Image Alt

My Pet

Αντιδράσεις για την πρώτη φάρμα εκτροφής χταποδιών στον κόσμο

Αντιδράσεις για την πρώτη φάρμα εκτροφής χταποδιών στον κόσμο

Ένα σχέδιο για την δημιουργία της πρώτης φάρμας χταποδιών στον κόσμο έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με την ευημερία των χταποδιών.

Η φάρμα στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας θα εκτρέφει περίπου ένα εκατομμύριο χταπόδια ετησίως για κατανάλωση

Η προοπτική της εντατικής εκτροφής χταποδιών έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις: Οι νομοθέτες στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσινγκτον έχουν προτείνει την απαγόρευση της πρακτικής πριν καν ξεκινήσει. Τα σχέδια της Nueva Pescanova αποκαλύπτουν ότι τα χταπόδια, τα οποία είναι μοναχικά ζώα που είναι συνηθισμένα στο σκοτάδι, θα διατηρούνται σε δεξαμενές με άλλα χταπόδια, ενίοτε υπό συνεχή φωτισμό. θα στεγάζονται σε περίπου 1.000 κοινόχρηστες δεξαμενές σε ένα διώροφο κτίριο στο λιμάνι Las Palmas της Gran Canaria. Δεν έχουν ποτέ εκτραφεί εντατικά χταπόδια και ορισμένοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την προτεινόμενη μέθοδο θανάτωσης σε παγωμένο νερό “σκληρή”. Η ισπανική πολυεθνική που βρίσκεται πίσω από τα σχέδια αρνείται ότι τα χταπόδια θα υποφέρουν.

Επιστήμονες χαρακτηρίζουν την προτεινόμενη μέθοδο θανάτωσης σε παγωμένο νερό “σκληρή”

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν και παρουσίασε το BBC, θα θανατώνονται με την τοποθέτηση τους σε δοχεία με νερό που διατηρείται στους -3 βαθμούς Κελσίου. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανόνες καλής διαβίωσης, καθώς τα χταπόδια δεν έχουν ποτέ πριν εκτραφεί εμπορικά. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος θανάτωσης ψαριών με τη χρήση “παγωμένου πολτού” προκαλεί αργό, στρεσογόνο θάνατο. Ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη απομακρυνθεί από την πώληση ψαριών που έχουν θανατωθεί με χρήση πάγου, συμπεριλαμβανομένων των Tesco και Morrisons.

Ο καθηγητής Peter Tse, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Dartmouth, δήλωσε στο BBC ότι “η θανάτωσή τους με πάγο θα ήταν ένας αργός θάνατος … θα ήταν πολύ σκληρό και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται”.

Αντιδράσεις για την πρώτη φάρμα εκτροφής χταποδιών στον κόσμοΤα χταπόδια αισθάνονται πόνο και ευχαρίστηση

Ο Τζόναθαν Μπιρτς, αναπληρωτής καθηγητής στο London School of Economics, ηγήθηκε μιας ανασκόπησης περισσότερων από 300 επιστημονικών μελετών, η οποία, όπως λέει, δείχνει ότι τα χταπόδια αισθάνονται πόνο και ευχαρίστηση. Αυτό οδήγησε στην αναγνώρισή τους ως “αισθανόμενα όντα” στο νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ευημερία των ζώων. Ο καθηγητής Μπιρτς και οι συν-συγγραφείς του πιστεύουν ότι η εκτροφή χταποδιών με υψηλή ευημερία είναι “αδύνατη” και ότι η θανάτωση σε παγωμένο πολτό “δεν θα ήταν αποδεκτή μέθοδος θανάτωσης σε εργαστήριο”.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed