Image Alt

My Pet

Φωτιές Πεντέλη: Ο ρόλος της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας των Ζώων

Φωτιές Πεντέλη: Ο ρόλος της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας των Ζώων

Μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με θετικό πρόσημο, προκειμένου να διασώσει τα εγκαταλελειμμένα ζώα και τα αδέσποτα των περιοχών όπου κινήθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά της Πεντέλης.

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας των Ζώων, είναι μία νεοσύστατη Γραμματεία η οποία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού προκειμένου να εφαρμοστεί το Κανονιστικό Πλαίσιο του νέου νόμου, για την πρόληψη και διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.

Το MyPet.gr μίλησε με την κυρία Μαριάνθη Δημοπούλου η οποία είναι υπεύθυνη στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας την Ζώων, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων

Φωτιές Πεντέλη: Ο ρόλος της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας των Ζώων.

Δουλέψαμε συνεχόμενα χωρίς διαλείμματα και ωράρια εργασίας

«Είναι μια νεοσύστατη Γραμματεία, οριακά έχει κλείσει μήνα. Στον αγώνα της διάσωσης των ζώων συμμετείχαν εκτός από την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία, πολλοί εθελοντές, η Dogs’ Voice μαζί με γιατρούς και έμπειρους εκπαιδευτές ζώων», λέει η ίδια στο MyPet.gr και αναφέρει ότι όλοι όσοι εργάστηκαν στη διάσωση των ζώων «δούλεψαν συνεχόμενα, χωρίς διαλείμματα και ωράρια εργασίας, από το απόγευμα της 19ης Ιουλίου που εκδηλώθηκε η φωτιά έως την ημέρα της κατάσβεσής της».

Όσον για αυτούς που τα εγκατέλειψαν πίσω… Είναι μια άλλη συζήτηση!

Πολλοί άνθρωποι άφησαν πίσω τους τα ζώα κι έτρεξαν να σωθούν από τη φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη. Αυτοί οι ιδιοκτήτες όταν επικοινώνησαν με τους αρμόδιους, είπαν ότι δεν πρόλαβαν να τα πάρουν μαζί τους, άλλοι, ότι τα ξέχασαν από τον πανικό και άλλοι ότι δεν «χωρούσαν στο αμάξι».

Όπως παραδέχεται η ίδια, «δεν θα μπορούσε η Ειδική Γραμματεία Προστασίας την Ζώων να μην πάρει θέση και να μην βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί. Τώρα, όσον αφορά αυτούς τους ανθρώπους που τα εγκατέλειψαν είναι ένα άλλο κεφάλαιο και μια άλλη συζήτηση….

eidiki grammateia prostasias zoon 02

Οι εθελοντές είναι ο κορμός όλης αυτής της προσπάθειας

Εμείς, από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για τη διάσταση που παίρνει η πυρκαγιά, περίπου στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου, αρχίσαμε να επικοινωνούμε με εθελοντές και να προσπαθούμε να χαράξουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Οι εθελοντές μας είναι ο κορμός όλης αυτής της προσπάθειας που κάνουμε. Επικοινωνήσαμε με την Πολιτική Προστασία και με την αστυνομία και το Dogs’ Voice. Οι άνθρωποι του Dogs’ Voice με τη δική μας στήριξη δημιούργησαν μία δομή στο Γαλάτσι στο ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ, αφού η αρχική μας τοποθεσία στην Παλλήνη έπρεπε να εκκενωθεί λόγω της φωτιάς».

Μέχρι αργά το απόγευμα της 20ης Ιουλίου, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας την Ζώων κατέγραψε περισσότερα από 60 ζώα. «Γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των στοιχείων τους. Ελέγχουμε αν υπάρχει ιδιοκτήτης του ζώου και προφανώς επανενώνεται αν έχει οικογένεια (το κατοικίδιο) και δεν είναι αδέσποτο. Διαφορετικά το ζώο πηγαίνει είτε φιλοξενούμενο σε σπίτι είτε μέσω του Dogsvoice παραμένει προσωρινά στη δομή στο Γαλάτσι, μέχρι να βρεθεί μία λύση. Να σημειώσω ότι κανένα ζώο δεν φεύγει από τη δομή του Γαλατσίου χωρίς τσιπ. Όλα ενώνονται με πλήρη νομιμότητα με τους κηδεμόνες τους», λέει η κυρία Δημοπούλου. Όλες οι δράσεις γύρω από τη διάσωση γίνονται από το Dogsvoice μαζί με γιατρούς κι εθελοντές, τους οποίους στηρίζει η Ειδική Γραμμτεία.

eidiki grammateia prostasias zoon 02

‘Κανένα ζώο αβοήθητο’

Εκτός από σκύλους και γάτες, οι φορείς έχουν διασώσει και άλλα ζώα όπως: χελώνες, καναρίνια, κότες, πρόβατα και κατσίκες. Όλα τα ζώα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε σχετικούς χώρους. «Είμαστε εδώ, δεν θα αφήσουμε κανένα ζώο αβοήθητο», καταλήγει η κυρία Δημοπούλου. Πάντως, όσοι θέλουν να βοηθήσουν και να προσφέρουν τροφές για τα εγκαταλελειμμένα ζώα, ή να φιλοξενήσουν μπορούν να απευθυνθούν στη δομή Γαλατσίου, ή να επικοινωνήσουν με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας την Ζώων στο τηλέφωνο 213-1364935 και λειτουργεί όλο το 24ωρο για τη διάσωση και προστασία των ζώων.

eidiki grammateia prostasias zoon

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed