Image Alt

My Pet

Δήμος Κηφησιάς: Σπιτάκια, ποτίστρες και ταΐστρες για αδέσποτα

Δήμος Κηφισιάς: Σπιτάκια, ποτίστρες και ταΐστρες για αδέσποτα

Ποτίστρες και ταΐστρες  για τα αδέσποτα ζώα, έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, ο Δήμος Κηφισιάς. Η αρχή έγινε από την Νέα Ερυθραία σε σημείo, όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων. Τα σημεία τοποθέτησης επιλέγονται με τις υποδείξεις και τη συνεργασία των μελών της Επιτροπής Ζωοφιλίας του Δήμου Κηφισιάς.

«Οι γάτες μας κοιτούσαν λες και καταλάβαιναν ότι είναι για αυτές»

Δήμος Κηφησιάς: Σπιτάκια, ποτίστρες και ταΐστρες για αδέσποτα Το mypet.gr συνομίλησε με τον αντιδήμαρχο Κηφισιάς Σταύρο Ζαπάντη, ο οποίος σχολίασε «είναι εντυπωσιακό που σε κάποιες περιπτώσεις οι γατούλες μας παρακολουθούσαν καθώς τοποθετούσαμε τα σπιτάκια καθώς και τις ταΐστρες- ποτίστρες. Λες και καταλάβαιναν ότι είναι για αυτές».

 • Πόσα σπιτάκια και ταΐστρες έχει τοποθετήσει ο Δήμος για αδέσποτες γάτες;

Μέχρι στιγμής ο Δήμος μας έχει τοποθετήσει περίπου 40 σπιτάκια και ταΐστρες-ποτίστρες. Η συγκεκριμένη δράση έχει ξεκινήσει εδώ και 2 περίπου μήνες, είναι σε εξέλιξη και συνεχίζουμε να τοποθετούμε.

 • Σε ποια σημεία του Δήμου έχετε τοποθετήσει σπιτάκια και ταΐστρες

Όλα έχουν τοποθετηθεί, σε συνεργασία με τους εθελοντές μας, σε κοινόχρηστους χώρους. Συνεργαζόμαστε με περίπου 60 εθελοντές όπου τους προμηθεύουμε τροφές και αυτοί αναλαμβάνουν να ταΐζουν και να βάζουν φρέσκο νερό στα αδέσποτα κάθε μέρα.

 • Έχετε υπολογίσει τον αριθμό των αδέσποτων που ταΐζετε και τους προσφέρετε προστασία στα σπιτάκια;

Με την βοήθεια, όπως ανέφερα, των εθελοντών μας, ταΐζουμε πάνω από 200 σκύλους και πάνω από 900 γάτες κάθε μέρα. Παράλληλα φροντίζουμε για την ευζωία τους μέσω του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των στειρώσεων.

 • Πως γεννήθηκε η ιδέα κι από πότε τρέχει το πρόγραμμα;

Η παροχή τροφών σε εθελοντές σίτισης ξεκίνησε πριν από 2 περίπου χρόνια. Η ιδέα για την παροχή ταϊστρών-ποτίστρων προέκυψε μετά από κάποια παράπονα που είχαμε από δημότες ότι το τάϊσμα με μπολάκια κάποιες φορές δημιουργούσε ακαθαρσίες. Έτσι με τις ταΐστρες-ποτίστρες το τάϊσμα γίνετε πιο καθαρά και υγιεινά.

Σπιτάκια κατασκευάσαμε πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο. Την περίοδο που ήταν κλειστοί οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας, οι παιδαγωγοί μας που είναι πολύ καλοί στις κατασκευές, πρότειναν πειραματικά να σχεδιάσουν και κατασκεύασαν κάποια σπιτάκια. Και φτιάξανε με πολύ φαντασία κάποια κουκλίστικα σπιτάκια. Φέτος προχωρήσαμε σε τυποποίηση και μαζική παραγωγή.

Δήμος Κηφησιάς: Σπιτάκια, ποτίστρες και ταΐστρες για αδέσποτα

Αντιδήμαρχος Κηφισιάς Σταύρος Ζαπάντης

 • Πως υποδέχτηκαν την πρωτοβουλία αυτή οι κάτοικοι της περιοχής. Αντιδρούν όταν τα σπιτάκια είναι έξω από το σπίτι τους;

Η μαζική πλειονότητα των κατοίκων της Κηφισιάς είναι εξαιρετικά φιλόζωοι. Φυσικά υπάρχει μια μειοψηφία που αντιδρά. Προσπαθούμε με τους εθελοντές να τηρούμε κατά γράμμα τους κανόνες υγιεινής στην σίτιση, ώστε να υπάρχουν λιγότερες διαμαρτυρίες. Η τοποθέτηση των ταϊστρών έχει λιγοστέψει τις διαμαρτυρίες γιατί η σίτιση γίνετε πιο καθαρά από ότι με μπολάκια.

 • Υπάρχει η σκέψη για επέκταση του μέτρου και σε άλλες γωνιές της Κηφισιάς;

Το μέτρο απευθύνεται και εφαρμόζεται σε όλες τις γωνιές του Δήμου μας. Η μόνη εξαίρεση είναι στα σύνορα της αστικής ζώνης με το βουνό της Πεντέλης. Εκεί αποφεύγουμε να βάζουμε ταΐστρες γιατί την περιοχή την επισκέπτονται συχνά αγριογούρουνα από το βουνό…

 • Θεωρείτε ότι ο Δήμος Κηφισιάς έχει μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συγκριτικά με άλλους δήμους;

 Η Κηφισιά είχε αναλογικά μεγαλύτερο πρόβλημα σε αδέσποτα από ότι άλλοι Δήμοι. Αυτό οφείλεται αφενός στην μορφολογία της πόλης όπου έχει πολύ πράσινο και πολλά αστικά άλση και δάση και αφετέρου ότι πολλές φορές ασυνείδητοι κάτοικοι από άλλους Δήμους έρχονται και εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους στην πόλη μας.

dimos kifisiasΤι άλλες δράσεις τρέχουν αυτή τη στιγμή για τα αδέσποτα ζώα;

 1. Πρώτα από όλα να αναφέρω ότι σε δεκάδες σημεία του Δήμου μας έχουμε τοποθετήσει σύστημα περισυλλογής περιττωμάτων δεσποζόμενων ζώων. Έτσι πολίτες που έχουν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους και έχουν ξεχάσει να πάρουν μαζί τους σακουλάκι για τα περιττώματα, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ειδικά χάρτινα οικολογικά φτυαράκια για την περισυλλογή.
 2. Ο Δήμος μας έχει προμηθευτεί ειδικό λογισμικό, το οποίο διαχειρίζεται τα με επιτυχία τα αιτήματα των υποψήφιων κηδεμόνων που θέλουν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. Παράλληλα υπάρχει η προοπτική να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το λογισμικό, το οποίο και θα δίνει σημαντικές πληροφορίες στους ζωόφιλους δημότες μας!
 3. Φυσικά προσφέρονται υπηρεσίες περισυλλογής, περίθαλψης, φιλοξενίας, εκπαίδευσης κλπ
 4. Η πιο σημαντική δράση για τον κάθε Δήμο είναι η προσπάθεια που γίνεται για την υιοθεσία αδέσποτων. Με πολλούς τρόπους, φυσικούς ή διαδικτυακούς, πετυχαίνουμε εκατοντάδες υιοθεσίες κάθε χρόνο.
 5. Έχουμε χωροθετίσει και έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή πάρκου σκύλων, που θα εχει δυο χώρους.Ένας χώρος για μικρά σκυλάκια και ένας για μεγάλα, με ειδικά παιχνίδια για να παίζουν, να γυμνάζονται και να εκπαιδεύονται οι μικροί μας τετράποδοι φίλοι
 6. Παράλληλα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ετοιμάζουμε για τον Οκτώβριο την “Γιορτή των ζώων”,  το πρώτο δημοτικό Φεστιβάλ Ζωοφιλίας καθώς και τα πρώτα Βραβεία Ζωοφιλίας όπου θα πραγματοποιηθούν στο Άλσος Κηφισιάς, το καταπράσινο Άλσος του Δήμου μας δίπλα στο τρένο, εκεί που γίνεται και η περίφημη Ανθοκομική έκθεση της πόλης μας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed