Image Alt

My Pet

σκυλιά αστυνομίας ανιχνεύουν ναρκωτικά

Ελληνική Αστυνομία: Περήφανη για τους πιστούς σκύλους συνεργάτες

Τα σκυλιά συνεργάτες των ανδρών της Ελληνικής αστυνομίας έχουν αμέτρητες επιτυχίες στο ενεργητικό τους. Στην Ελλάδα είναι περίπου 200 -με την υπηρεσία αστυνομικών σκύλων να ιδρύεται το 1981 με τέσσερα σκυλιά ναρκωτικών- και η βοήθεια τους είναι πολύ σημαντική στο έργο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να είναι πραγματικά υπερήφανοι για εκείνα.

Η ανίχνευση είναι ένα παιχνίδι που συνδυάζεται με το δέσιμο και την αγάπη για τον κηδεμόνα τους

σκυλιά αστυνομίας ανιχνεύουν ναρκωτικά

Τα σκυλιά αυτά, τα εκπαιδεύουν να ψάχνουν να βρίσκουν την οσμή που τα μαθαίνουν με κατάλληλο συνδυασμό επιβράβευσης με λιχουδιά και μπαλάκι για να μπορέσει το σκυλί να εργαστεί για την αστυνομία. Εντωμεταξύ να σημειώσουμε ότι οι οσμές και των ναρκωτικών αλλά και των εκρηκτικών είναι πολλές και ο σκύλος έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μέχρι και 18-20 διαφορετικές οσμές.

Η ανίχνευση είναι ένα παιχνίδι για τα ζώα που συνδυάζεται με το δέσιμο και την αγάπη που έχει για το αφεντικό του. Το σκυλί κωδικοποιεί κάθε δράση που έχει ο συνοδός του. Ξέρει πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο, πότε θα μπει στο αυτοκίνητο για να πάει για έρευνα.

Τα σκυλιά που παίρνουν στην αστυνομία πρέπει να είναι έως δύο ετών. Βέβαια το καλύτερο έχει αποδειχτεί ότι ο σκύλος θα πρέπει να είναι από κουτάβι με τον συνοδό του. Οι ράτσες που χρησιμοποιούν είναι ο γερμανικός ποιμενικός, ο βέλγικος και συγκεκριμένα το μαλινουά και το λαμπραντόρ.

Όταν είναι στο σημείο της έρευνας και εντοπίσουν εκρηκτικά, χρησιμοποιούν την παθητική ένδειξη, έτσι ώστε ο σκύλος να μην ακουμπήσει ούτε τον φορέα, ούτε το αντικείμενο λόγω της επικινδυνότητας. Στα ναρκωτικά χρησιμοποιούν την ενεργητική ένδειξη που είναι σκάψιμο ή γάβγισμα.

Επίσης, οι σκύλοι περιπολίας βοηθούν στην ανεύρεση ανθρώπων που έχουν χαθεί είτε από θέματα υγείας, ή που έχουν αποδράσει.

σκυλιά αστυνομίας

«Είναι too much να παρατήσεις ένα σκυλί, το οποίο ήταν συνάδελφος για δέκα χρόνια»

Τα σκυλιά σε ηλικία των εννέα χρόνων συνήθως αποσύρονται από την υπηρεσία, κάτι που συμβαίνει κατόπιν αξιολόγησης, ή όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας για να μην ταλαιπωρούνται γιατί πολλές φορές ακόμα και αν υποφέρουν έχουν μάθει να παίζουν με αυτόν τον τρόπο και δίνουν και το 150% των δυνάμεων τους. Τα σκυλιά αυτά κατά κύριο λόγο μένουν μετά με τον συνοδό τους, τον άνθρωπο με τον οποίο έχουν δεθεί.

σκυλιά αστυνομίας

Μάλιστα μιλώντας ο συνοδός της Λούνα, μίας σκυλίτσας ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών που είναι στην αστυνομία εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα έχει επιχειρήσει αρκετές φορές με επιτυχία είπε αναφερόμενος στον προηγούμενό του σκύλο: «Επειδή τα πονάμε και μας έχουν κάνει πολλές φορές περήφανους σε επιχειρήσεις είναι λίγο too much να παρατήσεις ένα σκυλί, το οποίο ήταν ουσιαστικά συνάδελφος για δέκα χρόνια καθημερινά και σου έχει δώσει αυτοεπιβεβαίωση και χαρά όταν βρίσκει ναρκωτικά επιμελώς κρυμμένα». Και συνέχισε «Ο σκύλος που καταλαβαίνει το αίσθημα της χαράς του συνοδού του όταν εκείνο εντοπίζει αυτό το οποίο ψάχνει, του δίνει ώθηση να προσπαθήσει την άλλη φορά να γίνει ακόμα καλύτερο για να ευχαριστήσει το αφεντικό του».

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed