Image Alt

My Pet

Έσωσε μισοπεθαμένο μωρό γύπα και τον έμαθε να πετάει

Έσωσε μισοπεθαμένο μωρό γύπα και το έμαθε να πετάει

Ο Ισραήλ Μέντες πάντα ονειρευόταν να διασχίσει τον ουρανό της βορειοανατολικής Βραζιλίας με ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς παρέα με ένα αρπακτικό πουλί. Τελικά το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Στα χέρια του νεαρού φτάνει ένας ορφανός γύπας σχεδόν μισοπεθαμένος. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός κι αφού τον έμαθε να πετάει λέει πως «ο γύπας δεν είναι το κατοικίδιο μου, είναι ο γιος μου».

Ο νεοσσός γύπας βρέθηκε μισοπεθαμένος σε χωματερή

Τον Δεκέμβριο του 2021, μία οργάνωση για την προστασία των ζώων επικοινώνησε με τον Ίσραελ Μέντες ο οποίος είναι οδηγός οικοτουρισμού και ζούσε κοντά σε ένα φυσικό καταφύγιο στα βουνά. Είχε βρεθεί ένας νεοσσός γύπας σε χωματερή. Τα μέλη της οργάνωσης δεν κατάφεραν να βρούνε τη φωλιά του, αυτό σήμαινε ότι το νεαρό πουλί θα πέθαινε αν έμενε μόνο του για αυτό και χρειαζόταν επειγόντως έναν άνθρωπο να το φροντίσει. Τότε ένα μέλος της ομάδα σκέφτηκε τον Μέντες και του έκανε την πρόταση να αναλάβει την φροντίδα του μικρού πτηνού.

«Νόμιζα ότι δεν θα επιζούσε»

«Όταν τον είδα για πρώτη φορά, η κατάστασή του φαινόταν τόσο σοβαρή που νόμιζα ότι δεν θα επιζούσε», είπε ο Μέντες στο BBC, ο οποίος βάφτισε το πουλί Ουρού (το uru είναι οι πρώτες συλλαβές urubu που στα πορτογαλικά λέγεται το όρνιο).

esose gypaΤον έμαθε να πετάει

Ο Mέντες στάθηκε πραγματικός «πατέρας» για τον γύπα. Έκανε πολλά περισσότερα από το να το ταΐζει και να το φροντίζει, το έμαθε να πετάει. Επτά μήνες αργότερα, άνθρωπος και πουλί έχουν πετάξει μαζί πολλές φορές κι έχουν γράψει μια απίστευτη ιστορία δεσίματος ανθρώπου και ζώου.

 «Τα ψάρια γεννιούνται ξέροντας να κολυμπούν, αλλά τα πουλιά πρέπει να μεγαλώσουν τα φτερά τους και να αναπτύξουν τη δομή των οστών τους πριν μπορέσουν να πετάξουν. Επίσης, παρόλο που το πέταγμα είναι μια ενστικτώδης κίνηση, τα πουλιά πρέπει να ενθαρρύνονται για να πετάξουν», εξηγεί ο Mέντες. Αλλά ο Ουρού δεν είχε πατέρα ή μητέρα για να τον σπρώξει έξω από τη φωλιά και να χτυπήσει τα φτερά του για να αποφύγει μια άσχημη πτώση.

 

Τα μαθήματα περιλάμβαναν ταξίδια με αλεξίπτωτο πλαγιάς

Ο γύπας έπρεπε να βασιστεί στον ανθρώπινο δάσκαλο του, ο οποίος τον μετέφερε σε υψηλότερο σημείο και τον ενθάρρυνε να πετάξει. «Θα πήγαινα τον Ουρού στο σημείο απογείωσης με ένα αλεξίπτωτο πλαγιάς για να αισθανθεί τον άνεμο και να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι ήταν φτιαγμένος να πετάει», θυμάται ο Mεντες. Τα μαθήματα περιλάμβαναν ταξίδια με αλεξίπτωτο πλαγιάς, στα οποία μετέφερε τον Ουρού σε ένα ειδικά διαμορφωμένο καλάθι. Τέσσερις μήνες αργότερα, ήρθε η στιγμή για ένα μεγαλύτερο, υψηλότερο τεστ. Ενώ πετούσε σε ύψος 400 μέτρων, ο Μέντες άνοιξε την πόρτα του καλαθιού.

Στο πρώτο του πέταγμα, ο Ουρού δέχτηκε επίθεση

«Ήδη πετούσε μόνος του και έκανε κάποιες “αναγνωριστικές πτήσεις”. Ήξερα ότι δεν τον έβαζα σε κίνδυνο». Λίγα λεπτά αργότερα, ο Ουρού πέταξε, αλλά δέχθηκε αμέσως επίθεση από ενήλικους γύπες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Ήταν μεγάλο σοκ για τον Ούρου, ο οποίος και εξαφανίστηκε για τέσσερις ημέρες.

esose gypa 03Ο γύπας τον ακολουθεί παντού σαν σκύλος

Ο Mεντές λέει ότι ο Ουρού τον ακολουθεί «σαν σκύλος» παντού ακόμα κι όταν πηγαίνει στη δουλειά ή συναντά φίλους. Ο ίδιος έχει σκεφτεί διάφορα κόλπα για να του ξεγλιστρά, ποτέ όπως δεν είναι αρκετά. «Μερικές φορές προσπαθώ να του αποσπάσω την προσοχή με ένα κομμάτι κρέας και μετά φεύγω ήσυχα, αλλά μετά όταν ανεβαίνω στο ποδήλατό μου παρατηρώ τη σκιά ενός πουλιού στο δρόμο», λέει στο βρετανικό δίκτυο ο Μέντες χαμογελώντας.

«Ο Ουρού δεν είναι κατοικίδιο, είναι ο γιος μου»

Σύμφωνα με ειδικούς η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ασυνήθιστη μεταξύ των διασωθέντων πουλιών και των ανθρώπων, καθώς τα πουλιά μερικές φορές προσκολλώνται στους ανθρώπους σαν να ήταν γονείς τους. Πάντως ο Μέντες αποκαλεί τον Ουρού «γιο», και έχει δημιουργήσει λογαριασμό στο Instagram, ο οποίος έχει περισσότερους από 25.000 ακόλουθους.

esose gypa 03

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed