Image Alt

My Pet

Χάτσικο Αληθινή Ιστορία

Χάτσικο: Η υπέροχη αληθινή θλιβερή ιστορία ‘πίσω’ από την ταινία

Ο Χάτσικο είναι εθνικός ήρωας για τους Ιάπωνες! Ένας λευκός σκύλος ράτσας Akita τόσο διάσημος που έχουν γυριστεί πολλές ταινίες για αυτόν. Πιο διάσημη, αυτή που γύρισε το Χόλιγουντ το 2009! Έχει το δικό του χάλκινο άγαλμα δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό Shibuya στο Τόκιο, όπου καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι φωτογραφίζονται μαζί του. Άγαλμα του υπάρχει, επίσης, και στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ όπου έγινε η αμερικάνικη εκδοχή της ταινίας.

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας σκύλος που τον έλεγαν Hachiko…

Ιανουάριος του 1924. Ο Χιντεσάμπουρο Ουένο, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, μετά από παροτρύνσεις των φοιτητών του, υιοθετεί ένα λευκό κουτάβι Ακίτα ηλικίας δύο περίπου μηνών το οποίο ονομάζει Χάτσικο. Ο καθηγητής ζούσε στα περίχωρα του Τόκιο και μεγάλωσε τον Χάτσικο σαν πραγματικό φίλο και σύντροφο. Πραγματικά αχώριστοι! Καθημερινά περπατούσαν μαζί μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σιμπούγια, όπου ο καθηγητής έπαιρνε το τρένο για να πάει στο πανεπιστήμιο. Ο Χάτσικο γύριζε σπίτι, και το απόγευμα επέστρεφε στον σταθμό, για να «παραλάβει» το αγαπημένο του αφεντικό. Όμως ένα τέτοιο συνηθισμένο απόγευμα, Μάιος του 1925, ο καθηγητής δεν εμφανίστηκε ποτέ στον σταθμό. Κατά την διάρκεια μιας διάλεξης στο πανεπιστήμιο πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Στη συνέχεια ο Χάτσικο υιοθετήθηκε από έναν γείτονα συνταξιούχο κηπουρό. Αλλά ποτέ δεν ξέχασε το αγαπημένο του αφεντικό. Καθημερινά επέστρεφε στον σταθμό, στο ίδιο σημείο, περιμένοντας τον… Με υπομονή, για 10 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του!

Ήρωας του Ιαπωνικού λαού

Το !932, μια Ιαπωνική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας δημοσίευσε την ιστορία του Χάτσικο. Σε λίγες μέρες είχε γίνει διάσημος σε όλη την Ιαπωνία. Οι άνθρωποι άρχισαν να τον αποκαλούν “Chuken-Hachiko”, που σημαίνει “Hachiko – ο πιστός σκύλος”. Η ιστορία του πιστού σκύλου κέρδισε μεγάλη προσοχή. Πολλοί άνθρωποι συγκινήθηκαν. Αρκετοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν τον σιδηροδρομικό σταθμό Shibuya για να τον δουν και να του του προσφέρουν μια λιχουδιά, ένα χάδι. Άγγιξε τις καρδιές του ιαπωνικού λαού και σύντομα έγινε ο ήρωάς τους.

Το άγαλμα του Χάτσικο στο Τόκιο

Το 1934 ένα άγαλμα του Hachiko θα αποκαλυφθεί σε μια μεγαλειώδη τελετή, μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό Shibuya, με τον ίδιο τον Hachiko παρόν ως επίτιμο καλεσμένο. Σήμερα το χάλκινο άγαλμα Χάτσικο είναι ένα δημοφιλές αξιοθέατο έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό Shibuya, ειδικά μεταξύ των νεαρών Ιαπώνων. Επίσης, υπάεχει μνημείο του Hachiko δίπλα στον τάφο του ιδιοκτήτη του στο νεκροταφείο Aoyama στο Τόκιο. Στο ακριβές σημείο όπου ο Χάτσικο περίμενε τον κύριό του έχουν τοποθετηθεί τέσσερις μπρούτζινες πατούσες σκύλου και ένα κείμενο στα Ιαπωνικά που αναφέρεται στην αφοσίωσή του. Η είσοδος του σταθμού της Σιμπούγια όπου βρίσκεται το άγαλμά του ονομάζεται «Η είσοδος του Χάτσικο».

Ο Χάτσικο ‘φεύγει’ για να βρει το αγαπημένο του αφεντικό

Ο Hachiko πέθανε ειρηνικά και μόνος στο δρόμο, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Shibuya στις 8 Μαρτίου 1935. Όταν το νέο του θανάτου του έγινε γνωστό, ο σταθμός και το άγαλμά του κυριολεκτικά κατακλύστηκαν από κόσμο και λουλούδια.

Από τότε, ο πιστός Χάτσικο αποτελεί εθνικό σύμβολο αφοσίωσης για το Ιαπωνικό έθνος. Κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου πραγματοποιείται μια σεμνή τελετή στον σταθμό της Σιμπούγια και εκατοντάδες Ιάπωνες έρχονται για να τιμήσουν την μνήμη του και την θρυλική αφοσίωση που έδειξε σε όλη του την ζωή.

Σήμερα, ο Χάτσικο βρίσκεται βαλσαμωμένος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών του Τόκιο.

 

 

Η συγκινητική ταινία που τον έκανε διάσημο σε όλο το κόσμο

Η ιστορία του Χάτσικο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2009 με τον τίτλο Hachiko: A Dog’s Story (Χάτσικο: Η ιστορία ενός σκύλου) στην οποία, εκτός από τον “Χάτσικο” πρωταγωνιστεί ο Ρίτσαρντ Γκιρ στον ρόλο του καθηγητή. Η ταινία είναι παραλλαγή της πραγματικής ιστορίας & εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ, στη σημερινή εποχή.

 

 

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

 

 

 

 

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed