίνουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια, σκυλάκια, γατάκια και πτηνά, για να πάρουν την ευλογία του και να έχουν υγεία, στον Ιερό Ναό Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης μια από τις πιο ιστορικές και αρχαιότερες εκκλησίες του νησιού.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed