Image Alt

My Pet

Δήμος Καλαμάτας: Πρωταθλητής στη μέριμνα για τα αδέσποτα

Δήμος Καλαμάτας: Πρωταθλητής στη μέριμνα για τα αδέσποτα

Κάτι συμβαίνει στην Καλαμάτα. Η Δημοτική Αστυνομία της πόλης έχει ξεκινήσει ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι κηδεμόνες έχουν εναρμονιστεί με την νέα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς.

To θέμα των αδέσποτων ζώων βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του δημάρχου της πόλης Θανάση Βασιλόπουλου και όπως τονίζει η πρόεδρος του Φιλοζωικού Ιωάννα Καρνούσκου ο Δήμος Καλαμάτας δίνει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον δήμο της χώρας, αναλογικά με τον πληθυσμό του, για τα αδέσποτα, για στειρώσεις, περίθαλψη και διατροφή των ζώων που οι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν στους δρόμους.

Ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας Γιώργος Πετρόπουλος στο mypet.gr

Δήμος Καλαμάτας: Πρωταθλητής στη μέριμνα για τα αδέσποτα

 

Ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Καλαμάτας Γιώργος Πετρόπουλος μας μιλάει για την μεγάλη προσπάθεια του Δήμου και τις πρώτες εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει οι άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας από τους ελέγχους. Ο ίδιος φανατικός φιλόζωος, αφού φροντίζει 13 σκύλους πιστεύει πως η περίοδος της πανδημίας διόγκωσε το πρόβλημα των αδέσποτων, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που πήραν ένα ζώο είτε για να έχουν λόγο να βγαίνουν έξω από το σπίτι, είτε για παρέα, κι όταν τελείωσε η καραντίνα πολλά ζώα κατέληξαν στο δρόμο. «Εάν κάθε ένα σπίτι έπαιρνε από ένα ζώο το πρόβλημα των αδέσποτων θα σταματούσε» λέει ο κ. Πετρόπουλος.

Τι περιλαμβάνουν οι έλεγχοι;

Εμείς εστιάζουμε εάν το ζώο συντροφιάς φέρνει την ηλεκτρονική σήμανση, είναι σημαντικό αυτό γιατί τα στοιχεία του ιδιοκτήτη είναι καταχωρημένα σε πλατφόρμα και μπορούν να αναζητηθούν ανά πάσα στιγμή κι επίσης ταυτόχρονα κοιτάζουμε να δούμε εάν έχει τα βιβλιάρια υγείας, εάν έχει κάνει όλα τα εμβόλια που απαιτούνται κι αν κάνουμε έλεγχο σε ιδιωτικό χώρο κοιτάζουμε εάν τηρούνται και οι κανόνες ευζωίας.

«Μας ενδιαφέρει το καλό των ζώων, δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόστιμα»

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε αποκομίσει;

Σε μια μέρα πραγματοποιήθηκαν 25 έλεγχοι. Επιλέξαμε ένα πάρκο, που επισκέπτονται πολλοί τις πρωινές ώρες με τους σκύλους τους. Τα δείγματα ήταν πολύ καλά, δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παραβάσεις, η κατεύθυνση της Υπηρεσίας σε πρώτο στάδιο είναι να γίνουν συστάσεις, έτσι ώστε ο κηδεμόνας του ζώου να κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν. Η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει άμεσο σκοπό να επιβάλλει τα πρόστιμα, πρόθεση της είναι η ενημέρωση για το καλό του ζώου. Μας ενδιαφέρει το καλό των ζώων, δεν μας ενδιαφέρουν τα πρόστιμα σε καμία περίπτωση.

«Αυτοί που δεν σέβονται τα ζώα, είναι αυτοί που δημιουργούν πρόβλημα»

Δήμος Καλαμάτας: Πρωταθλητής στη μέριμνα για τα αδέσποτα

Πως δέχεται ο κόσμος τους ελέγχους;

 Ο κόσμος που είναι συνεπής, μπορώ να πω ότι χαίρεται. Είναι κάποιοι κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τις αλλαγές του νόμου. Μόλις όμως ενημερωθούν ευθύς αμέσως μπαίνουν στη διαδικασία της συμμόρφωσης. Αυτοί οι οποίοι εκ πεποιθήσεως δεν σέβονται τα ζώα, είναι αυτοί που δημιουργούν πρόβλημα.

Επαρκεί ο αριθμός των εργαζομένων για τους ελέγχους;

Η Καλαμάτα έχει πληθυσμό μαζί με τις κοινότητες κάπου 70.000, έχει μια τεράστια έκταση. Εμείς έχουμε προσωπικό εξωτερικής υπηρεσίας γύρω στα 16 άτομα, όπως καταλαβαίνετε μαζί με τις υπόλοιπες αρμοδιότητες που είναι πάρα πολλές, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά οι συνάδελφοι που ασχολούνται με τα ζώα συντροφιάς γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο κι έχουν φοβερές ευαισθησίες, αυτό βοηθάει γιατί όταν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν κοιτάζεις ωράριο, δίνεις πολλά περισσότερα από τον εαυτό σου.

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας αποφασισμένη να στηρίξει τα δικαιώματα των ζώων

Δήμος Καλαμάτας: Πρωταθλητής στη μέριμνα για τα αδέσποτα

 

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας εξ αρχής δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει το δικαίωμα των ζώων στη ζωή αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και υλοποιεί πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας.

Το πρόγραμμα είναι σε εφαρμογή των νόμων και αφορά την περισυλλογή, σήμανση και καταγραφής των αδέσποτων, κτηνιατρικές πράξεις (εμβολιασμός, στείρωση, κλπ.) και επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον, με στόχο τη σταθεροποίηση και μελλοντικά τη μείωση του πληθυσμού τους.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν και εθελοντές.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed