Image Alt

My Pet

Άνθρωπος που μιλάει στο σκύλο του

Είναι φυσιολογικό να μιλάμε στα κατοικίδιά μας;

Πολλοί άνθρωποι μιλούν στα κατοικίδιά τους. Όχι μόνο τους λένε γλυκόλογα, αλλά πολλές φορές τα ρωτούν πράγματα, όπως αν πεινάνε, αν θέλουν να παίξουν κι αν θέλουν να πάνε βόλτα. Είναι, όμως, φυσιολογικό να μιλάμε στα κατοικίδιά μας;

Τα κατοικίδιά μας, είτε είναι γάτες είτε σκύλοι είτε ακόμη και κουνέλια, είναι πάντοτε δίπλα μας και πρόθυμα να ακούσουν ότι έχουμε να τους πούμε. Συνεπώς, δεν είναι κακό να λέμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να κρατιόμαστε.

Τα κατοικίδια αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα

Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν εξελιχθεί πλάι-πλάι με τους ανθρώπους εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια ώστε να κατανοούν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Μεγάλο μέρος αυτού βασίζεται πιθανότατα στη γλώσσα του σώματός μας, αλλά ο τόνος της φωνής μας λέει επίσης στα τριχωτά μέλη της οικογένειάς μας πώς αισθανόμαστε. Αυτές οι ενδείξεις λένε στα σκυλάκια και τις γατούλες μας τι χρειαζόμαστε από αυτά.

Οι σκύλοι, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς τους λέμε, αλλά σίγουρα γνωρίζουν τον τρόπο που ακούγεται η φωνή μας όταν είμαστε λυπημένοι, κουρασμένοι ή απογοητευμένοι και προσπαθούν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας μας βοηθάει να νιώθουμε καλύτερα και, γενικότερα, είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τον δεσμό μας.

Από την άλλη πλευρά, ο σκύλος σας θα μάθει να καταλαβαίνει περισσότερες λέξεις από το “κάτσε” και το “πάρκο σκύλων”. Να είστε συνεπείς όταν μιλάτε στο κατοικίδιό σας με την πρόθεση να μάθει το νόημα αυτών που λέτε ή να κάνει μια ενέργεια ως αποτέλεσμα της λέξης. Για παράδειγμα, το “κάτω” και το “κάτσε” μπορεί να σημαίνουν το ίδιο πράγμα για εσάς όταν το κουτάβι σας πηδάει, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το “κάτσε” για να εννοήσετε μια θέση ξαπλώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο κουτάβι σας, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία εκπαίδευσης.

Άνθρωπος που μιλάει στο κατοικίδιό του

Η συζήτηση είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε πόσο τα αγαπάμε

Υποδεχόμαστε τα σκυλιά και τις γάτες στην οικογένειά μας για την άνευ όρων αγάπη τους – την προθυμία τους να ακούσουν όλα τα παράπονά μας και να ανεχθούν όλες τις κακές μας συνήθειες και να μας αγαπήσουν ούτως ή άλλως. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε τα κατοικίδιά μας να καταλάβουν πόσο σημαντικά είναι για εμάς, είναι κάτι καλό. Το να τους μιλάμε, σε αντίθεση με το να τους δίνουμε λιχουδιές, δεν θα προκαλέσει παρενέργειες όπως η αύξηση βάρους. Τα κατοικίδια ζώα είναι για να τα κακομαθαίνουμε και η συμμετοχή τους στη συζήτηση είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε πόσο τα αγαπάμε.

Το να μιλάμε στα κατοικίδια μας είναι βασικό στοιχείο για την υγεία μας

Το να μιλάμε στους σκύλους και τις γάτες μας είναι επίσης βασικό στοιχείο για την ψυχική και σωματική υγεία τόσο της δικής μας όσο και των κατοικιδίων μας. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται μοναξιά από εκείνους που ζουν χωρίς κατοικίδια ζώα. Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι το να μιλάτε σε χαρούμενο τόνο αν αισθάνεστε λυπημένοι ή θυμωμένοι μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χαρούμενοι – όπως ακριβώς το ψεύτικο γέλιο μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό γέλιο.

Συνεπώς, είναι απολύτως φυσιολογικό να μιλάμε στα κατοικίδιά μας. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να μας πει το αντίθετο.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed