Image Alt

My Pet

γιγάντιοι αρουραίοι

Εκπαιδευμένοι γιγάντιοι αρουραίοι σώζουν ζωές

Οι αφρικανικοί γιγάντιοι αρουραίοι, με το παρατσούκλι HeroRATs, βοηθούν στην εύρεση ναρκών ξηράς και στην ανίχνευση της φυματίωσης ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και επιταχύνουν τη διαδικασία, κάνοντας τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ανίχνευση ναρκών

Ένας γιγάντιος αρουραίος HeroRAT μπορεί να ερευνήσει μια περιοχή σε μέγεθος ενός γηπέδου τένις σε 30 λεπτά σε αντίθεση με έναν ανθρώπο αποναρκοθέτη με ανιχνευτή μετάλλων του οποίου η έρευνα μπορεί να διαρκέσει έως και 4 ημέρες

Ανίχνευση φυματίωσης

Ένα HeroRAT εξετάζει 100 δείγματα πτυέλων σε 20 λεπτά, ενώ ένας τεχνικός εργαστηρίου που χρησιμοποιεί μικροσκόπιο χρειάζεται έως και 4 ημέρες.

γιγάντιοι αρουραίοι ανιχνεύουν νάρκες

Γιατί αρουραίοι;

  • Έχουν πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση
  • Είναι έξυπνοι και εκπαιδεύονται εύκολα
  • Έχουν μικρό βάρος για να πυροδοτήσουν τις νάρκες ξηράς
  • Είναι εύκολη η μεταφορά τους από τους εκπαιδευτές
  • Είναι φτηνοί στην τροφή, αναπαραγωγή και συντήρηση
  • Ζουν 6-8 χρόνια
  • Είναι αυτόχθονες στην υποσαχάρια Αφρική και ως εκ τούτου ανθεκτικοί στις περισσότερες τροπικές ασθένειες

γιγάντιοι αρουραίοι

HeroRAT – To είδος του αρουραίου

Οι HeroRAT είναι αφρικανικοί γιγάντιοι αρουραίοι που βρίσκονται στο μεγαλύτερο μέρος της υποσαχάριας Αφρικής. Οι HeroRAT είναι παμφάγα και κυρίως νυκτόβια. Τα μακριά κεφάλια τους έχουν μεγάλα αυτιά και πήραν το όνομά τους από τις σακούλες στα μάγουλα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και τη μεταφορά τροφίμων. Έχουν μια μακριά γυμνή ουρά, η οποία είναι λευκή από τη μέση μέχρι την άκρη. Το σώμα είναι καλυμμένο με σκούρο χρώμα, σχετικά μακριά γούνα με χλωμό κάτω μέρος. Το μήκος του κεφαλιού και του σώματός τους κυμαίνεται από 25-30 cm και η ουρά τους κυμαίνεται από 30-35 cm. Αυτοί οι μικροί ήρωες ζυγίζουν μεταξύ 1 και 1,3 κιλά.

Πέθανε ο διάσημος αρουραίος Μαγκάουα με την πενταετή καριέρα στην ανίχνευση ναρκών

γιγάντιοι αρουραίοι - πέθανε ο βραβευμένος Μαγκάουα

Ο Μαγκάουα, ο διάσημος αρουραίος που τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο για τον ηρωισμό του στην ανίχνευση ναρκών, πέθανε σε ηλικία οκτώ ετών.

Σε μια πενταετή καριέρα, το τρωκτικό βρήκε πάνω από 100 νάρκες ξηράς και άλλα εκρηκτικά στην Καμπότζη.

Ο Μαγκάουα ήταν ο πιο επιτυχημένος αρουραίος που εκπαιδεύτηκε από τη βελγική φιλανθρωπική οργάνωση Apopo για να ειδοποιεί τους ανθρώπους που χειρίζονται τις νάρκες, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια.

Εκτρεφόμενος στην Τανζανία, ο Μαγκάουα υποβλήθηκε σε ένα χρόνο εκπαίδευσης πριν μετακομίσει στην Καμπότζη για να ξεκινήσει τη σταδιοδρομία του ως ανιχνευτής βομβών.

Εκπαιδευμένος να ανιχνεύει μια χημική ένωση μέσα στα εκρηκτικά, ο Magawa καθάρισε περισσότερα από 141.000 τετραγωνικά μέτρα (1.517.711 τετραγωνικά πόδια) γης – που ισοδυναμεί με 20 γήπεδα ποδοσφαίρου. Πιστεύεται ότι υπάρχουν έως και έξι εκατομμύρια νάρκες ξηράς στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ζύγιζε 1,2 κιλά (2,6 λίβρες) και είχε μήκος 70 εκατοστά. Αν και είναι πολύ μεγαλύτερο από πολλά άλλα είδη αρουραίων, ο Μαγκάουα ήταν ακόμα αρκετά μικρός και αρκετά ελαφρύς που δεν πυροδοτούσε νάρκες όταν περνούσε από πάνω τους.

Το 2020, ο Magawa τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο PDSA, για τη “σωτήρια αφοσίωσή του στο καθήκον”. Ήταν ο πρώτος αρουραίος που του δόθηκε το μετάλλιο στα 77 χρόνια ιστορίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ο αρουραίος αποσύρθηκε τον περασμένο Ιούνιο, καθώς είχε φτάσει σε μεγάλη ηλικία.

Apopo

Το Apopo είναι ένας βελγικός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός των ΗΠΑ που εκπαιδεύει νότιους γιγάντιους αρουραίους για να ανιχνεύει νάρκες ξηράς καθώς και τη φυματίωση. Στις αρχές της ιστορίας του APOPO ο Bart Weetjens δημιούργησε μια ισχυρή, παραγωγική συνεργασία με το Sokoine University of Agriculture (SUA), στο Morgoro της Τανζανίας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μετά από διαβούλευση με ειδικούς σε τρωκτικά και βιολόγους στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας και στο SUA, ο αφρικανικός γίγαντας αρουραίος επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος υποψήφιος.

 

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed