Image Alt

My Pet

Εικόνα με άστεγο και κατοικίδιο

Άστεγοι και κατοικίδια: Αλήθειες που πρέπει να ξέρεις

Οι άστεγοι προτιμούν να κοιμούνται στο δρόμο με τα κατοικίδιά τους παρά να πάνε σε έναν ξενώνα χωρίς αυτά. Ας δούμε ορισμένες αλήθειες για τους άστεγους και τα κατοικίδιά τους που πρέπει να γνωρίζουμε.

Γιατί οι άστεγοι έχουν κατοικίδιο;

Το να ζεις στους δρόμους μπορεί να είναι μια πολύ σκληρό. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στους άστεγους σαν να είναι αόρατοι – ή χειρότερα, θέλουν να τους κάνουν να γίνουν αόρατοι. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έλλειψη στέγης είναι μια απομονωτική εμπειρία – και οι άνθρωποι που είναι άστεγοι συχνά δεν έχουν υποστήριξη ή αγάπη από την οικογένεια ή τους φίλους. Για μερικούς, μέρες, ακόμη και εβδομάδες μπορεί να περάσουν χωρίς κανείς να αναγνωρίσει την ύπαρξή τους ή να τους δείξει καλοσύνη και στοργή, και αυτό μπορεί να σβήσει την ήδη εύθραυστη κατάσταση κάποιου.

Oι άνθρωποι μαθαίνουν να επιβιώνουν στους δρόμους – αλλά είναι αρκετά τρομακτικό μέρος, ειδικά όταν αντιμετωπίζεις την προσαρμογή σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι το μόνο πράγμα που τους δίνει το κουράγιο να αντιμετωπίζουν την σκληρή πραγματικότητα. Ο γούνινος φίλος τους είναι συχνά το μοναδικό πλάσμα στον κόσμο που φαίνεται να τους συμπεριφέρεται με άνευ όρων αγάπη και συμπόνια.

Το κατοικίδιο  παρέχει συντροφιά, προστασία και αγάπη, ενώ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην επιβίωση κάποιου. Αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τον κηδεμόνα τους και πηγή θάρρους, δύναμης και αγάπης για κάποιον που αγωνίζεται να επιβιώσει.

Μπορούν οι άστεγοι να φροντίσουν τα κατοικίδιά τους;

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι οι άστεγοι δεν μπορούν να φροντίσουν τα κατοικίδιά τους. Ωστόσο, τα άτομα που δεν έχουν στέγη αγαπούν τα κατοικίδιά τους και θα βρίσκουν πάντα τρόπους να τα βοηθήσουν. Στην πραγματικότητα, ένας άστεγος κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων προτιμά να κοιμάται στο δρόμο παρά να επιλέξει ένα κρεβάτι σε ένα καταφύγιο που δεν επιτρέπει κατοικίδια.

Τα άτομα που δεν έχουν σπίτι δεν διαφέρουν πολύ από τα άτομα που έχουν: αγαπούν τους γούνινο συντρόφους τους, τους φροντίζουν καλά και τους αντιμετωπίζουν ως οικογένεια. Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε έναν άστεγο και το κατοικίδιό του στο δρόμο, μην ανησυχείτε, το κατοικίδιό τους είναι μια χαρά.

Ένας άστεγος με το κατοικίδιό του

Γιατί οι άστεγοι έχουν ανάγκη τα κατοικίδια;

Από πού πηγάζει η ανάγκη των αστέγων να έχουν μαζί τους μία ακόμη ψυχούλα; Τι τους παρακινεί και τι τους προσφέρει πραγματικά;

Αίσθηση Σκοπού και Νέα Ελπίδα

Το να είσαι άστεγος είναι μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος. Για τους περισσότερους άστεγους κηδεμόνες κατοικίδιων, το ζωάκι τους είναι η μόνη παρηγοριά που έχουν σε αυτόν τον σκληρό κόσμο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός κατοικίδιου μειώνει τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, καθώς και άλλες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Η συντροφιά των ζώων είναι εξαιρετικά σημαντική στη ζωή των ανθρώπων – τους δίνει την αίσθηση του σκοπού και επίσης τους διδάσκει υπευθυνότητα.

Ψυχική και Σωματική Ασφάλεια

Η έλλειψη στέγης είναι μια σωματική και ψυχική απειλή για την ευημερία κάποιου. Όταν φροντίζεις ένα κατοικίδιο και αυτό σε φροντίζει ως αντάλλαγμα. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ μπορεί στην πραγματικότητα να τον κάνει σωματικά πιο υγιή.

Ένα άτομο αισθάνεται μια μεγαλύτερη ανάγκη να φροντίσει τον εαυτό του επειδή χρειάζεται να φροντίσει το κατοικίδιό του. Τους κρύους μήνες, το κατοικίδιό τους είναι πηγή ζεστασιάς και συντροφικότητας. Το να έχεις ένα κατοικίδιο όχι μόνο μειώνει το άγχος και την αρτηριακή πίεση, αλλά μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής και να απαλύνει τον σωματικό και ψυχικό πόνο.

Ανθρώπινη καλοσύνη για τα κατοικίδια των αστέγων

Ενώ εκείνοι που είναι άστεγοι συχνά αισθάνονται αόρατοι για την υπόλοιπη κοινωνία, το να έχουν ένα κατοικίδιο μπορεί πραγματικά να τους βοηθήσει να νιώσουν ξανά ότι είναι ορατοί. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να κοινωνικοποιηθούν και να αναγνωρίσουν τους άστεγους αν έχουν μαζί τους ένα κατοικίδιο.

Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι το κατοικίδιο που είναι άστεγο, αλλά ο άνθρωπος. Όταν ο κηδεμόνας βρει στέγη, τότε στέγη θα έχει και το ίδιο το κατοικίδιο.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για τους άστεγους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων;

Δυστυχώς, η κηδεμονία ενός κατοικίδιου είναι συχνά εμπόδιο για τους ανθρώπους που χρειάζονται να βρουν καταφύγιο, πρόσβαση σε υπηρεσίες ή στέγαση. Είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι να αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα κρεβάτι ξενώνα και να τον δρόμο με το κατοικίδιό τους. Περιττό να πούμε ότι οι περισσότεροι επιλέγουν το δεύτερο.

Αν και έχει σημειωθεί κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος στους ξενώνες που είναι φιλικά προς τα κατοικίδια, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανεκπλήρωτες ανάγκες και προκλήσεις για τη στέγαση αστέγων με κατοικίδια.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed